Több ezren állnak kilakoltatás előtt - Vita a devizahitelesek támogatásáról

Publikálás dátuma
2017.11.06 08:37
Forrás: Magyar Országgyűlés hivatalos oldal/Facebook
Fotó: /
Az Országgyűlés az LMP kezdeményezésére politikai vitát tart a devizahitel-károsultak érdekében szükséges lépésekről - informál az MTI. Napirend előtt szó volt még a migrációról, a családokról, a CÖF támogatásáról és az agrárkamarai választásokról.

Az ülésnap délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, a mintegy ötórás időkeretű politikai vita az azonnali kérdések után kezdődik.  Az LMP erről szóló indítványában azzal indokolta a kérdés tárgyalását, hogy a kormánytöbbség hiába tekinti lezártnak a devizahitelesek ügyét, közülük jelenleg több ezren állnak kilakoltatás előtt, még mindig rengeteg peres eljárás indul, az árfolyamgátas hiteladósok pedig a forintosítást követően rosszabbul jártak. A parlament ülése napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

Napirend előtt

KDNP: az identitásválság a migrációs válság oka

Harrach Péter azt találta fontosnak a plénum előtt elmondani: megdöbbentőnek tartja, hogy egy francia kisváros el akarta távolítani II. János Pál pápa szobrát, majd arról a keresztet. De a megdöbbenésből magához térve, logikai úton eljutott oda is, hogy megállapítsa: a történtek Európa identitásválságával hozhatók összefüggésbe, és - szerinte -  ez az oka a migrációs válságnak is. Mindebben nagy szerepe van a nyílt társadalom elméletének és Soros Györgynek. De meg is nyugtatta a hallgatóságot,  miszerint  jelen helyzetben Közép-Európa jelenti a reményt. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkára ráerősített: józan ésszel elfogadhatatlannak nevezte, hogy a világon mindenhol elfogadott, a békesség mellett állást foglaló pápa szobrát, illetve a fölé emelt keresztet támadják. Az európaiság alapja a keresztény gyökerekkel egyezik meg - emelte ki, jelezve: Magyarország és Lengyelország is kész befogadni az alkotást.

LMP: a kormány elfeledkezett az egyszülős családokról

Szél Bernadett (LMP) értékelése szerint a kormány szűken értelmezi a családtámogatást és meghatározott üzleti köröknek kedvez, miközben milliók várnak arra, hogy anyagi biztonságban élhessenek. Szerinte a bölcsődei helyekért közelharcot kell vívni, a családoknak nincs megtakarításuk nyaralásra, váratlan kiadásokra, az egykulcsos adórendszerrel pedig mindenki rosszul jár. A kormány elfeledkezett az egyszülős családokról, pedig ez minden ötödik családot jelenti, 95 százalékban nőket érint - közölte Szél Bernadett, aki minden frakcióvezetőt egyeztetésre hívott az ügyben.

MSZP: a kormányoldal támogassa az ellenzék devizahiteleseket segítő javaslatait!

Szakács László MSZP-s képviselő arra szólította fel a kormányoldalt, hogy támogassa az ellenzék devizahiteleseket segítő javaslatait, köztük azt, hogy ha a hitelfelvételkor a bank elfogadta az ingatlant fedezetnek, akkor annak elárverezésekor is legyen ez elég a pénzintézetnek. Azt is javasolta, hogy román példa alapján a felvételkori árfolyamon és kamatszinten fizethessenek a devizaadósok.

Jobbik: miért nem hajlandó elszámolni a Magyar Villamos Művek a CÖF-nek adott közpénzről?

Szávay István jobbikos képviselő azt mondta: illegális kampányfinanszírozás gyanúját veti fel, hogy a MVM Magyar Villamos Művek a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) adott félmilliárd forintnyi közpénzről nem hajlandó elszámolni. Közölte: az adatvédelmi hatóság határozata ellenére az MVM nem adja ki a támogatással kapcsolatos adatokat, ezért a hétvégén közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelentést tett.

Kérdések 

MSZP: miért engedik a hospice ház bezárását?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kérdezte, miért engedik, hogy bezárják az ország egyetlen felnőtteket szolgáló hospice házát. Valóban nincs a költségvetésben 50 millió forint a haldokló betegeket segítő alapítvány támogatására?. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt mondta: 21 intézményben van hospice ellátás összesen mintegy 250 ágyon, emellett otthoni szakápolást is nyújtanak. Az említett alapítványnak is biztosítják azt a támogatást, amit a többi szolgáltatónak, a további támogatási kérésről pedig az egészségügyi államtitkár dönt - közölte.

Jobbik: felszámolják-e a 4-es út legveszélyesebb kereszteződését?

Lukács László György (Jobbik) azt kérdezte: felszámolja-e a kormány a 4-es főút legveszélyesebb kereszteződését Fegyverneknél, ahol szinte naponta történik baleset. Megjegyezte: ennek a szakasznak a szélesítése a hosszú távú tervek között sem szerepel. Aradszki András, a fejlesztési tárca energiaügyért felelős államtitkára megjegyezte: a politikus "pártja tulajdonosának" érdekeit képviseli, "a milliárdos" a frakción keresztül akarja megbízáshoz segíteni halódó vállalkozását. Beszámolt az adott szakasz felújításáról, és arról, hogy ott sebességkorlátozás van érvényben, ami csökkentette a személyi sérüléses balesetek számát.

LMP: miért hagyták cserben a családokat?

Demeter Márta (LMP) egy felmérés eredményeiről számolt be, amely szerint a gyermekesek több mint kétharmadának nincs egy hónapnál hosszabb tartaléka, a családok többségének pedig anyagi gondot okoz a gyermeknevelés. Azt kérdezte: miért hagyja cserben a kormány a családok kétharmadát. Rétvári Bence úgy felelt: a háromgyerekesek többsége nem fizet adót. Az LMP ugyanakkor ezt támadja és személyi jövedelemadót akar emelni, a családok adóját akarja emelni.

MSZP: hogyan fejlődik a pincehelyi egészségügyi ellátás?

Heringes Anita (MSZP) a pincehelyi kórház aktív ágyainak megszüntetéséről és a szakrendelések máshová telepítéséről beszélt, megjegyezve: az itt élőknek Tamásiba kell átjárni, de még ott sem megfelelő az ellátás. Ez a szakellátás fejlesztése? Ehhez kellett 200 millió forint? - kérdezte. Rétvári Bence azt felelte: a 200 millió forintból a az épület egyik szárnyát fejlesztették és új eszközöket is vásároltak. Továbbra is Pincehelyen működik a sebészet, a szülészet és a belgyógyászat, és vérvételre sem kell elutazni. A betegforgalom itt az országos átlag alatt van - tette hozzá, és azt mondta: jobb helyzetben van az egészségügy most, mint amikor a szocialisták 600 milliárd forintot kivontak a területről.

Jobbik: mi lesz az Opel üzemével?

Bana Tibor (Jobbik) azt kérdezte: kapnak-e végre konkrét válaszokat a szentgotthárdi Opel-gyárban dolgozók. Nemrég csaknem száz embert bocsátottak el, az elmúlt hetekben mégis "kínosan hallgat" a kormányzat - jegyezte meg -, további elbocsátások is várhatók. A gyár bezárása katasztrófa lenne a térségre nézve. Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: ha önöknek kellene rendezni az ügyet, nem járnának-e az Opel dolgozói úgy, mint Tiszavasvári, ahol annak ellenére nőtt a munkanélküliség, hogy az egész országban csökkent az. A gyár dolgozik a jövőbeli terven, amelynek részleteit novemberben ismertetik.

MSZP: miért védik Farkas Flóriánt?

Teleki László (MSZP) azt kérdezte a kormány képviselőjétől, "miért védik" Farkas Flórián fideszes képviselőt, a Lungo Drom vezetőjét. Ki kellene vizsgálni, Farkas Flórián "hova tette az állami forrásokat" - mondta. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt válaszolta: a kormánynak a legnagyobb cigányszervezet fontos partner. Amelyik programban pedig szabálytalanságok történtek, ott visszakövetelték az állami támogatásokat - mondta.

Szerző
2017.11.06 08:37

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01