Több ezren állnak kilakoltatás előtt - Vita a devizahitelesek támogatásáról

Publikálás dátuma
2017.11.06 08:37
Forrás: Magyar Országgyűlés hivatalos oldal/Facebook
Az Országgyűlés az LMP kezdeményezésére politikai vitát tart a devizahitel-károsultak érdekében szükséges lépésekről - informál az MTI. Napirend előtt szó volt még a migrációról, a családokról, a CÖF támogatásáról és az agrárkamarai választásokról.

Az ülésnap délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, a mintegy ötórás időkeretű politikai vita az azonnali kérdések után kezdődik.  Az LMP erről szóló indítványában azzal indokolta a kérdés tárgyalását, hogy a kormánytöbbség hiába tekinti lezártnak a devizahitelesek ügyét, közülük jelenleg több ezren állnak kilakoltatás előtt, még mindig rengeteg peres eljárás indul, az árfolyamgátas hiteladósok pedig a forintosítást követően rosszabbul jártak. A parlament ülése napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

Napirend előtt

KDNP: az identitásválság a migrációs válság oka

Harrach Péter azt találta fontosnak a plénum előtt elmondani: megdöbbentőnek tartja, hogy egy francia kisváros el akarta távolítani II. János Pál pápa szobrát, majd arról a keresztet. De a megdöbbenésből magához térve, logikai úton eljutott oda is, hogy megállapítsa: a történtek Európa identitásválságával hozhatók összefüggésbe, és - szerinte -  ez az oka a migrációs válságnak is. Mindebben nagy szerepe van a nyílt társadalom elméletének és Soros Györgynek. De meg is nyugtatta a hallgatóságot,  miszerint  jelen helyzetben Közép-Európa jelenti a reményt. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkára ráerősített: józan ésszel elfogadhatatlannak nevezte, hogy a világon mindenhol elfogadott, a békesség mellett állást foglaló pápa szobrát, illetve a fölé emelt keresztet támadják. Az európaiság alapja a keresztény gyökerekkel egyezik meg - emelte ki, jelezve: Magyarország és Lengyelország is kész befogadni az alkotást.

LMP: a kormány elfeledkezett az egyszülős családokról

Szél Bernadett (LMP) értékelése szerint a kormány szűken értelmezi a családtámogatást és meghatározott üzleti köröknek kedvez, miközben milliók várnak arra, hogy anyagi biztonságban élhessenek. Szerinte a bölcsődei helyekért közelharcot kell vívni, a családoknak nincs megtakarításuk nyaralásra, váratlan kiadásokra, az egykulcsos adórendszerrel pedig mindenki rosszul jár. A kormány elfeledkezett az egyszülős családokról, pedig ez minden ötödik családot jelenti, 95 százalékban nőket érint - közölte Szél Bernadett, aki minden frakcióvezetőt egyeztetésre hívott az ügyben.

MSZP: a kormányoldal támogassa az ellenzék devizahiteleseket segítő javaslatait!

Szakács László MSZP-s képviselő arra szólította fel a kormányoldalt, hogy támogassa az ellenzék devizahiteleseket segítő javaslatait, köztük azt, hogy ha a hitelfelvételkor a bank elfogadta az ingatlant fedezetnek, akkor annak elárverezésekor is legyen ez elég a pénzintézetnek. Azt is javasolta, hogy román példa alapján a felvételkori árfolyamon és kamatszinten fizethessenek a devizaadósok.

Jobbik: miért nem hajlandó elszámolni a Magyar Villamos Művek a CÖF-nek adott közpénzről?

Szávay István jobbikos képviselő azt mondta: illegális kampányfinanszírozás gyanúját veti fel, hogy a MVM Magyar Villamos Művek a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) adott félmilliárd forintnyi közpénzről nem hajlandó elszámolni. Közölte: az adatvédelmi hatóság határozata ellenére az MVM nem adja ki a támogatással kapcsolatos adatokat, ezért a hétvégén közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelentést tett.

Kérdések 

MSZP: miért engedik a hospice ház bezárását?

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kérdezte, miért engedik, hogy bezárják az ország egyetlen felnőtteket szolgáló hospice házát. Valóban nincs a költségvetésben 50 millió forint a haldokló betegeket segítő alapítvány támogatására?. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt mondta: 21 intézményben van hospice ellátás összesen mintegy 250 ágyon, emellett otthoni szakápolást is nyújtanak. Az említett alapítványnak is biztosítják azt a támogatást, amit a többi szolgáltatónak, a további támogatási kérésről pedig az egészségügyi államtitkár dönt - közölte.

Jobbik: felszámolják-e a 4-es út legveszélyesebb kereszteződését?

Lukács László György (Jobbik) azt kérdezte: felszámolja-e a kormány a 4-es főút legveszélyesebb kereszteződését Fegyverneknél, ahol szinte naponta történik baleset. Megjegyezte: ennek a szakasznak a szélesítése a hosszú távú tervek között sem szerepel. Aradszki András, a fejlesztési tárca energiaügyért felelős államtitkára megjegyezte: a politikus "pártja tulajdonosának" érdekeit képviseli, "a milliárdos" a frakción keresztül akarja megbízáshoz segíteni halódó vállalkozását. Beszámolt az adott szakasz felújításáról, és arról, hogy ott sebességkorlátozás van érvényben, ami csökkentette a személyi sérüléses balesetek számát.

LMP: miért hagyták cserben a családokat?

Demeter Márta (LMP) egy felmérés eredményeiről számolt be, amely szerint a gyermekesek több mint kétharmadának nincs egy hónapnál hosszabb tartaléka, a családok többségének pedig anyagi gondot okoz a gyermeknevelés. Azt kérdezte: miért hagyja cserben a kormány a családok kétharmadát. Rétvári Bence úgy felelt: a háromgyerekesek többsége nem fizet adót. Az LMP ugyanakkor ezt támadja és személyi jövedelemadót akar emelni, a családok adóját akarja emelni.

MSZP: hogyan fejlődik a pincehelyi egészségügyi ellátás?

Heringes Anita (MSZP) a pincehelyi kórház aktív ágyainak megszüntetéséről és a szakrendelések máshová telepítéséről beszélt, megjegyezve: az itt élőknek Tamásiba kell átjárni, de még ott sem megfelelő az ellátás. Ez a szakellátás fejlesztése? Ehhez kellett 200 millió forint? - kérdezte. Rétvári Bence azt felelte: a 200 millió forintból a az épület egyik szárnyát fejlesztették és új eszközöket is vásároltak. Továbbra is Pincehelyen működik a sebészet, a szülészet és a belgyógyászat, és vérvételre sem kell elutazni. A betegforgalom itt az országos átlag alatt van - tette hozzá, és azt mondta: jobb helyzetben van az egészségügy most, mint amikor a szocialisták 600 milliárd forintot kivontak a területről.

Jobbik: mi lesz az Opel üzemével?

Bana Tibor (Jobbik) azt kérdezte: kapnak-e végre konkrét válaszokat a szentgotthárdi Opel-gyárban dolgozók. Nemrég csaknem száz embert bocsátottak el, az elmúlt hetekben mégis "kínosan hallgat" a kormányzat - jegyezte meg -, további elbocsátások is várhatók. A gyár bezárása katasztrófa lenne a térségre nézve. Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: ha önöknek kellene rendezni az ügyet, nem járnának-e az Opel dolgozói úgy, mint Tiszavasvári, ahol annak ellenére nőtt a munkanélküliség, hogy az egész országban csökkent az. A gyár dolgozik a jövőbeli terven, amelynek részleteit novemberben ismertetik.

MSZP: miért védik Farkas Flóriánt?

Teleki László (MSZP) azt kérdezte a kormány képviselőjétől, "miért védik" Farkas Flórián fideszes képviselőt, a Lungo Drom vezetőjét. Ki kellene vizsgálni, Farkas Flórián "hova tette az állami forrásokat" - mondta. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt válaszolta: a kormánynak a legnagyobb cigányszervezet fontos partner. Amelyik programban pedig szabálytalanságok történtek, ott visszakövetelték az állami támogatásokat - mondta.

Szerző

Csütörtök délutántól esősre vált az időjárás

Publikálás dátuma
2019.02.20 18:16

Shutterstock
Az enyheség egyelőre megmarad, északkeleten lesz hűvösebb.
Az időjárási előrejelzés szerint éjszaka fátyolfelhők érkeznek, amihez csütörtökön már gomolyfelhők is társulnak, majd kora délutántól észak, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estére már jobbára mindenütt beborul az ég. Szerdán néhol futó zápor előfordulhat, csütörtök késő délutántól először az északi megyékben, majd egyre többfelé elered az eső, záporeső. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, szerdán az északi vidékeken olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között várható. Nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 7 és 14 fok között alakul. Északkeleten lesz hűvösebb.
Szerző

"Nem kell olvasni" a propagandát - véli a kormány kedvenc tudóskörének elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:10

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének első embere szerint az értelmiségnek a sorosozáson sem kell magát idegesítenie, mert "nem neki szól". Az más kérdés, hogy a "népet" szabad-e butítani?
"Én el tudom viselni a sorosozást, de sok embert ismerek, akik szerint sok." Ezt Náray-Szabó Gábor, a kormánnyal híresen jó viszonyt ápoló Professzorok Batthyány Körének elnöke mondta egy interjúban, amely az e heti Magyar Narancsban jelenik meg, és amelyből a hetilap internetes oldalán már most közöltek néhány részletet. A kémikus hozzátette, még az ő köreikben is szoktak viták lenni a kormány mindent elsöprő Soros-kampányáról, ő maga pedig ilyenkor azzal érvel: kár ezen bosszankodni, hisz az egész úgysem az értelmiségnek szól.
"Az értelmiség ne érezze magát idegesítve. Azt már lehet mondani, hogy a népet nem szabad butítani, de ez nem biztos, hogy teljesen igaz lenne."
-mondta Náray-Szabó, aki előtte azzal próbálta elvenni a sorosozás élét, hogy "ugyanúgy idegesít engem, ha huszonötször elmondják a tévében, hogy vegyek meg egy gyógyszer-helyettesítő készítményt."
A média egyre több és több szegletéből áradó propagandáról az elnöknek az a véleménye, hogy aki akarja, kerülje el:
"A Batt­hyány Körben is vannak, akiket idegesít, őket arra buzdítom, hogy váltsanak csatornát, és ne olvassák a propagandát."
Az interjúban szóba került az a közlemény is, amelyet a Professzorok Batthyány Köre a Magyar Tudományos Akadémia körüli ügy kapcsán írt, és amelyet Náray-Szabó szerint mind az MTA, mind Palkovics László "továbbgondolhatónak" és egyfajta tárgyalási alapnak tekint a jövőben - ebben szerepelt többek közt az is, hogy az MTA és a Minisztérium közösen hozzon létre egy alapítványt, amely átveszi az akadémiai intézethálózat fenntartását és működtetését. Ettől függetlenül, hacsak nem hívják őket, nem vesznek részt a későbbi tárgyalásokon.