Előfizetés

Halálos "pálinka" - Már négy halottja van a dámóci mérgezésnek

Újabb két ember halt meg a miskolci megyei kórházban a dámóci mérgezések miatt, így négyre emelkedett a halálos áldozatok száma, és még négy beteget ápolnak az intézményben - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

A mentők pénteken jelezték, hogy a bodrogközi Dámócról mérgezés gyanújával több embert vittek kórházba. A mérgezést a gyanú szerint ellenőrizetlen összetételű szeszes ital okozta. Keddig egy idősebb nő és egy 14 éves fiú vesztette életét a mérgezés miatt. Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hétfőn azt mondta: a mérgezőszer feltehetően metil-alkohol, amely a szervezetben formaldehiddé, majd hangyasavvá alakul át. Ezek mindegyike sejtméreg, a vese, a máj, a tüdő, az idegrendszer sejtjeit támadja, működésüket károsítja.

Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban elmondta: a mentők pénteken jelezték, hogy a bodrogközi Dámócról mérgezés gyanújával több embert vittek kórházba. Egy 68 éves nő a helyszínen, egy 14 éves fiú pedig a kórházban meghalt. A rendőrök őrizetbe vettek egy helyi férfit, akitől az áldozatok a mérgező folyadékot vásárolták, majd egy lácacsékei férfit is, akitől a gyanú szerint a mérgező ital származik.

Dámóc polgármestere hétfőn az MTI-nek azt mondta: elszigetelt esetnek tartja a két halálos áldozattal járó mérgezést. Tömös Béla Gyuláné (független) szerint a helybeliek általában nem vásárolnak gyanús hátterű szeszes italt. Hozzátette: a rendőrség kérésére végigjárták a házakat és figyelmeztettek mindenkit, hogy ne vegyenek bizonytalan eredetű alkoholt, ha pedig már fogyasztottak ilyet, forduljanak orvoshoz.

Közben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a mérgezés gyanúsítottjai ellen kedden a Miskolci Törvényszék. A büntetőeljárás gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt. Az ügyészség a gyanúsítottak ellen lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta, a bíróság a kényszerintézkedést szükségesnek találta. A gyanúsítottak a lakóhelyükön szeszesitalok értékesítésével foglalkoztak. Október 25-én egyikük 10 liter alkoholos italt vásárolt a másiktól, majd abból november 2-án délután egy litert eladott Dámócon egy 14 éves fiatalnak. Az italból a fiú, az édesapja és egyik rokona még aznap este ivott, majd mindhárman rosszul lettek, életveszélyes állapotban kerültek kórházba, ahol a 14 éves fiú meghalt. A sértettek lakásán talált ital metilalkoholt tartalmazott.Unokáink is fizetik - Megkezdjük az orosz hitel lehívását

Marnitz István
Publikálás dátuma
2017.11.07. 11:22
Népszava fotó
Mint emlékezetes, a 2014-ben váratlanul aláírt magyar-orosz kormányközi megállapodás nyomán a magyar állam a paksi bővítésre 10 milliárd eurós, 30 éves futamidejű hitelt vesz fel, mintegy 4 százalékos kamatra. 

Süli János paksi bővítésért felelős miniszter alapítói határozatot adott ki a Paks II. Atomerőmű Zrt. tőkeemeléséről annak érdekében, hogy a beruházásra kapott orosz hitelből megkezdődjék az első fővállalkozói szerződések kifizetése – közölte Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár a Portfolio Energy Investment Forum 2017 nevű rendezvényen.

 Ez 98 millió eurót – mintegy 30 milliárd forintot – tesz ki, aminek a szerződés értelmében 80 százalékát az orosz hitelből, a fennmaradó ötödöt pedig a hazai költségvetésből fedezik. Később kérdésünkre kifejtette: a számlákat minden esetben a fővállalkozónak, vagyis az orosz állami Atomsztrojekszportnak fizetjük, amely aztán a pénzt továbbosztja alvállalkozóinak. Tájékoztatása szerint a terv engedélyezési folyamata rendben halad, így 2018 elején megkezdhetik a telephelyen a felvonulási terület kialakítását. A jelenlegi négy ötszáz megawattos (MW) blokk mellett kialakítandó két 1200 MW-s blokk 2026-ban és rá egy évre lépne működésbe.

Mint emlékezetes, a 2014-ben váratlanul aláírt magyar-orosz kormányközi megállapodás nyomán a magyar állam a paksi bővítésre 10 milliárd eurós, 30 éves futamidejű hitelt vesz fel, mintegy 4 százalékos kamatra. Orbán Viktor kormányfő, illetve a miniszterelnökséget vezető Lázár János ezt előszeretettel az évszázad beruházásának nevezte, lévén, hogy akkor még a magyar állam mástól ennél nagyobb kamatra kapott volna hitelt. Ám azóta a magyar gazdaság felminősítései nyomán a kamatok radikálisan, akár nullára is leestek. Az Orbán-kabinet ugyanakkor az orosz hitelt azóta is kínosan védi. Lázár János az elmúlt év során leginkább azt hangsúlyozta, hogy lényegében kiolthatjuk a kamatterheket. A szerződés értelmében ugyanis 60 napon belül kamatmentesen téríthető vissza a hitel. Ezalatt pedig a piacról felvehető egy 4 százaléknál jóval alacsonyabb konstrukció is, amivel ezt gyorsan ki lehetne váltani. Nagyon nem mindegy: korábbi számításunk szerint a felvett összeg hivatalos közlés szerinti 3 ezer milliárd forintos mértéke kamatostul összesen hatezer milliárd forint visszafizetését tenné szükségessé. Noha előadása után Aszódi Attilától megkérdeztük, kiváltjuk-e ily módon a kamatokat, az államtitkár ezt illetéktelenségre hivatkozva elhárította, mondván, ezért a nemzetgazdasági tárca a felelős.

Annyi bizonyos: ha az orosz beruházót az orosz hitelből a kamat kifizetése mellett törlesztenénk vissza, azt ma már az évszázad legrosszabb üzletei közé lehetne sorolni. 

Az unokák is fizetnek majd, mint a katonatiszt

Miközben a paksi paktum minden magyar állampolgárt érint, azt nem előzte meg társadalmi, szakmai vita - rótta fel a Fidesz-kormánynak több ízben is ellenzéki politikusok mellett a Levegő Munkacsoport.

A döntést megalapozó részletes dokumentumokat, adatokat, számításokat – ha egyáltalán léteznek –, és egyéb információkat nem hozták nyilvánosságra. Az új paksi reaktorok és a járulékos beruházások több ezermilliárdos költségére nincs pénze az országnak. A beruházások számláját a sokilliárdos orosz kölcsönön felül további hitelekkel kell majd fedeznünk. Az így megszerzett pénz és az azok refinanszírozására felvett újabb hitelek évtizedekre el fogják adósítani a magyar államot. Paks 2 ráadásul elvenné a teret a fenntartható megoldások elől a villamosenergia-rendszerben, és lefoglalná az azok alkalmazásához szükséges pénzügyi és egyéb erőforrásokat. (...) A közvélemény-kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a magyarok többsége éppen a megújuló energiaforrásokat tartja megbízható, hosszú távú megoldásnak. Ha viszont a paksi paktumban foglaltak megvalósulnak, akkor a fenntartható megoldásoknak évtizedekre befellegzett. Ez azért is különösen sajnálatos, mert élő példája van annak, hogy más megoldás is létezik. Németország például 2022-ig minden atomerőművét bezárja, Magyarországon ekkor fogják üzembe helyezni az új orosz blokkokat. (LBJ)

lásd még: Próbálják elhitetni, de az atom nem olcsó

Nyílt pályán gázolt halálra egy embert a vonat

Publikálás dátuma
2017.11.07. 09:27
Népszava fotó

Halálra gázolt egy embert egy személyvonat Nyíregyháza külvárosában hétfő este - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a baleset a nyílt vasúti pályán, az Akácos utca közelében történt. Az elgázolt ember a helyszínen meghalt.