Támadás Horn Gyula emléke ellen

Publikálás dátuma
2017.11.08 06:07

Eljárást indított a rendőrség azok ellen, akik meggyalázták Horn Gyula volt MSZP-s miniszterelnök szobrát a XIII. kerületben. Molnár Gyula szocialista pártelnök videóüzenetben, Lendvai Ildikó Facebook-bejegyzésben tiltakozott. Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke közleményben hangsúlyozta, hogy pártja tisztelettel hajt fejet a volt miniszterelnök emléke előtt, és fölháborodottan ítéli el a szélsőjobboldali fiatalok barbár akcióját.

Horn Gyula szobrára fekete zsákot húztak, és azt írták rá: „Pufajkás gyilkos!”. Az incidens október 31-én, a reformáció emléknapján, mindenszentek gyászünnepének előestéjén történt. Az, hogy a kegyeletsértés valóban a szélsőjobboldalhoz kötődik, nem kétséges: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nemcsak fotókkal illusztrált beszámolót közölt a tagjai által elkövetett akcióról, hanem azt is kilátásba helyezte, hogy „amíg szükséges”, folytatni fogják.

A szervezet a Jobbik holdudvarához tartozik. Erre Lendvai Ildikó is felhívta a figyelmet, és azt kérdezte azoktól a „jóhiszemű baloldali szavazóktól”, akik a Jobbik és a demokratikus pártok bárminemű választási együttműködését javasolják: még mindig szeretnének-e körzetükben jobbikos jelöltre szavazni?

Toroczkai László, a Jobbik alelnöke, a HVIM alapítója és tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy már nincs napi kapcsolatban a vármegyés mozgalom vezetőségével, az esetről a Népszavától értesült. Nem gondolja, hogy kegyeletsértésről lenne szó, mivel az akció nem Horn Gyula sírjánál, hanem a szobránál történt: szerinte ez belefér a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába.

A XIII. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kegyeletsértést a helyszíni kamerák jóvoltából a közterület-felügyelet munkatársai vették észre. Jelentették az esetet vezetőjüknek, aki azonnal a rendőrséghez fordult. Az önkormányzat információi szerint garázdaság miatt a rendőrség hivatalból eljárást indított.

Felpezsdültek a szélsőségesek
„Az iszlamizáció öl, mondj igent a keleti határzárra!” – ezzel a szöveggel rakott ki molinót a XI. kerületi Fehérvári úti mecsetre az Identitás Generáció Magyarország nevű, a „vármegyésekhez” hasonlóan szélsőjobboldali társaság.
Volner János, a Jobbik frakcióvezetője közben a náci-nyilas Kurucinfó nyomán azt állította, hogy a „polkorrekt médiához” sorolt Népszava, Index, 444, valamint a (korábbi) Origo „alaposan kifehérítve” közölte egy „cigánybűnöző” fotóját. A 444 szerint a politikus nekifutásból, páros lábbal „tökön rúgta” magát: az említett orgánumok a rendőrségtől kapott felvételt használták, ugyanúgy, ahogyan a jobbikos Alfahír is.

Szerző

Tarlós betiltaná az éjszakai repüléseket Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.02.21 22:04
A kép illusztráció
Fotó: Facebook/Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
A főpolgármester éjszaka öt órára teljes repülésstopot kér, de napközben is csökkentené a környék zajterhelését.
A főpolgármester el akarja érni, hogy éjszakai repülési tilalmat vezessenek be a Liszt Ferenc repülőtéren – erről maga Tarlós István beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós elmondta, a Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén az egyik legfontosabb kérdés volt a repülőgépek okozta zajszennyezés kezelése.
A főváros a tanács ülésén azt indítványozta, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali 5 között, változtassanak a berepülési útvonalon, a zajszennyezést pedig másképp mérjék, és az ellenőrzést vegye át a közlekedési hatóság. Hozzátette: azt reméli, hogy legalább a repülési tilalom megvalósulhat legkésőbb egy éven belül, de lehetőleg jóval hamarabb. A fővárosi kezdeményezés összefügg Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester lobbijával, aki régóta azon dolgozik, hogy a Ferihegyről felszálló gépek ne lakott területek felett, hanem más útvonalon haladjanak, és ne a kerületi lakók legmélyebb álmát zavarják meg.

Tudósok vitáztak a Palkovics-tervről

Publikálás dátuma
2019.02.21 21:05

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Biztosítékok és garanciák nélkül marad a hazai tudományosság, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózata – a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan – alapítványi kézbe kerül – hangzott el az Akadémiai Dolgozók Fórumának csütörtöki rendezvényén, ahol az MTA-t érintő minisztériumi terveket vitatták meg. Múlt héten merült fel, hogy a Corvinus fenntartóváltásához hasonlóan egy új alapítványi forma, egy vagyonkezelő alapítvány működtethetné az Akadémia kutatóközpontjait és intézeteit. A kormány így költségvetési forrásból finanszírozná a működést, cserébe az MTA-nak önként át kellene adnia ingatlanjait, így vagyonának egy jelentős részét az alapítványnak. – Lássuk be, ez nem tűnik egy jó ajánlatnak – mondta Zsoldos Attila, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója. Hozzátette: az, hogy az Akadémia csak úgy átadja a vagyonát, minden jelenlegi jogszabálynak és az MTA saját szabályainak is ellentmond. Holott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, Palkovics László azt tervezi, hogy ennek már akár február végéig meg kellene történnie. – Még ha ez lenne a világ legjobb ajánlata, akkor sem lehetne ilyen gyorsan elintézni – fogalmazott Zsoldos. Körtvélyesi Zsolt, a Politikatudományi Intézet munkatársa arról beszélt, az MTA átalakításáról szóló minisztériumi háttéranyagban hatalmas ellentmondások szerepelnek. Például miközben jó nemzetközi példákat sorol az akadémiai működésre, az MTA alapfinanszírozását elvették – erre a világon sehol nincs példa, ahogy arra sem, hogy egy Tudományos Akadémiának pályázati pénzekből kelljen finanszíroznia például a rezsiköltségeket. A fórumon részt vett Körösényi András is, aki ugyancsak a Politikatudományi Intézetben dolgozik. A kutatónak a Magyar Nemzetté átkeresztelt kormánylapban is megjelent egy véleménycikke, amelyben egyebek mellett arról írt: ha megvalósul a „Palkovics-terv”, azzal kiüresedik az MTA. - Mégis azoknak lesz igazuk, akik szerint az Orbán-kormány összeszerelő üzemmé változtatja az országot? – tette fel a kérdést. A fórumon hangsúlyozta: az ITM által tervezett „hierarchikus kontroll” biztos, hogy nem fogja növelni az ország tudományos teljesítményét. Deák Dániel, a Corvinus oktatója a BCE fenntartóváltásának eddigi tapasztalatairól számolt be. Mint mondta, az egyetemet nyártól fenntartó alapítvány – melynek MOL és Richter részvények biztosítják majd az alaptőkéjét – kuratóriumának összetételéről szinte semmit nem lehet tudni, de az biztos, hogy működése teljesen átláthatatlan lesz a nyilvánosság számára. Hangsúlyozta: a részvény a legkockázatosabb befektetési eszköz, egy közfeladatot ellátó intézménynek biztos tervezése, nem „spekulációkra” lenne szüksége.
Témák
MTA
Frissítve: 2019.02.21 21:48