Küldje el meztelen fotóját a Facebooknak! - De miért is?

Publikálás dátuma
2017.11.08. 13:48
Antonio da Correggio festménye, részlet - AFP
Furcsának hangzik, de igaz, aki attól tart, hogy visszaélnek egy róla készült intim felvétellel a közösségi médián, így előzheti azt meg - informál az Euronews.

Hadat üzent a bosszúpornónak a Facebook. A közösségi média összefogott az ausztrál kormánnyal, hogy megakadályozzák, hogy szexuális tartalmú és/vagy intim képeket osszanak meg az interneten azok szereplőjének a beleegyezése nélkül. Julie Inman Grant ausztrál internetbiztonsági megbízott az ausztrál ABC-nek azt mondta, hogy azok, akiket fotókkal zaklatnának, meg tudják előzni, hogy ezeket a felvételeket posztolják róluk a Facebookra, az Instagramra vagy a Messengerre.

“Rengeteg olyan eset van, mikor a fotókat vagy a videókat egy adott ponton még közös megegyezéssel készítették, de egyáltalán nem egyezett bele az adott fél, hogy ezeket a felvételeket szélesebb körben megosszák – mondta a politikus. Ausztráliában minden ötödik 18 és 45 közötti nő esik ilyen visszaélés áldozatául, és minden negyedik az ausztrál őslakos nők közül.

Hogy működik a rendszer?

Ha valaki aggódik, hogy a Facebookon vagy az Instagramon köt ki egy róla készült kényes felvétel, akkor kapcsolatba léphet az internetbiztonsági megbízottal. Elképzelhető, hogy arra kérik, hogy küldje el magáról az adott felvételt. Igen, a saját biztonsága érdekében kérhetik arra, hogy küldjön magáról meztelen fotót. Saját magának. Olyan ez, mintha az ember saját magának küldené el e-mailben a róla készült képet, de magától értetődően sokkal biztonságosabb. Veszélytelen végponttól végpontig tartó képküldés, anélkül, hogy keresztülmenne az éteren –magyarázta Inman Grant.

Miután a képet elküldte a Messengeren keresztül a Facebook egy technológia segítségével készít egy digitalis ujjlenyomatot vagy linket. A képet nem tárolják, csak a linket és mesterséges intelligencia és fotófelismerő technológia segítségével, felismerik, ha valaki megpróbálja feltölteni ugyanazt a képet. Így meg tudják előzni a közzétételét – fejtette ki Inman Grant. Ha a program úgy működik, ahogy kell, akkor a fotó soha nem jelenik meg a Facebookon, még akkor sem, ha egy hacker, vagy az illető exbarátja próbálja meg feltölteni.

Antigone Davis, a Facebook globális biztonság vezetője elmondta, hogy Ausztrália az egyike annak a négy országnak, ami részt vesz ennek a technológiának a tesztelésében. “A Facebook közösségének biztonsága és jóléte a mi első számú prioritásunk” – tette hozzá.

Szerző

Téli szintjére állítják be a Tisza-tavat

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkenti a Tisza-tó szintjét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), a síkvidéki tározó szintjének egy centiméterrel való csökkentéséhez egymillió köbméter vizet kell leengedni.  A téli vízszint beállítása a halászati hasznosító, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kötivizig együttműködése alapján készített monitoring terv szerint történik.

 Fejes Lőrinc, a tavat kezelő igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke szerdán az MTI-vel közölte: az ütemterv szerint a nyári 725 - plusz-mínusz 5 - centiméteres vízszint november 20-ra 615 centiméterre csökken, így a tó téli vízszintje a továbbiakban 620 - mínusz 10 - centiméter lesz. A vízszintcsökkentés ütemét azonban módosíthatja egy kialakuló-levonuló árhullám. A szakaszmérnök tájékoztatása szerint azért van szükség a csökkentésére, mert a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázat. Elmondta: az árhullámban a jégtömeg felszakadva - hullámverésszerűen - az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva pedig a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti. A jeges árhullám a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli - jegyezte meg Fejes Lőrinc. Ebből a szempontból a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület- számolt be. Kiemelte: a téli vízszinttartomány beállításával a kockázatok elfogadható mértékűre csökkenthetők.

Szerző

Rendőrök nyüzsögnek a bankok környékén

Publikálás dátuma
2017.11.08. 10:58
Illusztráció- Forrás: BRFK/Facebook
Készpénzszállítási tesztet végez szerdán a jegybank, ezért a lakosság egyes budapesti és nagyobb vidéki városokban lévő bank- és postafiókok környezetében a szokásosnál több, a tesztelésekben résztvevő rendőr jelenlétét tapasztalhatja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

Az MNB a teszteléssel egy nem várt, rendkívüli helyzet fellépésének esetére a lakossági készpénzellátás biztosításához szükséges folyamatokat modellezi. A teszt az érintett bank- és postafiókokban mindössze néhány percig tart és a fióki ügymenetet nem zavarja meg. Az adott fiókokban az ügyfelek kiszolgálása folyamatosan, a megszokott rendben történik - közölte az MNB. A közlemény szerint a jegybank a rendszeresen, több évente ismétlődő gyakorlatot a Készenléti Rendőrséggel, a készpénzellátás szempontjából kiemelt jelentőségű kereskedelmi bankokkal és a Magyar Posta Zrt.-vel együttműködve végzi.

Szerző