Előfizetés

Alig van gép a rák gyógyítására - Hogy lehet, hogy a szlovákok így elhúztak?

Publikálás dátuma
2017.11.08. 14:28
Népszava fotó
Az az ország, ahol sok beteg ember van, akiknek nincs esélye meggyógyulni, az az ország gyenge és kiszolgáltatott lesz. Mi egy erős és egészséges országot akarunk, ahol mindenkinek joga van a gyógyuláshoz! - írja közleményében a friss Eurostat adatok ismeretében Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. 

Nem sok ország van az Unióban, ahol rosszabb a sugárkezelésre váró rákos betegek helyzete, mint nálunk. Szlovákia viszont a kontinens élvonalába került.

Csupán öt országot talált az Eurostat, ahol kevesebb gép áll rendelkezésre a sugárkezelésére, mint Magyarországon. Nálunk 100 ezer lakosra 0,46 gép jut!

A régiónkból a legjobban Szlovákia áll, ők már Európa élvonalában tartanak, az unió harmadik legjobb arányát náluk mérték. 100 ezer szlovákiai lakosra 1,24 gép jut a sugárkezelésekhez, vagyis több, mint két és félszer olyan jól felszereltek a szlovák kórházak, mint a magyarok. Hogy lehet, hogy a szlovákok így elhúztak? Ja, hogy ott kevesebbet lopnak, és stadionok helyett az egészségügyre költenek? Ki az tényleg, akit nem önt el az epe ilyen hírek olvasása után? El fogjuk ezeket kergetni nagyon messzire! - írja a közleményben a politikus. 

Így fosztja ki a népet az offshorozó gazdasági elit

Publikálás dátuma
2017.11.08. 13:12
Shutterstock illusztráció
A Párbeszéd Magyarországért azt javasolja, hogy vessenek ki harminc százalékos forrásadót az offshore-ügyletekre, a köztisztviselőknek és a kormánytagoknak pedig törvénnyel tiltsák, hogy részt vegyenek az ilyen típusú üzletekben- számol be az Erőss Gábor sajtótájékoztatóján elhangzottakról az MTI.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja szorgalmazta, hogy minden offshore céget vagy velük üzletelő vállalkozást tiltsanak ki  az állami és uniós pályázatokról és az állami támogatásoktól.

Erőss Gábor szerint az utóbbi időszakban egyre-másra kerülnek napvilágra az offshore cégekről szóló titkos iratok, amelyekből kirajzolódik, hogy a világ és ezen belül a magyar gazdasági-politikai elit hogyan kerüli el az adófizetést és hogyan fosztja ki a világ népeit. A legújabb offshore-kiszivárogtatás során nyilvánosságra került, az offshore adóparadicsomok után csak Paradise-iratok (Paradise Papers) néven emlegetett, 13,4 millió aktából álló adattömeg feldolgozásában világszerte 96 sajtó- és médiacég vesz részt, köztük a BBC brit közszolgálati médiatársaság Panorama című tényfeltáró televízióműsorának szerkesztősége és a The Guardian baloldali brit napilap.

Szexuális zaklatás miatt elbocsátották az ELTE dékánját

Publikálás dátuma
2017.11.08. 13:01
Népszava fotó/Szalmás Péter
A dékán visszaél a hatalmával – erről tett bejelentést az egyetemen az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Dékáni Hivatalának egyik munkatársa, vagyis Mikonya György beosztottja. Az intézmény lefolytatta az etikai vizsgálatot, majd ezek után menesztették a kari vezetőt – írja a hvg.hu.

„Nettó … fizuért tűrtem, hogy zaklasson. Akárhányszor kértem segítséget, engem hibáztattak, mert miért nem rúgtam tökön, satöbbi. Azért, mert ő a dékán – írta egy áldozat egy anonim bejegyzésben, amely egy meg nem nevezett ELTE-oktató részéről érkező zaklatásokról szólt. Ez a hír néhány nappal ezelőtt egy névtelen Tumblr-bejegyzésekben kezdett terjedni, majd - igaz, először csak óvatosan - a  sajtó is megírta, hogy szexuális zaklatási botrány van kirobbanóban az egyetemen.

A hvg.hu több forrásból értesült, hogy közben etikai vizsgálat indult az ügyben, a felsőoktatási intézmény szerdai közleménye pedig arról számol be, hogy az ELTE egy vezetőjét menesztették. A közleményben ugyan nincs pontosítva, hogy kiről van szó, a lap több forrásból is úgy értesült: az etikai eljárást Mikonya György, a tanítóképző dékánja ellen folytatták le. Ezt erősíti, hogy a kari honlapon szerda reggeltől nem szerepel dékánként, hanem megbízott dékánként Márkus Éva van megnevezve, aki a tudományos ügyek dékánhelyettes is.

Az ELTE szerdai közleménye így fogalmaz: „Az ELTE legmagasabb szintű etikai testülete, a Központi Etikai Bizottság, etikai eljárást folytatott le egy vezető státuszú oktatóval szemben. Az etikai eljárásban megállapítást nyert, hogy a panaszolt vezető státuszú oktató súlyos etikai vétségeket követett el, mert az ELTE Etikai Kódexben tiltott cselekményeket, magatartásokat tanúsított. A panaszossal szemben visszaélt valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét. A folyamatos és megengedhetetlen testi közeledés, a szexuális tartalmú verbális és fizikai megnyilvánulások (anélkül is, hogy azok kifejezetten erőszakosak lettek volna) a panaszosban félelmet és szégyenérzetet kelthettek. A panaszos munkahelyi hierarchiában betöltött helye, a panaszolttal fennálló munkahelyi alárendelt pozíciója, illetőleg a munkahelyével szembeni lojalitása megnehezítették a panaszolttal szembeni közvetlen hatékony fellépését, amit a panaszolt kihasznált. Az ELTE Központi Etikai Bizottsága a legsúlyosabb etikai szankciókat alkalmazta a panaszolttal szemben. Az ELTE rektora pedig munkáltatói jogkörében eljárva, azonnali hatállyal megszüntette a vezető státuszú oktató közalkalmazotti jogviszonyát. Az Egyetem vezetése és a Központi Etikai Bizottság következetesen érvényesítette az Eötvös Loránd Tudományegyetem fenntartások nélküli elkötelezettségét az egyetemes emberi értékek, az emberi méltóság és a humanizmus iránt. Ezen értékek megsértését senkitől nem tolerálja, és megvédi munkatársait az etikai vétségekben megnyilvánuló sérelmekkel szemben is.”

A közlemény azzal zárul, hogy az ELTE együtt érez a panaszossal, és mindent megtesz, hogy mielőbb vissza tudjon illeszkedni munkahelyi környezetébe. Így az üggyel kapcsolatos további részleteket, amelyek már a panaszos személyét beazonosíthatóvá tennék, nem kíván nyilvánosságra hozni.