Kiderül, miért találkozott Lázár Tiborczcal

Publikálás dátuma
2017.11.08. 20:28
Forrás: azonnali.hu
A kormányinfón ad majd tájékoztatást Lázár János kancelláriaminiszter arról, hogy miről tárgyalt kedd este a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal egy belvárosi étteremben – ezzel hárította el lapunk érdeklődését a Miniszterelnökség, amikor az azonnali.hu fotóján megörökített találkozóról tettünk fel kérdéseket.

Noha a kancelláriaminiszter igyekezett menekülni a kínos ügytől, a hvg.hu-nak sikerült kamera elé állítania őt. Lázár azt mondta: egy jobbikos képviselő hétfői kérdése miatt találkozott a kormányfő vejével.

Hétfőn ugyanis a Parlamentben Szilágyi György azt firtatta, miként lett a miniszterelnöki vőből néhány év alatt az ország egyik leggazdagabb embere. A jobbikos politikus arról is beszélt: Kecskeméten Tiborcz úgy nyert pályázatot, hogy rá szabták a feltételeket. Lázár János hazugságnak nevezte a képviselő állításait, s jelezte, "Tiborcz István családja, szülei, testvérei és ő maga is, a házasság előtt köztiszteletben álló, sikeres emberek voltak, nem szorultak sem Orbán Viktor, sem más támogatására”.

Lázár szerdai magyarázkodása szerint ezt a jobbikos kérdést akarta megvitatni Tiborczcal kedden. „Gondoltam, érdeklődöm az illetékesnél” – mondta a miniszter. Ez azonban több szempontból is furcsa. Ha tájékozódnia kellett Tiborcz ügyeiről, akkor a Parlamentben miért állította határozottan, hogy hazugság a jobbikos képviselő kijelentése? Ha viszont biztos volt ebben, akkor miért kellett volna ezért találkozniuk?

Lapunk egyébként Lázár magyarázatának ismeretében újra a Miniszterelnökséghez fordult, azt tudakolva: Bevett gyakorlatnak számít-e, hogy a miniszter találkozik azokkal az emberekkel, akikről ellenzéki képviselők a gazdasági tevékenységükkel kapcsolatban kérdeznek? Ha nem, akkor minek volt köszönhető a Tiborcz István-féle találkozó? Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

A miniszter arról sem beszélt, hogy milyen gyakran találkozik Orbán Viktor vejével. Hallgatott arról is, hogy az uniós pályázatokat lebonyolító tárca vezetőjeként nem érzi-e összeférhetetlennek a privát találkozókat az ilyen pályázatokat korábban sorra nyerő Elios Innovatív Zrt. volt vezetőjével. Pláne úgy, hogy közben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja a korábban Tiborczhoz köthető cégek tendergyőzelmeit, és a vő sikerszériája épp Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen indult.

Az már csak adalék, hogy néhány, a kabinet egyik legbefolyásosabb miniszterével trécselő Tiborcz épp a közelmúltban bizonygatta a kormánymédiában: el kell fogadnia, "a miniszterelnök családtagjaként távol kell maradni az állami vagy önkormányzati ügyektől."

A Lázár-Tiborcz beszélgetése egyébként annyiban nem szokatlan: egyre több olyan találkozóra derül fény, amikor politikai döntéshozók és jó politikai összeköttetésekkel rendelkező, sikeres vállalkozók tárgyalnak egymással. Tehetik: az ügyészséget tökéletesen hidegen hagyják ezek a hírek. Maga Polt Péter főügyész is szeret jó társaságban löncsölni, így 2016. márciusában Matolcsy György jegybankelnökkel ebédelt a belvárosban éppen akkor, amikor az MNB gyanús alapítványi ügyei voltak terítéken. És csak emlékeztetőül: Polt lánya és felesége is az MNB-nél dolgozik.

Tiborczhoz visszakanyarodva: ha a jó kávé a nyílt színi üzletelés szinonimája, úgy a miniszterelnöki vő egyenesen koffeinfüggő. Készült már róla fotó a fideszes elit bevett találkozóhelyének számító Gresham Hotel teraszán, ahol a terrorátvilágításon megbukott Zaíd Naffa jordán tiszteletbeli konzullal és az FBI által körözött bűnöző, a miniszterelnök tőszomszédságában villát vásárló Gaith Pharaon ügyvédjével ebédelt.

A Tiborcz résztulajdonában lévő BDPST Zrt. adta el a körözött szaúdi Pharaon egyik cégének a Nádor-téri Postabank palotát. De nem járt rosszul Zaíd Naffa sem: az index.hu épp kedden tudta meg, hogy a külügy Naffától bérelt havi 1,8 millió forinttért egy ammani villát. Ahogy az is szerdán derült ki, hogy a BDPST Zrt. másik társtulajdonosa, Adnan Polat török milliárdos pedig megszerezte a Közvágóhíd területét.

Érthető, hogy Tiborczot más is szívesen fogadja egy kávéra. Tavaly augusztusban a bahreini Olaj- és Gázügyi Hatóság honlapjára felkerült egy fotó Tiborczról, Orbán Ráhelről és a bahreini szakminiszterről. Ugyan a Tiborcz-Orbán duó a kísérőszöveg szerint olaj- és gázügyekről tárgyalt, a bejegyzést villámgyorsan eltüntették, majd az összes érintett cáfolta a hírt: az csak egy baráti kávézás volt. Garamvölgyi Balázs ottani konzul szerint a magánúton lévő Orbán-házaspár egy baráti látogatást tett az energiaügyi miniszternél, a társaság finom csokit evett, többet is, majd kávézás közben meghallgattak egy Bahrein történetéről, illetve a gyöngyhalászatról szóló előadást.

Ugyancsak a szokásossá váló, „felugrottam egy kávéra” – magyarázatot dobta be tavaly novemberben Rogán Antal arra, hogy mit keresett annak a kétes ügyletekkel összefüggésbe hozott Kertész Balázs ügyvédnek a belvárosi irodájában, akiről korábban azt állította: nincsenek kapcsolatban. Igencsak jó kávét adhat az ügyvéd: videofelvételek tanúsága szerint Rogán után Habony Árpád, Orbán Viktor közismerten mondén életmódot kedvelő főtanácsadója is betért az irodába.

Nyilván csak egy jó kávét ivott Bitay Márton földárveréseket felügyelő államtitkár is, amikor véletlenül pont órákkal azelőtt futott össze Mészáros Lőrinccel – szintén a Greshamban –, hogy a Nemzeti Földalap visszavonta volna a felcsúti polgármester testvérei, és cége, a Búzakalász 66 Kft. által bérelt földek árverését.

Felosztja részvényeit az Alteo

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényesei a társaság szerdán megtartott rendkívüli közgyűlésén arról döntöttek, hogy az energetikai vállalat alaptőkéjének változatlanul hagyása mellett megnyolcszorozzák a részvények számát. A dematerializált törzsrészvények névértéke a jelenlegi 100 forintról 12,5 forintra változik.

Szerző
Témák
részvény Alteo

Felosztja részvényeit az Alteo

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. részvényesei a társaság szerdán megtartott rendkívüli közgyűlésén arról döntöttek, hogy az energetikai vállalat alaptőkéjének változatlanul hagyása mellett megnyolcszorozzák a részvények számát. A dematerializált törzsrészvények névértéke a jelenlegi 100 forintról 12,5 forintra változik.

Szerző
Témák
részvény Alteo