"Orosz fenyegetésről" beszéltek az állami tévében

Publikálás dátuma
2017.11.09. 10:11
Népszava fotó/Molnár Ádám
Noha Orbán Viktor bensőségesnek tűnő, habár vélhetőleg érdekalapú barátságot ápol Putyinnal. 

MTI hír. 

Az elmúlt években erősödő orosz fenyegetés miatt növeli az eddigi hétről kilencre a NATO a parancsnokságai számát - ezt mondta Kiss Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában annak apropóján, hogy Brüsszelben tanácskoztak a katonai szövetség védelmi miniszterei.

A parancsnokságok logisztikai feladatok ellátására jönnek létre, hogy krízishelyzet esetén zökkenőmentes legyen a csapatok, illetve a nehézfegyverzet átszállítása Amerikából Európába - közölte a Közszolgálati Egyetem címzetes docense. Ez egyrészt a tengeri útvonalak biztosítását jelenti, másrészt az európai kikötőkből az orosz határ felé vezető utak felügyeletét - tette hozzá.

A tengeri szállítás logisztikájának biztosításán túl ez például olyan feladatokat jelent, mint az európai vasútvonalak áteresztőképességének vagy a hidak teherbírásának vizsgálata. Ez meg sem közelíti a hidegháborús készültségi szintet, hiszen akkor 33 parancsnokságon 22 ezren dolgoztak, azóta pedig hét parancsnokságon 7 ezerre csökkent a létszám. Ezt növelik most két parancsnoksággal - ismertette.

Arról is szólt, hogy míg korábban a NATO nem foglalkozott Észak-Koreával, most egyértelműen felsorakoztak a tagállamok az Egyesült Államok mögé. Ennek az az oka, hogy a rezsim ma már olyan fegyverekkel, rakétákkal rendelkezik, amelyek akár a NATO-partnerországokat, sőt az európai tagállamokat is elérhetik. Arról is döntöttek, hogy az eddigi 13 ezerről 16 ezerre növelik az afganisztáni NATO-csapatok létszámát. A többlet egyik felét Amerika, a másik felét a többi tagállam biztosítja - mondta a szakértő.

Szerző

Kocsmában dedikált, amikor agyvérzést kapott Stadler József

Publikálás dátuma
2017.11.09. 09:05
Forrás: Stadler József/Facebook

Agyvérzést kapott szerda este saját könyvének dedikálásán Stadler József - értesült a Bors. Ötrészes könyvét egy solti kocsmában dedikálta, amikor egyszer csak leszédült a székről. A tünetekből és abból, hogy már több agyvérzésen is átesett, azonnal egyértelmű volt a helyzet. Ő maga nem akarta, hogy mentőt hívjanak hozzá, de a körülötte lévők nem fogadtak szót, a segítség percek alatt meg is érkezett. A kalandos életpályájú vállalkozót azonnal kórházba vitték. Állapotáról egyelőre nincs bővebb információ.

Idézzük fel: 

Stadler József egy Akasztótól 6 km-re lévő tanyán született, saját bevallása szerint „a nyolc általánost úgy ahogy” elvégezte, majd birkákkal foglalkozott. Elkezdett gyapjúval, majd bőrrel, aztán szőlővel és borral kereskedni. Az első nagy üzlet akkor jött, amikor 1991-ben kapcsolatai révén megtudta, hogy a hiány miatt központilag megemelik majd a sörösüvegek betétjének árát. Felvásárlásba fogott, -  tovább gerjesztve a hiányt - míg az addig 2 Ft-os betétet felemelték 6 Ft-ra. „Csak az üvegeken tisztán hatvanmilliót kerestem” – emlékezett vissza egy interjúkötetben. A döntő ugrást az jelentette, hogy sikerült betörni az orosz piacra. „Kilencvenháromban nyolcvanezer vagon árut szállítottam hozzájuk, elsősorban élelmiszert. Magyarország összes bent ragadt, eladhatatlannak vélt készletét kitakarítottam” – beszélt erről az interjúkötetben. A szárnyalásnak (melynek része volt a Stadler FC labdarúgócsapatának felfuttatása, egészen az NB1-ig) az adóhatóság vetett véget, amikor áfacsalással vádolta meg Stadler Józsefet. A legnagyobb botrányt az okozta, hogy az akasztói vállalkozó állítólag visszaigényelte az áfát Leonardo Az utolsó vacsora című képe után is, ami valójában freskó, így viszonylag nehéz mozdítani. (forrás: kivultagasabb.reblog.hu)

Szerző

"Ne nézz hátra, ezt nem hiszem el" - Újabb zaklatás-ügy "a szőnyeg alól"

Publikálás dátuma
2017.11.09. 08:35
Illusztráció - Színházi próba Németországban/AFP
Újabb zaklatási ügy kezd körvonalazódni, ezúttal egy vidéki színház nagyszabású produkciójának rendezője áll az eset középpontjában - hangzott el az ATV Híradójában. 

A helyszín ezúttal egy vidéki színház, aki pedig fellibbentette a szőnyeg egy újabb csücskét, Kátai István, a színművész szemtanúként számolt be a csatornának az esetről, a történet szereplőjét egyelőre meg nem nevezve.

Elmondása szerint egy nagyszabású produkcióról van szó, ahol sok gyerekszereplő, és fiatal színitanodás is játszott a darabban. Az eset pedig egy éjszakába nyúló beszélgetés közben történt:.

Fölálltunk az asztaltól, italt kértünk, megfordultunk a kollégával a kikért italokat kitöltögettük, és mikor visszafordultunk már az illető kolléga kuncogott, ne nézz hátra, ezt nem hiszem el. Én abban a pillanatban, amikor hátranéztem azt láttam, hogy az illető úrnak a keze egy színésznő combjai között,  a másikkal a nyaka felől próbál a blúza alá közelíteni.

Kátai István elmondása szerint zavarukban először távolabb mentek, majd észbe kaptak, hogy tenni kellene valamit.

Visszaindultunk, hogy szóljunk, hogy ezt azonnal hagyja abba, de abban a pillanatban észrevette, hogy közeledünk, fölállt az asztaltól, távozott, közben annyit mondott, hogy nem történt semmit. Később a premieren megismétlődött az eset, amit többen is láttak.

Szerző