Lázár a Tiborcz-találkozóról: „nem fair belekeverni a politikába a családtagokat”

Publikálás dátuma
2017.11.09 14:48
MTI Fotó: Kovács Attila
Fotó: /
A Miniszterelnökség Lázár János e heti sajtótájékoztatóján ígért választ a Népszavának arra a kérdésére, hogy a kancelláriaminiszter miért is találkozott a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal egy belvárosi étteremben. A szokásos migránsozás/sorosozás/brüsszelezés azonban hosszúra nyúlva uralta a Kormányinfót, majd a miniszter ugyanazzal rázta le tudósítónkat, mint tegnap a hvg.hu-t.

Lázár először is reagált a napokban napvilágra került szexuális zaklatási ügyekre. Ezzel kapcsolatban egyrészt az áldozatok védelméről beszélt, másrészt azt mondta: a kormány az emberi méltóságot tartja a legfontosabbnak. "Ugyan a magánviszonyokban a kormánynak nincs helye és keresnivalója, de fontos állást foglalni. A leghatározottabban elutasítjuk az erőszak minden megnyilvánulását és a hatalommal való visszaélés minden formáját" - jelezte Lázár.

A bevándorlási hullám kezelésére a kormány 51 milliárd forintot biztosít a Belügyminisztérium számára, 12 milliárdot pedig a Honvédelemnek - jelentette be a miniszter, aki hozzátette: Orbán azt kérte a minisztériumoktól, hogy vegyék komolyan azokat a híreket, miszerint egy alvállalkozó nem kapta meg a kerítésépítésért járó ígért összeget. A miniszterelnök azonnali egyeztetést kezdeményezett a panasz kivizsgálása céljából. "A kormány kész arra, hogy aki a munkát elvégezte, kapja meg érte a pénzt" - ígérte.

Szerinte az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben, mivel olyan válaszadási határidőket tűz ki vitás kérdésekben, amire nincsen példa. Míg egyes országokban négy-öt hónap áll rendelkezésre, addig hazánk esetében csak egy-két hónap. Nem fogadjuk el, hogy a magyarokra hátrányos szabályok vonatkozzanak - mondta a miniszter. 

Lázár szerint az utóbbi időben felgyorsultak az események Brüsszelben, Magyarországot megint az Európai Parlament (EP) szégyenpadjára próbálják ültetni. Mint mondta: a napokban az egyik liberális csoport újabb bizottsági meghallgatást kezdeményezett Magyarország ügyében, pedig az európai együttműködésnek egymás tiszteletben tartására kellene épülnie, ezért Lázár arra kérte az EP-képviselőket, hogy ne sértegesse a magyar embereket. Ironikusan megjegyezte: "fel sem tételezi", hogy azért gyorsulnak fel az események, mert a "szponzor" Brüsszelbe látogat, de szerinte beszédes, hogy hétről hétre kerülnek elő hírek arról, hogy Soros Györgynek milyen erős hálózata van Brüsszelben.

A miniszter reagált Guy Verhofstadt liberális EU-frakcióvezető Brüsszelben elhangzott mondandójára is, aki arra kérte Brüsszelt, hogy a magyar kormányt minősítse az unió alapelveivel ellentétesnek, vagyis tiltsa meg a nemzeti konzultációt. Verhofstad összekeverte Brüsszelt Moszkvával, azzal, hogy a brüsszeli nagykövetet be akarta rendeltetni. Szerinte Brüsszelben ez nem így megy, szemben Moszkvával - tette hozzá. A kancelláriaminiszter a sorosozást és a gyűlöletkeltést sem hagyta ki: szerinte szoros összefüggés lehet Soros közelgő látogatása és a mostani Magyarország elleni támadások között.

A miniszter a magyar-ukrán viszonyrendszerről azt mondta: nem csökkenhetnek a kárpátaljai magyarok jogai, de együttműködésre törekszenek, és a vitát úgy akarják lefolytatni, hogy az együttműködés lehetősége megmaradjon. Ha egy kisebbségi csoportnak volt valamilyen joga, akkor azt egy EU-ba törekvő országnak meg kell tartania - mondta a miniszter. A tárcavezető reagált arra is, hogy Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását vetette fel. Lázár János a határon túli szervezetek egységes véleménye mellett állt ki, és azzal támadta a volt miniszterelnököt, hogy 2003-2004 óta problémája van a határon túli magyarokkal, míg a határt áttörő illegális bevándorlókat szívesen látja.

Lázár szerint Szombathely nem azért kapott új stadiont, mert jól viselkedett volna. "Mi minden megyei jogú várost szövetségesnek tekintünk, így Salgótarján és Szeged is jelentős összeget kapott" - állítja, hozzátéve: Szombathelyen nemcsak a stadionra, hanem a kórházra is költött a kormány.

Bár a sajtó a kormányinfó első részében nem hozta fel, hogy Lázár kedden egy belvárosi étteremben tárgyalt Tiborcz Istvánnal, a Népszava feltette a kérdést: nem érzi-e a miniszter, hogy összeférhetetlen egy olyan vállalkozóval találkozni, akihez számos korrupciógyanús közbeszerzés köthető. Lázár a kérdést úgy hárította el, hogy az a dolga, hogy mindenkivel beszéljen, és egyébként is, Tiborcz családja már akkor egy köztiszteletben álló sikeres vállalkozócsalád volt, amikor a közbeszerzéseket sorra nyerő üzletember még nem volt Orbán Viktor veje. Sőt, a miniszter szerint közösen találták ki a közvilágítás modernizációját Hódmezővásárhelyen. Ezután ismét azzal magyarázta a találkozót, hogy Szilágyi György a Parlamentben azt firtatta, miként lett a miniszterelnöki vőből néhány év alatt az ország egyik leggazdagabb embere. A jobbikos politikus arról is beszélt: Kecskeméten Tiborcz úgy nyert pályázatot, hogy rá szabták a feltételeket. Lázár János hazugságnak nevezte a képviselő állításait, s akkor is jelezte,hogy "Tiborcz István családja, szülei, testvérei és ő maga is, a házasság előtt köztiszteletben álló, sikeres emberek voltak, nem szorultak sem Orbán Viktor, sem más támogatására”.

"Ha Tiborcz ugyanennyit keresne, de nem Orbán Viktor veje lenne, fel nem állna egy képviselő sem. A családtagokat egyébként sem szabad belekeverni a politikába. Nem tartom fair dolognak" - jelentette ki Lázár, aki megjegyezte, hogy egy portáltól helyreigazítást is kérnek, mivel azt írták, hogy iszogatott Tiborczcal, holott, mint mondja: ő csak narancslevet ivott.

Szerző
2017.11.09 14:48

Amíg Orbán a Honvédség gépével utazott, a katonák bérelt repülővel mentek Irakba

Publikálás dátuma
2018.09.20 10:30

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala/
Sajnos tapasztalatlan még a személyzet, így a repülők egyszerre csak kevés embert szállíthatnak a honvédelmi miniszter szerint - csak a kormányfőt és az államfőt.
Hiába vásárolt a kormány már két Airbus A-319-es utasszállítót és egy Dassault Falcon business jetet a Magyar Honvédségnek, az iraki katonai kontingens szokásos váltását 2018. augusztus 28-án mégis egy ukrán bérrepülő segítségével oldották meg - írja a 444.hu.
Az LMP országgyűlési képviselőjének, Demeter Mártának a honvédelmi miniszter, Benkő Tibor ezt azzal indokolta:
"a Magyar Honvédség két A-319-es szállító repülőgépe a hajózó és a repülőműszaki állomány repülési és üzemeltetési tapasztalatainak megszerzéséig korlátozott számú személyt szállíthat".
Egyvalakit biztosan vihetnek: ez Orbán Viktor. Számos korábbi alkalmat követően, a miniszterelnök legutóbb Moszkvába utazott kedden az egyik "nem-kormánygéppel", melyet a Zrinyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében vásárolt a honvédség.
A másikkal ugyanakkor utazott volna Áder János a bukaresti Három Tenger Kezdeményezés találkozójára, ám mint az MTI a Köztársasági Elnöki Hivatalra hivatkozva közreadta, meghibásodás miatt meghiúsult az út. A 444.hu úgy tudja, az aszfalton várakozó kormánygép egy cateringes autóval ütközött: utóbbi felemelt rakománya nekicsapódott a kormánygép ajtajának, amely annyira deformálódott, hogy nem szállhatott fel.
2018.09.20 10:30

Sokszoros áron veszi offshore-cégektől a világörökségi zóna házait az állam

Publikálás dátuma
2018.09.20 08:39
Andrássy út 70.
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Milliárdokat fizet az állam egy kiskapuk által lyuggatott törvény alapján, és eközben van, hogy egy vagyon tűnik el nyom nélkül. Két nagyon gyanús ingatlanvásárlás miatt követel ÁSZ-vizsgálatot az MSZP.
2017 decembere óta ha valaki el akarja adni a világörökségi zónában álló ingatlanját, akkor azt fel kell ajánlania az államnak, amelynek elővásárlási joga van. A törvény alapján két házat is vett már az állam, milliárdokkal azok korábban becsült értéke fölötti áron, átláthatatlan hátterű cégektől - írja a 444.hu. Az MSZP mindkét esetben az Állami Számvevőszék vizsgálatát követeli.

675 millióra tartották, 3 milliárdot fizetett érte a Miniszterelnökség

Az egyik gyanús ügylet - egyben az első, hogy a kormány élt a világörökségi zónákról szóló törvény szerinti elővásárlási jogával - a Malév volt székházának esete. Az épület a Lánchíd pesti hídfőjének közelében áll az V. kerületben. Az eladó cég 2017-es beszámolója szerint 675,8 millió forint értéken tartotta nyilván az ingatlant. Aztán idén januárban, mikor a házat eladásra kínálták, a Miniszterelnökséget akkoriban vezető miniszter, Lázár János nyilatkozott, hogy élni akar a kormány az elővásárlási jogával, és kész kifizetni a 8,2 millió eurós vételárat. Akkori árfolyamon ez 2,54 milliárd forint volt. Végül megfejelte az árat még egymillió euróval nyáron a már Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség. Ennek nem ismert az oka, de tény, hogy végül az eladó beszámolója szerinti árnál 2,31 milliárd forinttal drágábban, 2,986 milliárdért került az államhoz az épület.
A törvény szerint az elővásárlás esetében az ár úgy derül ki, hogy az eladó benyújt egy szándéknyilatkozatot egy potenciális vevőtől, hogy ennyiért tudná eladni az ingatlant, és ha az állam ennyiért megvenné, akkor viheti. Itt jelentkezik a törvény első nagy hibája: a "vevő" szándéknyilatkozata vagy szerződéstervezete nem kötelezi őt semmire.
Könnyű tehát feltornázni az árakat, és ha a kormányt sikerül ezzel megvezetni - vagy egyéb okai vannak a döntésre - jóval a piaci ár felett lehet túladni az épületen.
Felmerült egy másik probléma is az ügylettel: az eladó cég, az Atrium Estate Kft. fele részben egy Belize-ben bejegyzett offshore cég tulajdonában volt. A magyar törvények szerint az állam viszont nem üzletelhetne nem átlátható tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságokkal. Tóth Bertalan pártelnök feljelentést tett az ügyben, de a XIII. kerületi ügyészség nem indított nyomozást, mert "nem áll a rendelkezésükre" sem az adásvételi szerződés, sem az Atrium Estate átláthatósági nyilatkozata. Ilyet egyébként minden állammal üzletelő cégnek le kell adnia 2011 óta. Amikor Tóth rákérdezett Polt Péternél, hogy miért nem szerzik be ezeket a papírokat a Miniszterelnökségtől, akkor a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy ezeket Tóthnak kellett volna csatolnia a feljelentéséhez. Egy előkészítő eljárás azért elindult, ami jövő februárban hozhat eredményt.

1,64 milliárdra becsülték, 2,9 milliárdot fizetett a kormány

A másik gyanús bevásárlás, amit az MSZP kivizsgáltatna az ÁSZ-szal, egy Andrássy úti épület, a 70-es szám alatt lévő irodaházzá alakított palota, aminek az aljában egy cukrászda is működik. Ezt augusztus elején vásárolta meg a magyar állam, szintén az elővásárlási jogával élve.
9 millió eurót fizettek érte, vagyis akkori árfolyamon 2,9 milliárd forintot. Az eladó a Stena Property (Hungary) Kft. volt, aminek legutóbbi beszámolójában az ingatlanról a következő bejegyzés szerepel: "Az ingatlan értékbecslője által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5.300.000 EUR." Vagyis 4,7 millió euróval - 1,257 milliárd forinttal - kevesebb, mint amennyiért az állam megvette.
A vásárlásról szóló kormányhatározatban végül 4 milliárd forintot különítettek el az épületre, de végül csak 2,9 milliárdot fizettek ki.
Hogy mi lett a többi 1,1 milliárd forinttal, arról nincs hivatalos feljegyzés az MSZP beadványa szerint.
A bevásárlásnál - csak úgy, mint az előző alkalommal - külső jogi segítséget igényelt a kormány. A megbízást - szintén, mint legutóbb - Répássy Róbert ügyvédi irodája kapta meg. Répássy 1998-2018 között fideszes parlamenti képviselő volt, 2010 és 2015 között pedig államtitkár az igazságügyi tárcánál.

Sok a kiskapu

Az elővásárlási jog nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor nem egy ingatlan, hanem az ingatlant birtokló cég cserél gazdát. Így szerzett Andrássy úti ingatlant a törvény hatályba lépése óta Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető cég is: hivatalosan üzletrészeket vettek projekt cégekből, nem pedig ingatlant.
(A teljes cikk a 444.hu-n olvasható.)
2018.09.20 08:39
Frissítve: 2018.09.20 09:00