Előfizetés

Meghosszabbítják az 1-es villamos vonalát

A budapesti villamoshálózat fejlesztése keretében az Etele térig meghosszabbítják az 1-es villamos vonalát - tájékoztatta a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A fejlesztés eredményeként 2019 elejétől Budapest leghosszabb, számos fontos csomópontot átszelő villamosvonala újabb átszállásmentes kapcsolatot biztosít majd Kelenföld és Pest között - tartalmazza a közlemény.

Az Etele téri útvonal-hosszabbítástól azt várják, hogy csökken a környék autóforgalma, zajterhelése, javul a levegőminőség. Az új villamosvonal-szakasz részeként az Etele úton végig füvesített lesz a pálya. A vonal meghosszabbításához szükséges építkezés első ütemében november 12-étől (vasárnaptól) a Fehérvári út irányába egyirányúsítják az Etele utat a Bártfai utca és a Fehérvári út között. A tényleges munkálatok 13-án, hétfőn kezdődnek, és a tervek szerint 2019 elején az Etele téri végállomáson szállhatnak át az 1-es villamosra a Kelenföldi pályaudvarra érkező vonatokkal, a Volánbusz helyközi buszjárataival, az M4-es metróval, valamint a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es járatával érkezők.

A villamos új, Etele út/Fehérvári út és Kelenföld vasútállomás közötti szakaszán hosszan fedett, korszerű utastájékoztatási felületekkel ellátott megállók épülnek. A Tétényi úttól a Bártfai utcáig a vágányok között fákat, cserjéket ültetnek. Az Etele tér felől a peronok és a megállók is akadálymentesen megközelíthetők lesznek.  A közlemény szerint a mintegy 1,7 kilométeres hosszon épülő új vonalszakasz az Etele úton középen vezet, balra kanyarodik a Somogyi útra, és az Etele téren épülő négyvágányos végállomásra fut majd be. Az építkezés során nem lehet elkerülni egy fasor eltávolítását, ám azokat a fákat, amelyeket lehet, átültetik  - ígérik. Emellett csaknem ötszáz új fát és mintegy tizenegyezer cserjét ültetnek.

A fejlesztés részeként a Etele parkban megújul a növényzet, az összes járófelület, a dísztér, új szökőkút és a térrel párhuzamosan kétsávos kerékpárút épül. A beruházásához kapcsolódóan a XI. kerületi önkormányzat felújítja a Tétényi út és a Fejér Lipót utca közötti parkot és játszóteret, az Etele út északi oldalán a Somogy út és a Bártfai út közötti szakaszon található parkot, valamint a Tétényi út két útpályája közötti elválasztó sávot.

A 8,63 milliárd forint értékű fejlesztést Brüsszel 8,5 milliárd forinttal támogatja a közlekedésfejlesztési operatív program keretében. A projekthez kapcsolódóan 2018 nyarán megújul majd az 1-es villamos vonala a pesti oldalon a Győrffy István utca és a Mester utca közötti, 1,6 kilométeres szakaszon - közölte a fővárosi önkormányzat.

Lázár a Tiborcz-találkozóról: „nem fair belekeverni a politikába a családtagokat”

Publikálás dátuma
2017.11.09. 14:48
MTI Fotó: Kovács Attila
A Miniszterelnökség Lázár János e heti sajtótájékoztatóján ígért választ a Népszavának arra a kérdésére, hogy a kancelláriaminiszter miért is találkozott a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal egy belvárosi étteremben. A szokásos migránsozás/sorosozás/brüsszelezés azonban hosszúra nyúlva uralta a Kormányinfót, majd a miniszter ugyanazzal rázta le tudósítónkat, mint tegnap a hvg.hu-t.

Lázár először is reagált a napokban napvilágra került szexuális zaklatási ügyekre. Ezzel kapcsolatban egyrészt az áldozatok védelméről beszélt, másrészt azt mondta: a kormány az emberi méltóságot tartja a legfontosabbnak. "Ugyan a magánviszonyokban a kormánynak nincs helye és keresnivalója, de fontos állást foglalni. A leghatározottabban elutasítjuk az erőszak minden megnyilvánulását és a hatalommal való visszaélés minden formáját" - jelezte Lázár.

A bevándorlási hullám kezelésére a kormány 51 milliárd forintot biztosít a Belügyminisztérium számára, 12 milliárdot pedig a Honvédelemnek - jelentette be a miniszter, aki hozzátette: Orbán azt kérte a minisztériumoktól, hogy vegyék komolyan azokat a híreket, miszerint egy alvállalkozó nem kapta meg a kerítésépítésért járó ígért összeget. A miniszterelnök azonnali egyeztetést kezdeményezett a panasz kivizsgálása céljából. "A kormány kész arra, hogy aki a munkát elvégezte, kapja meg érte a pénzt" - ígérte.

Szerinte az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben, mivel olyan válaszadási határidőket tűz ki vitás kérdésekben, amire nincsen példa. Míg egyes országokban négy-öt hónap áll rendelkezésre, addig hazánk esetében csak egy-két hónap. Nem fogadjuk el, hogy a magyarokra hátrányos szabályok vonatkozzanak - mondta a miniszter. 

Lázár szerint az utóbbi időben felgyorsultak az események Brüsszelben, Magyarországot megint az Európai Parlament (EP) szégyenpadjára próbálják ültetni. Mint mondta: a napokban az egyik liberális csoport újabb bizottsági meghallgatást kezdeményezett Magyarország ügyében, pedig az európai együttműködésnek egymás tiszteletben tartására kellene épülnie, ezért Lázár arra kérte az EP-képviselőket, hogy ne sértegesse a magyar embereket. Ironikusan megjegyezte: "fel sem tételezi", hogy azért gyorsulnak fel az események, mert a "szponzor" Brüsszelbe látogat, de szerinte beszédes, hogy hétről hétre kerülnek elő hírek arról, hogy Soros Györgynek milyen erős hálózata van Brüsszelben.

A miniszter reagált Guy Verhofstadt liberális EU-frakcióvezető Brüsszelben elhangzott mondandójára is, aki arra kérte Brüsszelt, hogy a magyar kormányt minősítse az unió alapelveivel ellentétesnek, vagyis tiltsa meg a nemzeti konzultációt. Verhofstad összekeverte Brüsszelt Moszkvával, azzal, hogy a brüsszeli nagykövetet be akarta rendeltetni. Szerinte Brüsszelben ez nem így megy, szemben Moszkvával - tette hozzá. A kancelláriaminiszter a sorosozást és a gyűlöletkeltést sem hagyta ki: szerinte szoros összefüggés lehet Soros közelgő látogatása és a mostani Magyarország elleni támadások között.

A miniszter a magyar-ukrán viszonyrendszerről azt mondta: nem csökkenhetnek a kárpátaljai magyarok jogai, de együttműködésre törekszenek, és a vitát úgy akarják lefolytatni, hogy az együttműködés lehetősége megmaradjon. Ha egy kisebbségi csoportnak volt valamilyen joga, akkor azt egy EU-ba törekvő országnak meg kell tartania - mondta a miniszter. A tárcavezető reagált arra is, hogy Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását vetette fel. Lázár János a határon túli szervezetek egységes véleménye mellett állt ki, és azzal támadta a volt miniszterelnököt, hogy 2003-2004 óta problémája van a határon túli magyarokkal, míg a határt áttörő illegális bevándorlókat szívesen látja.

Lázár szerint Szombathely nem azért kapott új stadiont, mert jól viselkedett volna. "Mi minden megyei jogú várost szövetségesnek tekintünk, így Salgótarján és Szeged is jelentős összeget kapott" - állítja, hozzátéve: Szombathelyen nemcsak a stadionra, hanem a kórházra is költött a kormány.

Bár a sajtó a kormányinfó első részében nem hozta fel, hogy Lázár kedden egy belvárosi étteremben tárgyalt Tiborcz Istvánnal, a Népszava feltette a kérdést: nem érzi-e a miniszter, hogy összeférhetetlen egy olyan vállalkozóval találkozni, akihez számos korrupciógyanús közbeszerzés köthető. Lázár a kérdést úgy hárította el, hogy az a dolga, hogy mindenkivel beszéljen, és egyébként is, Tiborcz családja már akkor egy köztiszteletben álló sikeres vállalkozócsalád volt, amikor a közbeszerzéseket sorra nyerő üzletember még nem volt Orbán Viktor veje. Sőt, a miniszter szerint közösen találták ki a közvilágítás modernizációját Hódmezővásárhelyen. Ezután ismét azzal magyarázta a találkozót, hogy Szilágyi György a Parlamentben azt firtatta, miként lett a miniszterelnöki vőből néhány év alatt az ország egyik leggazdagabb embere. A jobbikos politikus arról is beszélt: Kecskeméten Tiborcz úgy nyert pályázatot, hogy rá szabták a feltételeket. Lázár János hazugságnak nevezte a képviselő állításait, s akkor is jelezte,hogy "Tiborcz István családja, szülei, testvérei és ő maga is, a házasság előtt köztiszteletben álló, sikeres emberek voltak, nem szorultak sem Orbán Viktor, sem más támogatására”.

"Ha Tiborcz ugyanennyit keresne, de nem Orbán Viktor veje lenne, fel nem állna egy képviselő sem. A családtagokat egyébként sem szabad belekeverni a politikába. Nem tartom fair dolognak" - jelentette ki Lázár, aki megjegyezte, hogy egy portáltól helyreigazítást is kérnek, mivel azt írták, hogy iszogatott Tiborczcal, holott, mint mondja: ő csak narancslevet ivott.

Pártok visszafizetési kötelezettsége - Emelnék a támogatási limitet

Szigorítást fogadott el az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóságát célzó indítványhoz az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága csütörtökön - adja hírül az MTI. 

A testület támogatta a szocialista bizottsági alelnök indítványát arra vonatkozóan, hogy az állami kampánytámogatást ne csupán a fél százalékos eredményt el nem érő pártoknak kelljen visszafizetnie, hanem mindazon tömörüléseknek, amelyek listájára 1 százaléknyi voks sem érkezett. 

A testület egy olyan módosítást is megszavazott, amely szerint a követelés bármely vezető tisztségviselőtől is behajtható. Egy további változtatás pedig azt mondja ki, hogy az Állami Számvevőszéknek azon pártokat kell hivatalból ellenőriznie a választás után egy éven belül, amelyek legalább 1 százalékos eredményt értek el. Az eredeti előterjesztésben fél százalék szerepelt. A testület a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről szóló előterjesztéshez olyan változtatást szavazott meg, amely a kárrendezést a Human Operator Zrt. által foglalkoztatott és kárt szenvedett nyugdíjasokra is kiterjeszti.