A Mészáros-papírok csodája a BÉT-en

Publikálás dátuma
2017.11.10. 06:24
FOTÓ: NÉPSZAVA
A befektetők díjazzák, hogy a felcsúti polgármester kormányközeli kapcsolatai révén gyakorlatilag minden vagyonelem felvásárlására képes. A cégháló bonyolultsága viszont aligha szolgálja a tisztánlátást.

Óriási a forgalom, óriási az őrület. Hónapok óta szinte nincs olyan nap a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), hogy ne ezekkel a szavakkal kommentálnák a befektetők a részben Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez, Orbán Viktor kormányfő közeli barátjához köthető társaságok, a Konzum, az Opus (korábban Opimus) Global és Appennin börzei szereplését. A forgalom a kis papírokhoz mérten kiemelkedő, tegnap is mindegyiknél meghaladta a több milliárd forintot, ami már olyan nagyságrend, ami egy-egy "blue chip" részvénynek is a dicsőségére válna. Az is egyedülálló a BÉT negyedszázados történetében, hogy a kereskedés során az árfolyamok folyamatosan a napi lehetséges mínusz 15 és plusz 15 százalék között erőteljesen, úgyis mondhatnánk szinte követhetetlenül ingadoznak. Sőt nem egy esetben el is érték ezt a határt, amikor a kereskedést le is kellett állítani. Azok a bátrak, akik az év elején vásároltak ezekből a "Mészáros-papírokból" a Konzumnál 51-szeres, az Opus Globálnál 14-szeres, az Appeninn-nél pedig közel 3-szoros árfolyamnyereségre tettek szert. A világon - egy többé kevésbé működő piacgazdaságban - ilyesmire nemigen találunk példát. A három társaság tőzsdei értéke ma mintegy 300 milliárd forint. Azonban aligha akad olyan, a tőkepiacon, illetve a vállalatértékelésben járatos szakember, aki képes lenne megtippelni, hogy mennyit is érhetnek valójában ezek a cégek.

A Konzum/Opus csoport vezérigazgató-helyettese, Fekete Péter, a napokban, a Corvinus Egyetemen tartott előadásában bemutatott ugyan egy ábrát a Konzum Nyrt. céghálójáról, amelyben olyan ismert társaságok szerepelnek, mint például az MKB Bank, a Balatontourist, a Hunguest Hotels, a Konzum Magántőkealap, az Appeninn Nyrt. vagy az Opus Global Nyrt., de az olyanokról vajmi keveset tudni, mint például az MKB Bank tulajdonosaként feltüntett Metis I. és Metis II. Magántőkealap, vagy a legnagyobb részesedéssel bíró Legatum 95 Kft. A kereszttulajdonlások követhetetlenek.

Fekete Péter nem is rejtette véka alá, hogy a magántőkealapok számviteli elszámolása meglehetősen egyéni. De az Opus Global Nyrt. felépítése is meglehetősen "vegyes felvágott", - a többi között itt szerepel - a Takarékinfo, mellett a tűzhelyeiről ismert Wamsler, a magyar nyomtatott sajtó meghatározó szereplője a Mediaworks (a Népszabadság "kivégzője") és számos nagy értékű ingatlan. Fekete Péter kijelentette: további vagyonelemek gyarapodása is szóba kerülhet, vagyis a Mészáros Lőrinc gazdagodásáról szóló híreket érdemes nyomon követni.

Az árfolyamnövekedési csoda két legfontosabb eleme az átértékelés és a főként a kereszttulajdonlásokra visszavezethető, úgynevezett átfogó jövedelem. Az előbbi nem más, mint a vagyonelemek tényleges értékének mindenkori meghatározása, míg az utóbbi maga az a száguldás, amit a Mészáros-papírok elértek.

A mostani befektetők a felcsúti polgármester üzleti kapcsolataiban bíznak - mondta lapunk érdeklődésére Dióslaki Gábor. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége elnöke szerint ez áprilisig, vagyis az országgyűlési választásokig is eltarthat. Az árfolyamralit, illetve a nagy mértékű hullámzást természetesnek tartja, mert egyrészt az intézményi befektetők úgy vélik, illik nekik minden részvényből vásárolni, ami a BÉT-en forog, különösen azóta, hogy a BUX-kosárban is szerepelnek, vagyis forgalomképesek. Kezdetben csak azok vásároltak a Mészáros-papírokból, akiknek rövid távú stratégiájuk volt, de később felzárkóztak hozzájuk a többiek is. Az úgynevezett vételi nyomás hajtotta és hajtja fel az árfolyamokat. Ez járul hozzá a nagy mértékű árfolyamingadozáshoz. Viszont, ha az alsó limitnél jár az árfolyam, akkor befagy a forgalom, az eladók ezt az árat már keveslik. Arra a kérdésünkre, hogy előfordulhat-e, hogy Mészáros Lőrinc (és befektetőtársa Jászai Gellért) gerjesztik a forgalmat, ezt Dióslaki Gábor nem tartotta valószínűnek, mert álláspontja szerint ehhez jóval nagyobb tőke kellene.

Szerző

Régebben szidták, most veszik - Mi az?

Publikálás dátuma
2017.11.10. 06:22
Van aki felújítaná, más felszámolná. FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Másfél évvel előre le kell kötni az építőanyag-kapacitásokat ahhoz, hogy időben el lehessen kezdeni egy építkezést, a képzett munkaerő hiánya pedig egyre komolyabb problémákat okoz az építőiparban is. Ennek ellenére 181 százalékkal bővült a kiadott építési engedélyek számán és az alapterület nagyságán alapuló hazai Eurostat-mutató 2014 és 2017 első negyedéve között, míg az uniós csupán 26 százalékkal – derül ki a Euler Hermes elemzéséből.

Az építőipari vállalkozások májusi szerződésállománya több mint 50 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor, a második negyedévben 35 százalékkal nőtt a termelés volumene. A hitelbiztosító cég szerint mindez nagyrészt a tavalyi alacsony bázisnak köszönhető, illetve az állami és uniós beruházások magas szintjének, így a folyamatosság és a fenntarthatóság kapcsán komoly kérdőjelek vannak. A pozitív trendet a hitelbiztosító szerint a lakások áfacsökkentése, az uniós finanszírozású, illetve az állami közbeszerzésű projektek magas száma, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény is elősegítette. A növekvő kereslet és az ehhez kapcsolódó termelésnövekedés elvileg pozitív hatással lenne a szektor jövedelmezőségére is, erre azonban erős nyomást gyakorol az építőanyagok árának folyamatos növekedése és a képzett munkaerő egyre aggasztóbb hiánya. Mindezek alapján az egész hazai építőipar a közepes kockázatú szektor-besorolásban található a hitelbiztosító osztályozási rendszere alapján.

A szakemberhiány nem csak a nagy építőipari cégek számításait húzhatja keresztül, hanem a panellakások tulajdonosaiét is. Az ingatlan.hu körképe szerint a panelek lakáspiaci megítélése egyre kedvezőbb: országosan minden harmadik, Budapesten pedig minden második vevő panelt keres. A jobb állapotú paneleket pedig akár 14 százalékkal drágábban is el lehet adni, egy 50 négyzetméteres panellakás esetében ez több mint 2 millió forintot jelenthet. A tulajdonosoknak ezért érdemes eladás előtt felújítaniuk a lakást - mutat rá Balog László az ingatlan.com szakértője, hozzátéve: a szakemberhiány miatt előre kell tervezni, mert a mesterekre akár hónapokat is várni kell.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón azonban ismét a panelek felszámolása mellett foglalt állást. 6-8 ezer panelház jut el az életciklusának végére, ezzel valamit mindenesetre kezdeni kell - emelte ki. Hódmezővásárhelyen 20 éves futamidejű mintaprogram indulhat egy 210 lakásos paneltömbben, s önkormányzati forrásból támogatnák azokat, akik hajlandóak elköltözni egy nem panel lakásba. Lázár szerint a felmérések alapján a megkérdezettek 30-40 százaléka azonnal költözne, de ugyanennyien nem változtatnának jelenlegi lakáskörülményeiken. A többiek az ajánlat ismeretében döntenének.

Szerző

Mérséklődött az infláció üteme

Októberben 2,2 százalékos volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon. A szeptemberi 2,5 százalék után az elemzők a Portfolió felmérése szerint 2,3 százalékos árindexre számítottak. A csökkenés főként az üzemanyagárak változásának köszönhető. Az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek, illetve a háztartási energia havi árindexe magasabb volt most, mint tavaly októberben. Az élelmiszereken belül a vaj 17,3, a sajt 8,1, a sertéshús 6,4, a kenyér 6, a kávé 5,6, a párizsi és a kolbász pedig 5,3 százalékkal drágult. 

Szerző
Témák
infláció