Több NATO-katona lesz Afganisztánban

A tagállamok a következő hónapokban 13 ezerről 16 ezerre növelik az észak-atlanti szövetség afganisztáni missziójában szolgálatot teljesítő csapataik létszámát — erősítették meg a védelmi miniszterek kétnapos brüsszeli találkozójukon. Magyarország jelenleg száz katonával vesz részt a NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű missziójában, és tervezi, hogy 10-15 fővel bővíti a kontingenst — jelentette be a tanácskozás után Simicskó István. A honvédelmi miniszter szerint Magyarország fontosnak tartja, hogy megerősítse afganisztáni jelenlétét, s ezzel is igazolja: erejéhez mérten felveszi a harcot az illegális migráció és terrorizmus ellen. Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok 2800, a szövetségesek 700 katonát küldenének jövőre az ázsiai országba. Németország az egyetlen tagország, amely jövőre nem vállalt csapaterősítést.

A tárcavezetők arról is döntöttek, hogy — a jelentős amerikai pénzügyi támogatás mellett — legalább 2020-ig évi egymilliárd dollárral járulnak hozzá az afgán biztonsági erők finanszírozásához.

A védelmi miniszterek támogatták két új NATO parancsnokság létrehozását is. A várhatóan az Egyesült Államok, illetve Európa területén felálló parancsnokságoknak az lesz a feladatuk, hogy gyorsabb és hatékonyabb utánpótlási vonalakat biztosítsanak egy esetleges európai fegyveres konfliktusban. A pontos helyszínekről és a pénzügyi hozzájárulásokról csak jövőre születik döntés.

A tagországok megegyeztek, hogy létrehoznak egy kíbertámadások kivédésére szolgáló központot, és a szövetség legfelső katonai vezetését ellátják a korszerű kíberhadviseléshez szükséges eszközökkel, amelyeket bevethetnek közös missziókban és műveletekben. A hivatalosan még nem véglegesített megállapodás alapján a parancsnokok felszólíthatnák a tagországokat, hogy támadjanak meg egy ellenséges szervert vagy honlapot.

2017.11.10 06:40

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02