F1 - A Red Bull a naptár bővítése ellen

Publikálás dátuma
2017.11.10. 06:56
Fotó: AFP/Florent Gooden

Nem ért egyet a versenynaptár bővítésével Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. A brit szerint óriási hiba lenne a versenyhétvégék átalakítása. Amióta a Forma-1-es világbajnoki sorozat többségi tulajdonosa lett, több változtatást is bevezetett a Liberty Media, a fő célt, a versenyek számának növelését azonban még nem sikerült megvalósítani. Az egyik elképzelés szerint a pénteki szabadedzések elhagyásával kétnaposra rövidítenék a versenyhétvégéket.

"Nyilván szeretnének helyet biztosítani újabb futamoknak, de ezt nem így kell megoldani - hangsúlyozta Horner. – Gondoljunk bele, Mexikóba vagy Ausztráliába túl sokat kell utazni azért, hogy csak két napot töltsünk ott. Ráadásul, ha kiveszik a pénteket a programból, akkor kevesebb néző lesz egy-egy helyszínen, ezt pedig mindenképpen el kellene kerülni."

Horner szerint továbbá az is probléma, hogy a szabadedzések kiesésével még kevesebb lehetőségük lenne a csapatoknak az autóik fejlesztésére, pedig már így sincsenek jó helyzetben a kevés évközi tesztlehetőség miatt.

Szerző

Késelés a stadionban - Önvédelemből szúrt a Fradi-dukker

Publikálás dátuma
2017.11.10. 06:54
Fotó: Molnár Ádám

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a Blikket, hogy a szombati, FTC–DVSC (2–1) labdarúgó-mérkőzés szünetében megvert és súlyos sérüléseket szenvedő ferencvárosi szurkoló önvédelemből használta a nála lévő kést. „A jelenlegi adatok alapján – ahogyan azt az ügyészi indítvány is tartalmazta – a földön fekvő, az elkövetők által körbezárt sértett védekezésül használta a nála lévő kést, azzal az őt megrúgó egyik gyanúsított lábát megvágta. A rendőrség és az ügyészség ezért hivatalból vizsgálja a jogos védelmi helyzet fennállását” – közölte a szóvivő.

Két ferencvárosi szurkolót őrizetbe vett a rendőrség a késeléses eset kapcsán, velük szemben lakhelyelhagyási tilalmat indítványozott az ügyészség.

Ötven korábbi ferencvárosi labdarúgó közleményt adott ki: a régi játékosok azt kérték, legyen rend és nyugalom a lelátón, mindenki biztassa közösen az FTC-t.

Szerző
Témák
FTC késelés

Jégkorong - Az első lépés a világbajnokság felé

Publikálás dátuma
2017.11.10. 06:52
Fotó: Szalmás Péter
Hazai jégen, Lengyelország, Olaszország és Japán ellen kezdi meg szereplését az idei szezonban a magyar jégkorong-válogatott, mely péntektől vasárnapig a hagyományos novemberi EIHC-tornán lép jégre a Tüskecsarnokban.

A tavaly még az elit-vb-n szereplő nemzeti csapat tavasszal az utolsóelőtti helyen végzett a divízió-1/A-s világbajnokságon, ezek után a szövetség nem hosszabbította meg a kanadai Rich Chernomaz kapitányi mandátumát, s helyére a Fehérvár AV19 korábbi edzőjét – akivel története során először jutott az osztrák bajnokság rájátszásába a Volán –, a finn Jarmo Tolvanent nevezte ki a válogatott vezetőjének. Aki a honi szövetség 90 éves jubileuma alkalmából rendezett magyar-lengyel mérkőzésen irányította először a csapatot – mely légiósai nélkül is 5-1-re nyert -, ám valójában ez lesz az első komoly megméretése a válogatott élén, ráadásul ezúttal már nem csak a honi mezőnyből jelölhetett játékosokat a keretbe.

Hiányzók persze azért lesznek, a jövő áprilisi, budapesti divízió-1/A-s vébékeretbe eséllyel pályázók közül bajnoki elfoglaltsága miatt nem játszhat a svéd másodosztály éllovasa, a Timra csatára, Galló Vilmos, no és persze az Észak-Amerikában légióskodók – Nagy Gergő, Sofron István, Gőz Balázs, Vay Ádám, Hetényi Zoltán -, sérülés miatt nem kapott meghívót a fehérvári Szirányi Bence és Kóger Dániel, s kikerült onnan a miskolci Galanisz Nikandrosz, és a nemrég honosított, újpesti Nagy Nilan is. Tolvanen így három kapussal, kilenc hátvéddel és tizenöt csatárral vág neki a tornának, köztük hat honosítottal, illetve öt légióssal: Sebők Balázs a finn elitligás Kalpából, Kevin Wehrs és Andrew Sarauer az osztrák EBEL-ben szereplő Innsbruckból, valamint Villachból, Bartalis István a német elsőosztályú Schwenningerből, Chris Bodó pedig a második vonalbeli Lausitzerből tér haza a válogatottba.

Az ellenfelek közül a lengyelekkel és az olaszokkal jövő áprilisban is összefut majd a magyar csapat, mely a jelenleg a vébék harmadik vonalában szereplő Japánt is jól ismeri. Az olaszok az idén estek ki az A-csoportból, új kapitányuk, a kanadai Clayton Beddoes harminc játékossal érkezik Budapestre, s az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal – a honosított Alex Gellert-t leszámítva – született olaszok alkotják a talján keretet, melybe megannyi fiatal kapott meghívót. A lengyelek viszont már-már világbajnoki csapattal jönnek, a 25-ös keretnek tagja a honosított amerikai kapus, John Murray, valamint a kanadai Alex Szczechura is – utóbbi bátyja, Paul három szezont húzott le az NHL-ben a Tampa és a Buffalo színeiben. A némi meglepetésre a tavasszal a divízió-1/B-ben ragadó japán válogatottból kilencen lesznek itt Budapesten, vagyis a távol-keletiek próbatornának szánják a budapesti fellépésüket. Így fordulhat elő, hogy keretüknek tagja egy mindössze 16 éves, középiskolás kapus, Szato Ejiki is…

A magyar válogatott kétnapos felkészüléssel hangol a tornára, melyen a minél jobb eredmény elérése mellett egyértelmű cél, megtalálni a Tolvanen-féle taktikához leginkább passzoló játékosokat a jövő évi vébére.

Az EIHC-torna programja:

November 10., péntek: Japán–Olaszország 15:30, Magyarország–Lengyelország 19:00

November 11., szombat: Lengyelország–Japán 15:30, Magyarország–Olaszország 19:00

November 12., vasárnap: Lengyelország–Olaszország 14:30), Magyarország–Japán 18:00

A magyarok mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti.

Szerző