Százmilliókért toboroztat a kormány

Szavazók toboroztatására használja a kabinet azt a 325 millió forintot, amelyet egy kormányhatározat biztosít egyes határon túli magyar szervezetek honosítási programjainak támogatására – jelentette ki Gréczy Zsolt. 

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint százmillió forintot az Erdélyben működő Eurotrans alapítvány kap. Ez az a szervezet, amelyik még a Nemzeti Választási Iroda szerint is a választási csalás lehetőségét teremti meg azzal, ahogy a romániai magyar állampolgárok szavazási regisztrációjához szükséges adatokat gyűjti és tárolja.

Szerző

Járókelők közé hajtott egy autós Franciaországban

Szándékosan járókelők közé hajtott gépkocsijával egy férfi  péntek délután a dél-franciaországi Blagnacban, a kereskedelmi főiskola előtt. A gázolásban három kínai diák megsérült, közülük ketten súlyosabban - közölték rendőrségi források.

A gázolás délután 4 órakor történt. A tettes egy kisautóval egy gyalogátkelőhelyen ütötte el az áldozatokat a Toulouse városához közeli Blagnac campusán.

A három sérült közül egy 23 éves nő súlyosabb sérüléseket szenvedett, de nincsen életveszélyes állapotban. Egy 22 éves férfit és egy 23 éves nőt könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba.

A gépkocsi vezetőjét a helyszínen őrizetbe vették a rendőrök. Nem tanúsított ellenállást, azt állította, hogy szándékosan hajtott a diákok közé, de az indítékai egyelőre nem ismertek, még tart a kihallgatása.

A rendőrség közlése szerint a férfi semmi olyat nem mondott, ami alapján terrortámadásra lehet következtetni, ugyanakkor azt állította, hogy skizofréniával kezelik, egy hónappal ezelőtt engedték ki egy pszichiátriai osztályról.

A 28 éves sofőrnek köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel, többször is elítélték, de nem szerepel a radikális iszlamisták nyilvántartásában, a titkosszolgálatok nem figyelték meg.

Az ügyben a helyi bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot, a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nem foglalkozik vele.

Szerző
Frissítve: 2017.11.10. 19:53

Világháborús gránátokat találtak Székesfehérváron

Székesfehérváron második világháborús gránátokra bukkantak pénteken munkások gázvezeték-fektetés közben, ezért szombat délelőtt tizenkilenc családi ház lakóinak kell elhagyniuk az otthonukat  - mondta el a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője.

Markovics Zita közölte: 82 milliméteres szovjet aknavető gránátok közül a tűzszerészek hármat már pénteken elszállítottak a helyszínről, a Nyitrai utcából.

A további robbanótestek felkutatása és azonosítása érdekében a területet szombaton vizsgálják át. Erre az időre, a tervek szerint szombat délelőtt 10 órától a Nyitrai utcában 18 ház, illetve a Zombori utcában egy ház minden lakójának a kutatás befejezéséig el kell hagynia az otthonát.

Az érintett szakaszokat erre az időre a rendőrség lezárja - mondta Markovics Zita.

Szerző