Brazil Nagydíj - Bottas lekörözte Hamiltont

Publikálás dátuma
2017.11.11. 17:19
FOTÓ: Carl DE SOUZA / AFP
A finn Valtteri Bottas bizonyult a leggyorsabbnak a Forma-1-es Brazil Nagydíj harmadik szabadedzésén szombaton, maga mögé utasítva a pénteki gyakorlásokon mindkét alkalommal első Lewis Hamiltont.

A brit pilóta - aki már két hete, Mexikóban bebiztosította negyedik világbajnoki címét - előző nap még maga mögött tudta finn csapattársát, ezúttal azonban helyet cseréltek egymással a Mercedes versenyzői. A harmadik legjobb köridőt a Ferrari finn pilótája, Kimi Räikkönen érte el. Az összetett vb-pontversenyben második német Sebastian Vettel (Ferrari), akárcsak a második tréningen, megint a negyedik helyen zárt.

Daniel Ricciardo ezúttal ötödikként végzett, ám a Red Bull ausztrál pilótája az időmérőn elért helyezéséhez képest tíz hellyel hátrébbról indulhat csak a nagydíjért a vasárnapi versenyen, mert az autója motorjának egy részét pénteken kicserélték. A Sao Pauló-i verseny a szezon utolsó előtti futama.

Eredmények (a formula1.com alapján):

3. szabadedzés:    
1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:09.281 perc
2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:09.284
3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:09.326
4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:09.339
5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:10.244
6. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 1:10.288

pénteken:
2. szabadedzés:    
1. Hamilton 1:09.515 p 
2. Bottas 1:09.563  
3. Ricciardo 1:09.743  
4. Vettel 1:09.875  
5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:09.886  
6. Räikkönen 1:10.117  

1. szabadedzés:
1. Hamilton 1:09.202 p
2. Bottas 1:09.329
3. Räikkönen 1:09.744
4. Verstappen 1:09.750
5. Ricciardo 1:09.828
6. Vettel 1:09.984

A további program:

később:
időmérő edzés 17.00   

vasárnap:
futam 17.00

Szerző

Gyorskorcsolya vk - Nagy Konrád és Dékány Bence sem járt sikerrel

Nagy Konrádnak és Dékány Bencének sem sikerült jól a bemutatkozása a gyorskorcsolyázók idénybeli első, olimpiai kvalifikációs heerenveeni világkupaversenyén.

Nagy Konrád szombaton kedvenc számában, 1500 méteren állt rajthoz a B divízióban, azaz a második vonalban, de - a nemzetközi szövetség (ISU) honlapja szerint - a 35 induló közül csak 26. lett 1:52.09 perces idejével. Ebben a számban 36-an indulhatnak a jövő februári, phjongcshangi téli olimpián: a vk-sorozat két-két novemberi és decemberi versenye alapján a legjobb húsz jut kvótához, míg a maradék 16 helyet a négy versenyen legjobb időeredményeket elérő versenyzők kapják meg.

Dékány Bence még pénteken az olimpiai műsorban a dél-koreai játékokon debütáló tömegrajtos versenyszámban volt érdekelt, de huszadik helyével nem jutott tovább az elődöntőből a szombati döntőbe. Az új számban mind a 24 kvótát a vk-pontverseny alapján osztják ki.

Szerző

Azonnali békét akar, fegyverszünetet ajánl az orosz forradalom

Publikálás dátuma
2017.11.11. 10:30

Amint az újabb jelentések mondják, a bolseviki-forradalom egyre terjed a hatalmas birodalomban. 

A szovjetek a bolsevikiek győztes forradalma után mindjárt kijelentették, hogy legelső föladatuknak az azonnal való békekötést tartják és most kristálytiszta gondolatokkal teli, a forradalmi szellem kemény szavaival megirt proklamáciőban nyíltan megteszik a békeajánlatot.

Hogy ez a proklamáció mit jelent az egész világ proletárságára nézve, hogy mit jelent Magyarország munkásságára nézve, hogy hogyan fogadja a szovjetek hatalmas kiáltványát a világ szervezett munkássága és a magyar proletariátus: arról e lap első oldalain írunk; magát a szovjetek világtörténelmi jelentőségű proklamációját a Népszava első oldalán közöljük.

Vannak már részletesebb hírek az új győztes orosz forradalom óráiról; órákról lehet csak beszélni, mert a Lenintől és táborkarától előkészített és szervezett bolseviki-forradalom a legrövidebb idő alatt végzett a Kerenski-uralommal és kerítette a maga kezére a hatalmat.

A már a bolsevikiek kezén levő Pétervári Távirati Ügynökség tudósítása szerint november 7. estéjétől november 8-a éjszakájáig tartottak a forradalom eseményei és a bolsevikiek teljes győzelmét mindjárt biztosította az, hogy a pétervári csapatok rögtön csatlakoztak az új forradalomhoz. Azóta, amint az újabb jelentések mondják, a bolseviki-forradalom egyre terjed a hatalmas birodalomban.

A csapatok nagy tömegei egymás után biztosítják hűségükről és támogatásukról a forradalmi proletárság képviselőit és a Lenin—Trockij-kormányzás, a szovjetek nagy tanácskozása már hozzáfoghat az új rend megteremtése munkájához.

Még rebesgetnek egyes hírek Kerenskiről és Kornilovról, Kercnaki és Kornilov együttműködéséről is, de lehetetlennek kell mondani, hogy akár egyik, akár másik, akár mindkettő együtt híveket, katonákat kaphasson, szemben a bolsevikiekkel, akik a harcban kifáradottaknak nyugalmat, békét, az imperialisták és kapitalisták háborújában tönkretetteknek földet és munkaeszközöket, az egész világ dolgozó népének a haladás föltételeit akarják megteremteni.

Népszava 1917. november 11.

Szerző