Útdíj - Méltányos lett a bírság

Publikálás dátuma
2017.11.13. 06:15
Fotó: Vajda József
Új bírságolási rend lépett életbe vasárnaptól, a korábbiaktól eltérően a jogosulatlan úthasználat időbeliségét is figyelembe veszik a bírság mértékének kiszabásakor.

Vasárnaptól megváltoztak a bírságolási szabályok. A módosított jogszabály az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől - derül ki a Nemzeti Útdíj Szolgáltató (NÚSZ) honlapján olvasható közleményből.

A rendelet a bírságtételeket azon elv szerint osztja három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órán belül történtek-e további szabályszegések. Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat. A vonatkozó jogszabály alapján sem a NÚSZ-nak, sem az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége: minden mulasztást kötelezően bírság követ.

A változás valószínűleg összefüggésben van azzal a márciusi Európai Bírság által hozott ítélettel, amelyben a kimondták: a magyar szabályozás - mely nem vette figyelembe a büntetés kiszabásánál a jogsértés súlyát - ellentétes az uniós joggal.

A NÚSZ kétféle ingyenes szolgáltatást vezetett be, amelyek segítenek a bírságok elkerülésében. Ezek egyike a 2015 júliusa óta elérhető bírságriasztás funkció, amelynek aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere a jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, hogy elkerülhető legyen a sorozatos bírságolás. A szolgáltatás a HU-GO rendszerben regisztrált úthasználók számára érhető el. Alapbeállításként inaktív, a regisztrált felhasználóknak kell bekapcsolniuk HU-GO profiljukban. A riasztás funkciót a fuvarozók által használt gépjárművek 71,5 százalékában aktiválták eddig, tavaly ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A NÚSZ másik ingyenes szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely a felhasználó által meghatározott kritikus szint elérése esetén figyelmeztet, így elkerülhető, hogy ne legyen fedezet a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére.

2016-ban egyébként jelentősen nőtt a bliccelő autósok ellen indított pótdíjas eljárások száma. Az érvényes jogosultság nélküli úthasználatért tavaly mintegy 731 ezren kaptak büntetést, 42 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A befizetett pótdíjak összege 2016-ban csaknem 5,8 milliárd forint volt, ami több mint kétszerese a 2014-es 2,6 milliárdnak, és 13 százalékkal haladja meg a 2015-ös értéket.

Egyre népszerűbb az online KRESZ-oktatás
Míg az oktatás többi területén még csak fel-felbukkan, addig a gépjárművezető-képzésben fokozatosan az élre tör az online képzés - közölte az E-Educatio Információtechnológia Zrt. A teljes értékű online KRESZ-oktatást Magyarországon meghonosító cég becslései szerint ma a vezetők csaknem fele távoktatásban sajátítja el a KRESZ-ismereteket.
A leendő járművezetők képzése 2012 óta végezhető online tananyagokkal, és ma már a mintegy 1000 hazai autósiskola több mint 80 százaléka használ ilyet az oktatás során. A használók száma is évről évre dinamikusan nő, 2017-ben már meghaladja a 110 ezret.
A közlekedési hatóságtól származó adatok alapján a 2017 első 8 hónapjában regisztrált B kategóriás vizsgaeredmények azt mutatják, hogy az e-learning képzési formában tanulók első elméleti vizsgájának 72 százalékos sikeressége 17 százalékkal meghaladta a tantermi tanulók átlagát (55 százalék). Ennek egyik oka, hogy a fiatal, leendő járművezetők az online térben mozognak igazán otthonosan.

Szerző

Orbán: ez még csak az út eleje

Publikálás dátuma
2017.11.12. 20:32
Rogán Antal
Listen To Your Heart orrvérzésig, egymás dicsérete a végtelenségig, és Orbán Viktor újraválasztása – ez volt a Fidesz XXVII. tisztújító kongresszusa.

Megfogadta a Fidesz XXVII. tisztújító kongresszusa Deutsch Tamás tanácsát. A párt régi bútordarabja szerint ugyanis az öndicséret fontosabb annál, minthogy másra bízzuk. Ehhez tartották magukat a kormányzó párt felszólalói, akik egymást próbálták túllicitálni, miközben a hangfalakból üvöltött Orbán Viktorék 1990 óta nem hivatalos indulója, a Listen To Your Heart. Az utolsónak színpadra lépő, egyhangúlag újraválasztott pártelnök pedig azt hangsúlyozta: "most kell szerénynek lenni".

Orbán Viktor magas röptű filozófiai húrokat pengetett, majd feltette a kérdést, miért fontos győznie jövőre a pártjának és mi ennek a „mélyebb” értelme. Három pontban válaszolt: megerősíteni mindazt, amit Magyarország „verejtékes munkával” elért, elmélyíteni „a politikánk szellemi és lelki alapjait” és megvédeni Magyarország jövőjét.

- Ma hazánkban nem kormány, hanem ellenzékváltó hangulat uralkodik – szögezte le a kormányfő, hozzátéve: bár már most jól néz ki az ország, még nincs ok hátradőlni, újabb négy év munkára van szükség. Orbán készen is áll a választásra, de szerinte emlékeztetni kell az embereket: az ellenzék nem szavazta meg a fontos döntéseket, nem lehet rájuk számítani. 

- Ez még nem az út vége, csak az eleje  - nyugtatta meg híveit a miniszterelnök, aki szerint sikerült a média, a bankszektor és az energiapiac döntő részét magyar kézbe terelni, de még van munka minden területen. A beszéd második felében Orbán a világtörténelem idővonalán kereste a mai Magyarország helyét, és elég hamar meg is találta.

Szerinte Európa mai politikai vitái az identitás körül forognak, amiben a magyar álláspont stabil: az emberek közötti legfontosabb kapocs a nemzet, a kontinenst pedig keresztény alapokon lehet meghatározni. Magyarország a produktív ember eszményét követi, amivel szemben az ösztönvilágba visszaépített ember áll, a homo brüsszelicus.

A kormányfő tovább építette a kampányban eddig is tudatosan használt, jól ismert fogalmait: a nemzetek elleni harcon túl beszélt a Soros-katonákról, akik "meg akarják határozni, mit gondoljunk és mihez tartsuk magunkat és olyan világba akarnak kényszeríteni minket, ahol nincsen férfi és nő, mi a család és milyen magyarnak és kereszténynek lenni". A harc pedig nem pusztán a migrációról szól, az csupán eszköz a nemzetek és a kereszténység elpusztításáért vívott háborúban. Orbán büszkén idézte fel az ős-Fidesz időszakát, érdemes megemlíteni, hogy szerinte tulajdonképpen semmiben sem változtak az akkori énükhöz képest. Azt azért leszögezte, hogy nemzedéki pártból sikerült európai néppárttá válniuk, olyan erős néppárttá, amely új alaptörvényt tudott teremteni és megállította az Európát fenyegető migrációt.

Rogán Antal

Rogán Antal

A miniszterelnök előtt szót kapott Rogán Antal is, aki fele akkora tapsot kapott, mint akármelyik más felszólaló. Először egy viccel próbálkozott, a propagandaminiszter aggódott, hogy Kocsis Máté fogja felkonferálni, mert akkor őt kellett volna megpuszilnia, de szerencsére nem így történt. Így sem sikerült maga mellé állítani a publikumot, de nem illetődött meg, inkább úgy döntött: belerúg a tavaly októberben kivégzett Népszabadságba. - 2016 októberében utoljára jelent meg a „kommunista párt propagandalapja”, a Népszabadság. Ez vár a "Soros-birodalom hadosztályaira” is – vélekedett Rogán.

- Páran azon tanakodtunk, hogy sajtótájékoztató-sorozatot kellene indítani az ellenzék székházainál. De az derült ki, hogy ilyenek nincsenek - humorizált Kubatov Gábor is. A pártigazgató szerint a Jobbiknak ugyan van irodája, de nem teljesen biztos, hogy az az övék, vagy már azt is megvette-e Simicska Lajos. „Mert ha az övé, akkor ott biztosan hamarosan szalon lesz szemöldökszedéssel, szőrtelenítéssel. Egy ügyfele már biztos van" - utalt a Jobbik elnökére a Fradi-vezér.

Kubatov Gábor

Kubatov Gábor

- Lehet hogy most még nem látszik, de a végén nagy meccs lesz. De ha mindenki elmegy szavazni, meglehet a győzelem. És még az is előfordulhat - ahogy az MSZP helyzetét nézem -, hogy a múltat sikerül végképp eltörölni - zárta Kubatov. 

A párt nemcsak az elnökét, hanem az alelnökeit is egyhangúlag választotta meg. Újabb két évre a poszt birtokosa Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd, az egyetlen új név pedig Novák Katalin, aki úgy kezdte a beszédét, hogy „Hölgyeim és uraim! Jó, hogy ezt a felsorolást nem kell tovább folytatni”.

MSZP: maradna a lopás és a gyűlölet

Folytatni akarják, és ha újra hatalomra kerülnek, semmi nem fog változni: marad a lopás és a problémákat elfedő gyűlöletpropaganda - közölte az MSZP. Az ellenzéki párt szerint egyszerűbb lett a kérdés: aki nem akar eladósodni egy megalomán olimpia miatt, aki nem akarja, hogy Tarlós István végképp bedarálja Budapestet, és aki hisz benne, hogy Magyarország európai ország és a gyűlölködésnél többre is képes lehet, az biztosan nem fog a Fideszre szavazni.

Ők mondták
Schmitt Pál: "Ahogy az olimpiai ötletgazdát ismerem, már fontolgatja a 32-es olimpiát. Igaz, akkor már 70 éves lesz, de egy hetilap szerint és szerintem is még akkor is ő lesz döntéshozó helyzetben."
Kövér László: "Európában már szinte csak Magyarország védi a normalitást. (...) A liberális demokrácia totalitárius politikai berendezkedés."
Németh Szilárd: "Tele van az ellenzék korrupcióval, nem szabad megengedni, hogy ismét kifosszák az országot." 
Balog Zoltán: "A kormányzás lényege az egész ember. Nem szabad az embert szétszabdalni."
Semjén Zsolt: "A politikai belátáson és filozófiai megalapozottságon túl kell még valami: az emberi minőség."
Kósa Lajos: "A magyar a világ egyik legsikeresebb nemzete. (...) Meg tudjuk nyerni a következő ezer évet is."
Simicskó István: "A jó szomszédot a jó kerítés teszi" (Donald Trump)
Lázár János: "Jobb ma egy Verhofstadt-hiszti, mint egy kényszerbetelepítés. Jobb ma egy bábellenzék, mint holnap egy bábkormány."
Seszták Miklós a vizes vébéről: "Megcsináltuk. Ennyike."Közben Navracsics

Megismételte korábbi véleményét Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar biztosa, miszerint a kormány Soros-tervvel kapcsolatos kommunikációját a választási kampány retorikai elemének tartja. „Újságcikkeket nem szokott az Európai Bizottság munkaterv részévé tenni. Én értem, hogy a magyar kormány arra az egy vagy két újságcikkre alapoz, amit Soros György írt a migrációs válság kezelésére 2015 őszén” – mondta Navracsics az N1TV videójában. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság a saját munkarendje szerint halad. Szerinte a testületnek azok a lépései, amelyek a migrációs kérdéssel kapcsolatban születtek, nagyjából már 2014-ben megfogalmazódtak. Az uniós biztos azt is nehezményezte, hogy Magyarországon sokszor úgy beszélnek Európáról, mintha a magyarok nem Európa részei lennénk és egy külső hatalommal folytatnának veszekedést – Márpedig Magyarország Európa alapvető része – hangsúlyozta.

Szerző

Orbán: ez még csak az út eleje

Publikálás dátuma
2017.11.12. 20:32
Rogán Antal
Listen To Your Heart orrvérzésig, egymás dicsérete a végtelenségig, és Orbán Viktor újraválasztása – ez volt a Fidesz XXVII. tisztújító kongresszusa.

Megfogadta a Fidesz XXVII. tisztújító kongresszusa Deutsch Tamás tanácsát. A párt régi bútordarabja szerint ugyanis az öndicséret fontosabb annál, minthogy másra bízzuk. Ehhez tartották magukat a kormányzó párt felszólalói, akik egymást próbálták túllicitálni, miközben a hangfalakból üvöltött Orbán Viktorék 1990 óta nem hivatalos indulója, a Listen To Your Heart. Az utolsónak színpadra lépő, egyhangúlag újraválasztott pártelnök pedig azt hangsúlyozta: "most kell szerénynek lenni".

Orbán Viktor magas röptű filozófiai húrokat pengetett, majd feltette a kérdést, miért fontos győznie jövőre a pártjának és mi ennek a „mélyebb” értelme. Három pontban válaszolt: megerősíteni mindazt, amit Magyarország „verejtékes munkával” elért, elmélyíteni „a politikánk szellemi és lelki alapjait” és megvédeni Magyarország jövőjét.

- Ma hazánkban nem kormány, hanem ellenzékváltó hangulat uralkodik – szögezte le a kormányfő, hozzátéve: bár már most jól néz ki az ország, még nincs ok hátradőlni, újabb négy év munkára van szükség. Orbán készen is áll a választásra, de szerinte emlékeztetni kell az embereket: az ellenzék nem szavazta meg a fontos döntéseket, nem lehet rájuk számítani. 

- Ez még nem az út vége, csak az eleje  - nyugtatta meg híveit a miniszterelnök, aki szerint sikerült a média, a bankszektor és az energiapiac döntő részét magyar kézbe terelni, de még van munka minden területen. A beszéd második felében Orbán a világtörténelem idővonalán kereste a mai Magyarország helyét, és elég hamar meg is találta.

Szerinte Európa mai politikai vitái az identitás körül forognak, amiben a magyar álláspont stabil: az emberek közötti legfontosabb kapocs a nemzet, a kontinenst pedig keresztény alapokon lehet meghatározni. Magyarország a produktív ember eszményét követi, amivel szemben az ösztönvilágba visszaépített ember áll, a homo brüsszelicus.

A kormányfő tovább építette a kampányban eddig is tudatosan használt, jól ismert fogalmait: a nemzetek elleni harcon túl beszélt a Soros-katonákról, akik "meg akarják határozni, mit gondoljunk és mihez tartsuk magunkat és olyan világba akarnak kényszeríteni minket, ahol nincsen férfi és nő, mi a család és milyen magyarnak és kereszténynek lenni". A harc pedig nem pusztán a migrációról szól, az csupán eszköz a nemzetek és a kereszténység elpusztításáért vívott háborúban. Orbán büszkén idézte fel az ős-Fidesz időszakát, érdemes megemlíteni, hogy szerinte tulajdonképpen semmiben sem változtak az akkori énükhöz képest. Azt azért leszögezte, hogy nemzedéki pártból sikerült európai néppárttá válniuk, olyan erős néppárttá, amely új alaptörvényt tudott teremteni és megállította az Európát fenyegető migrációt.

Rogán Antal

Rogán Antal

A miniszterelnök előtt szót kapott Rogán Antal is, aki fele akkora tapsot kapott, mint akármelyik más felszólaló. Először egy viccel próbálkozott, a propagandaminiszter aggódott, hogy Kocsis Máté fogja felkonferálni, mert akkor őt kellett volna megpuszilnia, de szerencsére nem így történt. Így sem sikerült maga mellé állítani a publikumot, de nem illetődött meg, inkább úgy döntött: belerúg a tavaly októberben kivégzett Népszabadságba. - 2016 októberében utoljára jelent meg a „kommunista párt propagandalapja”, a Népszabadság. Ez vár a "Soros-birodalom hadosztályaira” is – vélekedett Rogán.

- Páran azon tanakodtunk, hogy sajtótájékoztató-sorozatot kellene indítani az ellenzék székházainál. De az derült ki, hogy ilyenek nincsenek - humorizált Kubatov Gábor is. A pártigazgató szerint a Jobbiknak ugyan van irodája, de nem teljesen biztos, hogy az az övék, vagy már azt is megvette-e Simicska Lajos. „Mert ha az övé, akkor ott biztosan hamarosan szalon lesz szemöldökszedéssel, szőrtelenítéssel. Egy ügyfele már biztos van" - utalt a Jobbik elnökére a Fradi-vezér.

Kubatov Gábor

Kubatov Gábor

- Lehet hogy most még nem látszik, de a végén nagy meccs lesz. De ha mindenki elmegy szavazni, meglehet a győzelem. És még az is előfordulhat - ahogy az MSZP helyzetét nézem -, hogy a múltat sikerül végképp eltörölni - zárta Kubatov. 

A párt nemcsak az elnökét, hanem az alelnökeit is egyhangúlag választotta meg. Újabb két évre a poszt birtokosa Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd, az egyetlen új név pedig Novák Katalin, aki úgy kezdte a beszédét, hogy „Hölgyeim és uraim! Jó, hogy ezt a felsorolást nem kell tovább folytatni”.

MSZP: maradna a lopás és a gyűlölet

Folytatni akarják, és ha újra hatalomra kerülnek, semmi nem fog változni: marad a lopás és a problémákat elfedő gyűlöletpropaganda - közölte az MSZP. Az ellenzéki párt szerint egyszerűbb lett a kérdés: aki nem akar eladósodni egy megalomán olimpia miatt, aki nem akarja, hogy Tarlós István végképp bedarálja Budapestet, és aki hisz benne, hogy Magyarország európai ország és a gyűlölködésnél többre is képes lehet, az biztosan nem fog a Fideszre szavazni.

Ők mondták
Schmitt Pál: "Ahogy az olimpiai ötletgazdát ismerem, már fontolgatja a 32-es olimpiát. Igaz, akkor már 70 éves lesz, de egy hetilap szerint és szerintem is még akkor is ő lesz döntéshozó helyzetben."
Kövér László: "Európában már szinte csak Magyarország védi a normalitást. (...) A liberális demokrácia totalitárius politikai berendezkedés."
Németh Szilárd: "Tele van az ellenzék korrupcióval, nem szabad megengedni, hogy ismét kifosszák az országot." 
Balog Zoltán: "A kormányzás lényege az egész ember. Nem szabad az embert szétszabdalni."
Semjén Zsolt: "A politikai belátáson és filozófiai megalapozottságon túl kell még valami: az emberi minőség."
Kósa Lajos: "A magyar a világ egyik legsikeresebb nemzete. (...) Meg tudjuk nyerni a következő ezer évet is."
Simicskó István: "A jó szomszédot a jó kerítés teszi" (Donald Trump)
Lázár János: "Jobb ma egy Verhofstadt-hiszti, mint egy kényszerbetelepítés. Jobb ma egy bábellenzék, mint holnap egy bábkormány."
Seszták Miklós a vizes vébéről: "Megcsináltuk. Ennyike."Közben Navracsics

Megismételte korábbi véleményét Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar biztosa, miszerint a kormány Soros-tervvel kapcsolatos kommunikációját a választási kampány retorikai elemének tartja. „Újságcikkeket nem szokott az Európai Bizottság munkaterv részévé tenni. Én értem, hogy a magyar kormány arra az egy vagy két újságcikkre alapoz, amit Soros György írt a migrációs válság kezelésére 2015 őszén” – mondta Navracsics az N1TV videójában. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság a saját munkarendje szerint halad. Szerinte a testületnek azok a lépései, amelyek a migrációs kérdéssel kapcsolatban születtek, nagyjából már 2014-ben megfogalmazódtak. Az uniós biztos azt is nehezményezte, hogy Magyarországon sokszor úgy beszélnek Európáról, mintha a magyarok nem Európa részei lennénk és egy külső hatalommal folytatnának veszekedést – Márpedig Magyarország Európa alapvető része – hangsúlyozta.

Szerző