Közös jelöltet állított az ellenzék a Fidesz ellen Solymáron

Modellt teremthet Solymár, hiszen egyértelmű, hogy jövőre akkor van a legnagyobb esély a kormányváltásra, ha minden körzetben egy baloldali, demokrata kihívója van a Fidesznek – így kommentálta lapunknak Bárány Balázs, helyi szocialista képviselő, az MSZP országos elnökségének a tagja, hogy öt ellenzéki párt is támogatja Solymár hatos választókerületében a december 10-i önkormányzati időközin függetlenként induló Kárpáti Zsuzsannát.

A szocialistákon kívül a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd, sőt még az LMP is beállt a civil jelölt mögé. – Újdonság az LMP szerepe, bár végig nyitottságot tapasztaltam részükről a tárgyalásokon – fogalmazott Bárány. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi idő alatt egyeztek meg, az MSZP Országos Elnökségének tagja azt mondta: kell egy jó jelölt, értelmes emberek közötti őszinte párbeszédre van szükség és akkor az egész nagyon gyorsan letudható.

Mivel a Jobbik és a Momentum sem indít jelöltet, a szavazólapon csak két név szerepel majd: a Fidesz jelöltjéé és Kárpáti Zsuzsannáé. (Csak névrokonságról van szó, a szintén Kárpáti Zsuzsanna nevű volt szocialista képviselővel – a szerk.)– Solymáron a legutóbbi választásokon a kormánypártnak volt többsége, de Veszprém is jobboldali volt, mégis ott ment el a Fidesz kétharmada – vélekedett a szocialista önkormányzati képviselő.

– Remélhetőleg iránymutató lesz Solymár a 2018-as országgyűlési választáson. Ha mind a 106 körzetben sikerül egy demokrata jelöltet állítani a Fidesz és a Jobbik ellen, akkor nagyon közel kerülhet a kormányváltás – fogalmazott a Népszavának Gréczy Zsolt a DK szóvivője is.

Hiába azonban az ellenzéki bizakodás, az LMP lehűtötte a kedélyeket. – Helyén kell kezelni a döntést. Egy helyi időközi önkormányzati választásnál a legfontosabb az ismertség. Találkoztunk a jelölttel és a helyi szervezetünk is úgy döntött, hogy ő a legalkalmasabb – mondta lapunknak Kanász-Nagy Máté. Az LMP szóvivője leszögezte, hogy akkor is Kárpáti Zsuzsannát támogatták volna, ha a többi párt nem mellette dönt.

Kárpáti Zsuzsanna érdeklődésünkre hangsúlyozta: Solymár jobboldali község, de így is esélyesnek tartja magát, hiszen a függetlensége miatt nincs rajta semmilyen politikai bélyeg. Kárpáti a választás után sem lép be egyik pártba sem és ezt tisztázta a támogatóival is.

Az, hogy Solymár valóban modell lehet-e, még nem tudni, ahogy azt sem, országosan hogy áll az MSZP-DK megállapodás. Molnár Gyula, a szocialisták elnöke a hétvégén arról beszélt, hogy megegyeztek az egyéni választókerületekről, az arány változhat csak valamelyest. A Vasárnapi Hírek információ szerint azért nehézkesek a tárgyalások, mert Gyurcsány Ferenc pártja három olyan, viszonylag könnyen megnyerhetőnek tartott egyéni körzetet is kinézett magának, amelyet jelenleg MSZP-s politikus képvisel az Országgyűlésben. Gréczy Zsolt lapunknak cáfolta Molnár szavait és azt mondta: a szocialisták állandó kiszivárogtatásai és a valóságnak nem megfelelő nyilatkozatai nem segítik a pártok közötti megállapodást.

Nem lesz új választási rendszer
Lesöpörte az asztalról az országgyűlés igazságügyi bizottsága az ellenzék előterjesztését az arányos választási rendszerről – jelentette be Tóth Bertalan. A szocialista frakcióvezető az LMP-s Hadházy Ákossal, valamint három független képviselővel Fodor Gáborral, Szabó Szabolccsal és Szabó Tímeával adott be javaslatot, a Közös Ország Mozgalom (KOM) ötletei alapján. Gulyás Márton korábban azt mondta, ha a Fidesz nem támogatja a KOM javaslatát, polgári engedetlenséget hirdetnek. Az ellenzéki politikus szerint a bizottsági ülésen történtektől függetlenül az MSZP-frakció megszavazza kedden az Országgyűlésben a fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert által benyújtott, az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosítását, ugyanis elfogadták a szocialisták javaslatát. Így a választáson nem a fél-, hanem az egy százalékot el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük az állami támogatást. Közben az Állami Számvevőszék bejelentette: üdvözlik a kampánytörvény várható módosítását. Ez annak fényében figyelemreméltó, hogy hiába jelentett fel az ÁSZ a 2014-es országgyűlési választás után egy sor kamupártot, az ügyészség csendben leállította a már előrehaladott nyomozásokat.

2017.11.13 19:19

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01