Tízezer gyereket figyel a KSH

Publikálás dátuma
2017.11.14. 06:01
FOTÓ: VOISIN/PHANIE
A magzati kortól egészen a felnőtté válásig akarja nyomon követni egy januárban kezdődő vizsgálat, hogyan nőnek fel a magyar gyermekek.

Több mint tíz éve várja a lehetőséget a KSH Népességtudományi Kutatóintézete, hogy elindíthasson egy hatalmas felmérést a mostani újszülöttek jövőjét befolyásoló, meghatározó tényező alakulásáról. Most uniós forrásból kaptak pénzt a munka első ötéves szakaszára, de 25 évre terveznek – hangzott el a kutatás tegnapi nyitókonferenciáján.

Spéder Zsolt igazgató azt is hozzátette, hogy már tart a kiválasztott védőnők felkészítése a feladatra a Kohorsz '18 néven futó programban. Erre azért van szükség, mert Magyarországon ma nincs országos nyilvántartás a babát váró anyákról, csak a védőnők tartják számon a saját körzetükben hamarosan világra jövő gyerekeket.

A négyezer hazai ellátási területből a kutatás szervezői kiemeltek 648 térséget, ahol a korábbi tapasztalatok szerint összesen 10-12 ezer csecsemő megszületésére lehet számítani 2018 április 1-je és 2019 március 31-e között. Ezeknek a babáknak a felnövekedését követi nyomon a vizsgálat, amely nemcsak a kutatás tervezett hossza miatt tűnik ki a korábbi társadalmi adatfelvételek közül, hanem azért is, mert a külső hatások mellett próbálja feltérképezni azt is, milyenek a magyar szülők. Adatokkal akarják igazolni, hogy a sikeres felnőtté válásban mekkora szerepe van olyan hétköznapi tevékenységeknek, mint az esti mese olvasásának, vagy, hogy az apa kész-e megfürdetni és pelenkázni a gyermekét. De arra is kitérnek, hogy az anya stresszes munkahelye milyen nyomot hagy a kicsikben.

Arról vannak adatok, hogy milyen az egyes családok anyagi háttere, lakáshelyzete, kínál-e előrelépést az iskola, leküzdhető-e a hátrányos helyzetű településekre született gyerekek lemaradása, de most ezeknek az adatoknak a frissítése mellett azt is meg tudják majd vizsgálni, milyen módon nevelték fel a szülők gyermekeiket, milyen az apák hozzáállása, amiről egyáltalán nincsenek adatok – hangsúlyozta a kutatóintézet vezetője. A demográfusok a szociológusok, közgazdászok és pszichológusok bevonásával összeállított kérdőívek alapján azt várják, a válaszok pontosan megrajzolják, hogyan alakul az évek alatt a szülők kapcsolata, de a központi kérdés mindvégig az, milyen hatása lesz a szülők magatartásának a gyermekre.

A hatalmas csoportkutatáshoz hasonlót eddig egész Európában mindössze 13 helyen kezdtek, a legrégebbi angol felmérés 1958-ban indult és ma is tart. Az első felmérésen már magzati korukban átesnek a kiválasztottak, az adatok első összesítése 2019 őszén várható, a kutatásról pedig évente jelentés készül, amit már felhasználhat a politika is a népesség növeléséhez szükséges lépések tervezésekor.

A KOHORSZ ’18 kutatás tervezett menetrendje
2018. január - 2019. március: adatfelvétel a várandósok körében, védőnői hálózat segítségével
2018. szeptember - 2019. szeptember: adatfelvétel a gyermekek fél éves korában, védőnői hálózat segítségével
2019. április - 2020. március: egy éves adatfelvétel kérdezőbiztosokkal anyával, apával
2019. szeptember - 2021. december: gyermekek intézménybe kerülése adatfelvétel, folyamatosan, telefonos megkereséssel
2021. április - 2022. március: hároméves adatfelvétel anyával, gyermekkel

Mindenkiben ott a buszvezető - A BKV bárkit kiküldene, akinek van jogsija

Publikálás dátuma
2017.11.14. 06:00
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Akkora a sofőrhiány, hogy a BKV már bárkit kiküldene vezetni a cégtől, akinek van jogosítványa. Van, aki szabadságot vesz ki, hogy mellékállásban vezessen.

Szerelőket, mérnököket, irodában dolgozókat is bevetne a BKV, hogy elég járművezető legyen szolgálatban – értesült lapunk. Azt, akinek van megfelelő jogosítványa és egészségügyileg is alkalmas, megpróbálják rábeszélni, hogy úgynevezett besegítő szerződéssel, megemelt óraszámban vezessen a főállása mellett.

Értesülésünket megerősítette a BKV, amely hangsúlyozta: a „pótsofőrök” ugyanolyan értékűek, mint a főállásban foglalkoztatottak. „Az úgynevezett besegítői foglalkoztatás a BKV összes ágazatában szinte a vállalattal egyidős, mivel a besegítők rugalmas foglalkoztatása nagyban hozzájárul fő feladatunk, az utasok elszállításnak biztosításhoz. A besegítő járművezetők teljes értékű járművezetők, az összes olyan képesítéssel rendelkeznek, mint a főállású járművezetők.”

A BKV buszos üzletágában 250-300 sofőr hiányzik. Emellett trolibuszvezetőből is kevés van: 270 sofőr mellett több mint 50 besegítő dolgozik, havonta 10 főállású munkavállaló tevékenységét kiváltva – tudtuk meg a közlekedési vállalattól.

A sofőrök pótlásának másik, gyakoribb módja az állomány túlóráztatása, amivel viszont – a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete szerint – a BKV mára túlfeszítette a húrt. Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Szabó István elnök azt mondta lapunknak: a sofőröktől annyi túlórát kérnek, hogy azzal megsértik a kollektív szerződés kötelező hétvégi szabadnapok kiadására vonatkozó előírását. "Hab a tortán, hogy van olyan munkavállaló, aki főállásában szabadságon van, s ez alatt mellékállásban járművet vezet” – fogalmazott az érdekvédelmi vezető.

A BKV erre úgy reagált: minden körülmények között törekednek a munka törvénykönyve és a kollektív szerződés szerinti szabályozások betartásával foglalkoztatni a munkavállalókat. „A járművezetői túlórák mértéke csak és kizárólag a munka törvénykönyve által meghatározott mértéken belül lehet és jelenleg is így van. A túlórák során a járművezetők az őket megillető többlet bért minden körülmények között az adott havi bérükkel együtt megkapják” – közölte a BKV.

Szabó István, aki a megoldást a járművezetők felvételében látja, a krónikus sofőrhiánnyal kapcsolatban felidézte a BKV egyik vezérigazgató-helyettesének egy közelmúltbeli értekezleten elhangzott szavait, miszerint nem kell túlmisztifikálni a járművezetést és a jelentkező munkaerőhiányt. „Úgy látszik, nem jött be a jóslata. Véleményem szerint ezt így sokáig nem lehet csinálni, ezekkel a pótcselekvésekkel fennálló problémát lehetetlen megoldani.” – közölte a szakszervezeti vezető.

Tömegesen távoztak
Tavaly év végén 2100 buszsofőr dolgozott a BKV-nál, úgy, hogy 2016-ban összesen 353 buszvezető mondott fel. Ennél általában kisebb a fluktuáció, a múlt évben azonban a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése miatt az átlagosnál többen mentek nyugdíjba. Ez is közrejátszott abban, hogy a sofőrhiány még égetőbbé vált. Emiatt a BKV minden eddiginél nagyobb lendülettel, többek között a járművek oldalán elhelyezett reklámokon is toborozza a vezetőket. Ma már „B” kategóriás jogosítvánnyal is várják a sofőrök jelentkezését, vállalják az átképzésüket: ahhoz, hogy egy "egyszerű" úrvezető a busz volánja mögé üljön forgalomban, legalább fél éves oktatás szükséges. Információink szerint a BKV toborzó kampánya nem eredményezett átütő sikert, legfeljebb az elvándorlással távozó sofőrök pótlására alkalmas, de a hiány kitöltésére nem.Szerző
Témák
BKV sofőrhiány

Napsütéses, hideg kedd - Havazhat a Mecsekben

Publikálás dátuma
2017.11.13. 22:43
Illusztráció: Shutterstock
Kedden eleinte többfelé, később már csak néhol várható gyenge csapadék a déli tájakon, a reggeli órákban a Mecsekben havas eső, kisebb havazás is előfordulhat. Napközben az ország nagy részén több órás napsütés ígérkezik, délen azonban felhős marad az ég. Többfelé megerősödik az északias szél. Délután 3 és 9 fok között alakul a csúcshőmérséklet - írja az Időkép előrejelzésében.

Szerdán már száraz idő várható, napsütésre az ország északi felén készülhetünk, máshol erősen felhős, borongós idő lesz jellemző. Helyenként még megélénkülhet a szél. Hajnalra sokfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet, délután 5-10 fokot mérhetünk. 

Csütörtökön túlnyomóan felhős lesz felettünk az ég, keleten lehetnek hosszabb napos időszakok. Kisebb eső, szitálás csak néhol fordulhat elő. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnali fagy a párás, ködös északi tájakon várható, napközben 6-10 fok valószínű.

Péntek hajnalban helyenként pára, ködfoltok előfordulhatnak. Napközben marad a csapadékmentes idő keleten több, nyugaton kevesebb napsütéssel. Gyenge lesz a légmozgás. 7-12 fokig emelkedik a hőmérséklet. Szombaton újabb hidegfront érkezhet.

Szerző