Új titán Macron mozgalmának élén

Publikálás dátuma
2017.11.15 06:31
Fotó: AFP/Francois Guillot
Fotó: /
Szombaton lesz a francia kormánypárt országos értekezlete. Emmanuel Macron pártjának új vezetője egy szédületes pályát befutó politikus lehet.

Nem kellett sokat tétováznia Emmanuel Macron francia államelnöknek, hogy kit is nevezzen ki a kormánypárt, az „Előre Köztársaság” vonzó új vezetőjévé. Christophe Castaner ötvenegy éves politikus, és szédületesen gyors pályát futott be. A minap az Élysée-palotában tartott zártkörű baráti vacsorán súgták meg neki, hogy november 18-án Lyonban, a párt országos értekezletén a küldöttek őt szavazhatják majd meg. Egyedüli jelöltként nem lesz ellenlábasa, ő az esélyes befutó. Több delegátus berzenkedett, mondván, a módszer nem éppen demokratikus, de közölték velük, hogy már minden el van döntve, nincs vita.

Monsieur Castaner abban az időben került az akkori kormánypárt szűk körű apparátusába, amikor a baloldalon, a Francois Mitterrand közvetlen közeléből indult korabeli államfő, Francois Hollande is úgy vélte, hogy Emmanuel Macron az ő emberük, vele vérbeli szocialistát választottak a gazdasági miniszter kulcspozíciójába. Ők ketten, Macron és Castaner buzgón fogják szolgálni a pártpolitikát. Ezekben az években így is volt. Castaner derekasan helytállt, az összhang tökéletes volt. Egészen addig, amíg az idei elnökválasztáson a centrista politikára váratlanul „áttért” új államelnök már nem annyira a bérből élők sorsán igyekezett enyhíteni, hanem a tehetősek adóterhein. A sajtókommentárok – és rendszerint a magukat inkább jobboldaliaknak minősítők – egyre kendőzetlenebbül és elismerőn úgy kezdték el ábrázolni, mint a „vagyonosok érdekvédőjét”.

Aki ezt viszonylag gyorsan észlelte, azéppen maga Castaner volt. Amilyen mértékben Hollande idejében a Szocialista Párt vonalát követte, ugyanolyan hevesen és fürgén alkalmazta a „középpártiságot”. Ezúttal talán még alkalmazkodóbb volt. A Macron-gépezetnek talán soha nem volt olyan elméje, aki nála gyorsabban észrevette volna a változást. A kivételesen megbecsült munkatársból előbb kormányszóvivő lett, majd parlamenti államtitkár, amikor pedig szeszélyes államfői ötletből váratlanul időszerűbb lett minden másnál gyorsabban kiszemelni az új, és a ranglistán mindenki mást megelőző pártvezetőt, minden eldőlt, végérvényesen és visszavonhatatlanul. Vitalehetőség nélkül.

A Le Figaro, amely mérsékelt konzervativizmusa miatt talán a mai kormányzathoz legközelebb álló, csaknem félhivatalos lapnak tekinthető, úgy idézte a frissen előléptetett helyzetét, hogy „talán nem lehet kifejezetten pártembernek tekinteni, de mégis valamiképpen pártelnök lesz, és ez mindig sokat nyom majd a latban”.

Az ellenzékben sok tekintélyes politikus teszi szóvá, hogy a mai francia kormánytöbbség modorát éppen a demokrácia föltűnő hiánya jellemzi. Macron államelnöki hivatalában úgyszólván mindent maga dönt el, de akkor mit számít a párttal rokonszenvezők, a többséget követők véleménye? Erre a jelenségre is a Le Figaro emlékeztetett két esztendeje, amikor kettőjükön kívül úgyszólván még nem tudta senki, hogy Christophe Castaner egyáltalán létezik. Ma meg úgy hozzávetőlegesen 400000 párttag szótlan helyeslésre ítéltetett. Megtörténhet még az is, hogy Castaner jó szándékán múlik csupán, megőrzi-e parlamenti államtitkárságát, vagy maga dönt arról is, ezen túl föladja kormánytagságát is. Hiszen korlátlan a hatalma. Miért is ne élne vele, ha megvan rá a korlátlan lehetősége?

2017.11.15 06:31

Tragédia Genovában - Újabb holttestekre bukkantak

Publikálás dátuma
2018.08.18 11:25

Fotó: AFP/ Andrea Leoni
További három halottat találtak a genovai hídomlás romjai alatt, így 41-re nőtt az azonosított halálos áldozatok száma.
Egy kilencéves kislány és szülei holttestét találták meg egy teljesen összezúzott személyautóban - írja az ANSA olasz hírügynökségre hivatkozva a hirado.hu.   Nemzeti gyásznap van ma Olaszországban a tragédia miatt. Az azonosított áldozatok közül néhányat szombaton fél tizenkettőkor búcsúztatnak Sergio Mattarella államfő, Guiseppe Conte miniszterelnök és Angelo Bagnasco érsek részvételével a genovai kiállítóközpontban, a város legnagyobb terén.
A La Stampa és az Il Secolo XIX című olasz napilapok szerint 17 azonosított áldozat hozzátartozói elutasították az állami temetést, ők családi körben akarnak elbúcsúzni szeretteiktől, mert a hatóságokat okolják a balesetért.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök 12 hónapra szóló szükségállapotot hirdetett Liguria régióban, és elmondta, hogy 5 millió eurós forrást biztosít a központi költségvetésből a közigazgatási egységnek. 
A tragédia kapcsán nyomozást indított gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a genovai ügyészség. A főügyész szerint a bűnvádi eljárást a felelősök ellen nem befolyásolhatja, hogy mennyit költöttek a híd és a viadukton átívelő autósztráda karbantartására. Egyelőre még eljárás jogcímét sem határozzák meg pontosan, mert nem akarják a részletek ismeretében korlátozni a katasztrófa lehetséges okainak körét. 
A Genova közelében, az A10-es autópályánál található viadukt kedden szakadt le. A rendőrség korábban azt közölte, hogy a katasztrófa egy vihar miatt következett be, és egy hirtelen erős lehűlés előzte meg a szerkezet összeomlását. Szemtanúk egy hatalmas csattanásról, illetve az összedőlt pillért érő villámcsapásról számoltak be. Annak ellenére, hogy a hidat 2016-ban újították fel utoljára, pillérein jelenleg is szakemberek dolgoztak, és a szerkezet állapotát elméletileg folyamatosan szemmel tartották.
Danilo Toninelli közlekedési miniszter a katasztrófa után arról beszélt: a fenntartással járó felelősség a régió, a helyi hatóságok és az állami tulajdonban lévő Anas közútkezelő között oszlik meg. Mint mondta, meg kell győződniük arról, hogy sor került a szükséges ellenőrzésekre, és ha van felelős, meg kell fizetnie a katasztrófáért. Viszont – mint megírtuk – éppen Toninelli pártja, az Öt Csillag Mozgalom került támadások kereszttüzébe a hídomlás miatt, mivel a párt „gyermekmesének” nevezte a híddal kapcsolatos aggályokat.
2018.08.18 11:25
Frissítve: 2018.08.18 11:32

Erős földrengés rázta meg Costa Ricát

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
6,2-es fokozatú földrengés volt helyi idő szerint péntek délután a közép-amerikai Costa Ricában - jelentették a megfigyelő állomások.
A földrengés epicentruma a déli, panamai határhoz közel, a csendes-óceáni partvidéken fekvő Golfito város térségében volt - írja a hirado.hu. Érezni lehetett a fővárosban, San Joséban és szinte az egész országban, akárcsak Panamában. A 6,2 fokozatú földrengés ugyan képes komoly károkat okozni, az első jelentések azonban károkról nem számoltak be.
2018.08.18 09:13