Internetes agymosás

Publikálás dátuma
2017.11.15 06:33
Fotó: AFP/Andrew Brookes
Fotó: /
Az internet szabadsága világszerte sérül. A kormányok előszeretettel használják manipulációra, befolyásolásra a közösségi oldalakat.

Nemcsak Oroszország tesz meg mindent azért, hogy internetes manipulációval befolyásolja a politikai közhangulatot egy másik államban, hanem Kína, sőt több állam kormánya is. Ez derül ki a Freedom House-nak abból az átfogó jelentéséből, amely az internet szabadságát vizsgálta. A kedden közzétett jelentés szerint 2016-ban az Egyesült Államokon kívül még további, legalább 16 országban játszott fontos szerepet az online manipuláció és a dezinformáció.

Az emberjogi szervezet megállapította, a 65 vizsgált állam mindössze negyedében nevezhető szabadnak az internet, ami azt jelenti, hogy akadályok nélkül érhető el az internet, nem befolyásolják annak tartalmát, nem élnek vissza a felhasználók emberi jogával. Michael J. Abramowitz, a Freedom House elnöke a 44 oldalas jelentés közzétételekor elmondta, hogy a politikai, nem emberi automatikus bejegyzések, a botok, illetve a fizetett kommentátorok alkalmazásának úttörője Oroszország és Kína volt, mára azonban mindezek általánosnak tekinthetőek a világban. Mint mondta, ezek „megsemmisítő hatást gyakorolhatnak” a demokráciára.

A katalán függetlenség orosz hangjai
Az elmúlt napokban egyre több információt hoztak nyilvánosságra a Katalán függetlenségi mozgalom orosz befolyásolását illetően. Mariano Rajoy spanyol kormányfő a hét elején ismertette, hogy a témával sokat foglalkozó Twitter-fiókok között sok volt a – függetlenséget támogató – hamis felhasználó. Ezek több mint 50 százalékát Oroszországban hozták létre, a 30 százalékát pedig Venezuelában. Csupán a fiókok 3 százaléka volt valódi – mondta a néppárti miniszterelnök a Handelsblatt német gazdasági napilapnak. „Az aktivitás egy jelentős része orosz területről származott – azt nem tudjuk pontosan, hogy maga az orosz kormány állt-e mögöttük –, egy másik része pedig Venezuelából” – idézi az El País Dolores Cospedal spanyol védelmi minisztert, aki hétfőn, az EU külügy- és védelmi miniszteri tanácskozásán is beszámolt európai kollégáinak a tapasztalatokról.

A 65 vizsgált ország közül a kínai internet helyzete volt a legdrámaibb. Pekinget Etiópia és Szíria követte. A Freedom House ugyanakkor megállapította, hogy Iránban és Üzbegisztánban javult az internet szabadsága, igaz, nem túl jelentős mértékben, hiszen a negatív listán ezen államok továbbra is a negyedik, illetve a hatodik helyet foglalják el. Oroszország a 15. helyen áll a világhálót befolyásoló államok között, ami egy év alatt visszalépést jelent. Fehéroroszországban a mobiltelefonok internetes hozzáférését korlátozták úgy, hogy a felhasználók ne továbbíthassanak élő felvételeket telefonjukkal. Sanja Kelly, az emberi jogi szervezet „net projektjének” igazgatója megjegyezte, a kormányok manapság arra használják fel a szociális médiát, hogy antidemokratikus álláspontjukat népszerűsítsék. Ezen manipuláció ellen azonban rendkívül nehéz küzdeni.

Az amerikai elnökválasztás befolyásolása a legjellemzőbb példa arra, hogy ezt a manipulációt az egyes kormányok nem csak saját választóik befolyásolására használják fel. Ukrajna például orosz tartalmakat tett elérhetetlenné, köztük közösségi oldalt, internetes keresőmotort. Szudán kiberhadsereget tart fenn, amely a Facebookon s a WhatsAppon aktív. Törökországban 6000 fizetett propagandista akadályozza az ellenzék internetes tevékenységét és ír kormányt éltető kommenteket. Fülöp-szigeteken 10 dollárt fizetnek azoknak, akik a brutális drogellenes háborút éltetik bejegyzéseikben. Oroszországban a bloggereknek minden adatot meg kell adniuk magukról.

May keményem megfeddte Putyint
Theresa May soha nem intézett még olyan kemény szavakat Oroszországhoz, mint hétfő este, az üzleti élet számára szervezett londoni gálavacsorán. A brit kormányfő azt mondta, Moszkva minden erejével azon van, hogy „aláássa a szabad társadalmakat", és „viszályt szüljön" a Nyugaton. Ezt többek között hamis hírek terjesztésével teszi, amelyek elemzők szerint a Brexit-kampány során is az elszakadást követelő hangokat erősítették fel. May hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság nem akar konfrontálódni Oroszországgal, de kész megvédeni az érdekeit. A kormányfő megragadta az alkalmat, és tolmácsolt egy „nagyon egyszerű üzenetet” Vlagyimir Putyinnak: térjen le arról az útról, amelyre évekkel ezelőtt lépett – ez egyebek között a Krím elcsatolásához, és európai kormányok elleni kibertámadásokhoz vezetett – , s válasszon új irányt. Példaként a dán védelmi minisztérium és a Bundestag elleni orosz hátterű kibertámadásokat említette. Hozzátette, hogy Oroszország igen értékes partnere lehetne a Nyugatnak, ha a „szabályok szerint” játszana.
May szavai annak tükrében különösen érdekesek, hogy külügyminisztere, Boris Johnson a jövő hónapban utazik Oroszországba.

2017.11.15 06:33

Corbyn egy új Brexit-szavazás mellé áll, ha így döntenek a Munkáspárt kongresszusán

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:26
Jeremy Corbyn
Fotó: AFP/ PAUL ELLIS
A politikus arról is beszélt: ha kell, a lázadó tory képviselőkhöz csatlakozva le fogja szavazni May Brexit-terveit.
Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt (Labour) vezetője ígéretet tett arra, hogy támogatni fog egy második Brexit-szavazást, amennyiben a tagok így döntenek a párt éves kongresszusán vasárnap – írja a Politico. A politikus azonban leszögezte: ő még mindig az előrehozott parlamenti választásokat pártolná. Corbynt a Sunday Mirror kérdezte egy interjúban a megismételt referendummal kapcsolatban, miután egy friss felmérésből az derült ki, hogy a Munkáspárt tagjainak elsöprő többsége, 86 százaléka új népszavazást akar. A párt jelenlegi vezetése eddig nem támogatta az erre irányuló kezdeményezéseket, jóllehet a párt korábbi vezetője, Tony Blair volt miniszterelnök szintén kampányt folytat annak érdekében, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről a választók mondhassanak véleményt. Emily Thornberry, a munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje korábban azt mondta, a párt nem hiszi, hogy elérhető működőképes megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről azt unióval, és arra készül, hogy ha a kormány mégis a parlament elé terjeszt egy megállapodás-tervezetet, azt leszavazza. Corbyn most kiemelte: a lázadó tory képviselőkhöz csatlakozva le fogja szavazni Theresa May brit kormányfő Brexit-terveit, amennyiben azokat a Munkáspárt nem találja megfelelőnek. A jelenlegi helyzet alapján a brit EU-tagság 2019. március 29-én szűnik meg. Az alsóházi frakciólétszámok alapján a kormány vereségéhez elég lenne, ha mindössze tíz lázadó tory képviselő a megállapodás ellen szavaz, akár a parlamenti pártcsoport keményvonalas EU-szkeptikus szárnyának tagjai közül, akár az EU-párti táborból. A Konzervatív Párt a tavaly nyáron tartott előrehozott választásokon elveszítette addigi csekély alsóházi többségét is, és jelenleg külső eseti támogatással tud csak kormányozni. „Figyelembe véve, hogy Theresa May miniszterelnök kormánya valószínűleg nem tud elfogadtatni a parlamentben semmiféle Brexit-megállapodást, néhány hónapon belül parlamenti választásokat kellhet tartani Nagy-Britanniában” – mondta ezzel kapcsolatban Emily Thornberry.

Egyes felmérésekben már a Labour vezet

A párt éves kongresszusa szerdáig tart, ez – tízezernél is több résztvevőjével és több száz programjával – Európa egyik legnagyobb politikai rendezvénye. Az esemény szlogenje a párt által már a tavalyi választási kampányban is használt jelmondat maradt : „A sokakért, és nem a kevesekért”. Ez azt jelzi, hogy hangsúlyt helyeznek a klasszikus baloldali témákra, a népjóléti intézkedésekre, a leszakadó társadalmi rétegek megsegítésére. A közelmúltban egyébként két, egymástól független közvélemény-kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a Munkáspárt nyerne, ha beállna egy megismételt Brexit-referendum mögé. Jeremy Corbynnak a tavalyi előrehozott választásokon ugyan nem sikerült győzelemre vezetnie a Munkáspártot, de az előrejelzésekkel ellentétben szoros versenyre kényszerítették a konzervatívokat. Az erősödés pedig azóta is folytatódik: az egyik legfrissebb felmérés szerint a Labour 41 százalékon áll a toryk 37 százalékával szemben, de más, óvatosabb becslések szerint is legalábbis fej-fej mellett haladnak. 
2018.09.23 13:26
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Újfasiszták támadtak meg egy EP-képviselőt Olaszországban

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:19
Eleonora Forenza
Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN
A kommunista politikus asszisztensét, Antonio Perillót is bántalmazták, ő kórházba került.
Szélsőjobboldali csoport tagjai támadták meg Eleonora Forenza EP-képviselőt és asszisztensét, Antonio Perillót Olaszországban, a politikus asszisztense kórházba került – írja a Politico. Az Ansa olasz hírügynökség beszámolója szerint a CasaPound nevű újfasiszta politikai szervezet öt vagy hat tagja péntek este, egy Bari városában tartott rasszizmus elleni tüntetésen támadt a demonstrálókra. A kommunista színekben megválasztott Forenza 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek, az Európai Egyesült Baloldal frakciójában foglal helyet. 
2018.09.23 10:19