Előfizetés

Katalán válság - Lavrov cáfolja az orosz beavatkozást

Publikálás dátuma
2017.11.15. 17:29
FOTÓ: ANTON DENISOV / SPUTNIK
Visszautasította a külföldi országok belügyeibe, köztük a katalán válságba való orosz beavatkozás vádját Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában.

Lavrov ezúttal a spanyol külügy- és védelmi minisztérium Oroszországgal és az orosz állami televízióval szemben megfogalmazott beavatkozási vádjaira reagálva úgy vélekedett, hogy Moszkva amerikai és európai partnereinek "nincs más dolguk, mint a tömegtájékoztatási eszközeinket bírálni, és külföldi ügynököknek nyilvánítani őket". Hangot adott annak a feltételezésének is, hogy Madrid és London - megfogalmazása szerint - merő szenzációhisztériával igyekszik elterelni a választók figyelmét arról, hogy "képtelen megbirkózni a belső problémákkal".

Peszkov azt hangoztatta, hogy "Moszkva kezének" emlegetése a katalán függetlenség kinyilvánításával kapcsolatban az Egyesült Államokban és más országokban megnyilvánuló "oroszellenes hisztériára" emlékeztet. Hozzátette, hogy sem a spanyol kormány, sem a NATO, sem a sajtó nem szolgáltatott bizonyítékokat a vádaskodás alátámasztására.

Szergej Lavrov, aki az Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel folytatott szerdai tárgyalásai után állt a sajtó elé, kijelentette: Moszkvát és Minszket egyaránt aggasztja, hogy kettejük katonai együttműködését a NATO "démonizálja", amit arra próbál meg felhasználni, hogy erősítse fegyveres erejét a keleti szárnyon. Kifogásolta, hogy a szövetség ennek érdekében "propagandakampányt" folytatott a szeptemberi Zapad-2017 orosz-fehérorosz hadgyakorlattal kapcsolatban.

Az orosz diplomácia vezetője az ukrajnai rendezés ügyéről szólva kijelentette: "nincs perspektívája" Kijev azon törekvésének, hogy ne az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek biztonságát szavatoló ENSZ-katonákat, hanem "megszálló erőket" vezényeljenek a Donyec-medencébe. Ezzel szerinte az ukrán vezetés, szabotálva az ENSZ-békefenntartókra vonatkozó orosz határozattervezet megvitatását, és semmibe véve a minszki megállapodásokat, megszakítaná a magukat önhatalmúlag függetlenné nyilvánított területek kapcsolatát a külvilággal, és a saját rendjét kényszerítené rájuk.

Lavrov ismételten rámutatott, hogy az orosz határozattervezet értelmében - amelyről, mint mondta, Berlin, Párizs, sőt Washington is kész tárgyalni - a békefenntartók megjelenésébe a konfliktusban érintett mindkét félnek bele kell egyeznie. Ennek érdekében pedig közvetlenül kellene egyeztetni a donyecki és a luhanszki "köztársaságokkal".

Dmitrij Peszkov, aki a szokásos napi telefonos konferenciabeszélgetésen tájékoztatta a médiát, valótlannak minősítette azt a sajtóértesülést, amely szerint tárgyalások folynának arról, hogy 20 ezer békefenntartót vezényeljenek a Donyec-medencébe.

Arról, hogy az Egyesült Államok ilyen értelmű javaslatot kíván tenni Oroszországnak, pénteken számolt be a The Wall Street Journal, amelynek értesülése szerint a nemzetközi erők az amerikai elképzelés szerint nem az ENSZ, hanem az EBESZ égisze alatt fejtenék ki tevékenységüket.

A Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó és Kurt Volker, az amerikai külügymisztérium ukrajnai különmegbízottja hétfői belgrádi tárgyalásait.

Peszkov egyébként kijelentette, hogy az orosz elnöki apparátus nem tekinti nagy hibának azt, hogy az orosz védelmi minisztérium nem hiteles - videojátékból származó - képekkel illusztrálta azt a keddi közleményét, amelyben az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezettel való összejátszással vádolta meg az Egyesült Államokat a szíriai Abu-Kemál környékén. A szóvivő elmondta, hogy a vétkes polgári alkalmazott ellen vizsgálat indult.

Az esettel kapcsolatban a sajtó munkatársai felhívták Peszkov figyelmét arra, hogy valószínűleg hasonló "hiba" történt akkor, amikor Vlagyimir Putyin a róla szóló, többrészes dokumentumfilm forgatása közben olyan felvételeket mutatott be Oliver Stone amerikai rendezőnek, amelyek állítólag szíriai orosz légicsapásokról készültek. Később kiderült, hogy a videón amerikai műveletek voltak láthatók.

Tagadják a puccsot - Házi őrizetben az elnök

R.T.
Publikálás dátuma
2017.11.15. 15:44
Páncélozott harci járművel zárják el a Robert Mugabe zimbabwei elnök irodájához vezető főutat katonák Hararében 2017. november 1

Házi őrizetbe helyezte a hadsereg Robert Mugabét, Zimbabwe 1987 óta hivatalban lévő elnökét. A katonai vezetés szerint azonban nem puccs történt, hanem csak azokkal szemben léptek fel, akik káoszba sodorták az országot és a súlyos gazdasági és politikai válságért felelnek. Azt közölték, az elnök és családja biztonságban van. Nehéz azonban nem katonai hatalomátvételről beszélni egy olyan országban, amelyet Mugabe évtizedek óta vaskézzel irányított. Jacob Zuma dél-afrikai elnök megerősítette Mugabe házi őrizetét, felesége, Grace ugyanakkor hírek szerint a szomszédos Namíbiába menekült. Szerdán páncélosok sorakoztak fel a fővárosban, Hararéban a legfőbb csomópontoknál, a parlamentnél, továbbá a ZANU-PF kormánypárt főhadiszállásánál. Hírek szerint a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert. Hétfőn Constantino Chiwega vezérkari főnök nyíltan katonai hatalomátvétellel fenyegetett, néhány nappal azután, hogy a 93 éves Mugabe menesztette alelnökét, egykori harcostársát, Emmerson Mnangagwát, aki a hadsereg vezetőjének bizalmasa.

Az 1924-ben született politikus igazi ikon volt hazájában, hiszen fontos szerepet játszott az ország 1980 áprilisában kikiáltott függetlenségében. Önkényes diktátor lett, a 2000-es évek elején kisajátította a fehérek földjét, s olyanok vették át az irányítást ezek felett, akiknek korábban közük nem volt a földműveléshez. Ez is hozzájárult az ország súlyos gazdasági válságához, a hiperinflációhoz. Mugabe leszámolt politikai ellenfeleivel, a ZANU-PF kormánypárt azon tagjaival is, akik vele együtt harcoltak a függetlenségért, azt azonban már a hadsereg sem hagyta szó nélkül, hogy feleségét, Grace-t akarta megtenni utódának.

Uniós szóvivő: fenn kell tartani Zimbabwe alkotmányos rendjét
Catherine Ray elmondta, a Zimbabwében zajló események aggodalommal töltik el az Európai Uniót (EU), és a bizottság közelről figyeli az események alakulását.    
Az EU arra szólítja fel a feleket, hogy tartózkodjanak mindenfajta szembenállástól, az erőszak minden formájától és törekedjenek a párbeszédre egy békés megoldás megtalálása érdekében - tette hozzá.

Döntött az EP - Bevetik a 7. cikkelyt Lengyelországgal szemben

Publikálás dátuma
2017.11.15. 15:28
AZ EP egy korábi ülése. FOTÓ: FREDERICK FLORIN / AFP
A jelenlegi lengyelországi helyzet az alapvető uniós értékek súlyos megsértésének a kockázatát hordozza. Ezért az Európai Parlament utasítja az illetékes szakbizottságát, hogy készítsen különjelentést, amelyben felszólítja a kormányok döntéshozó fórumát az EU szerződés 7. cikkének megfelelő eljárás megindítására — ezt tartalmazza az EP nagy többségének véleményét tükröző állásfoglalás, amelyet szerdán szavazott meg a képviselőtestület.     

Magyarország után Lengyelország már a második uniós tagállam, amely ellen a legszigorúbb szankciókkal fenyegető procedúrát kezdeményezi az Európai Parlament. Idén májusban elfogadott határozatában Magyarországgal szemben kezdeményezte az uniós zsargonban “nukleáris opciónak” nevezett 7. cikk szerinti eljárás beélesítését.

Az EP szerint Lengyelországban az utóbbi két évben olyan jogalkotási fejleményekre került sor, amelyek ellehetetleníthetik a jogállamiságot, valamint a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét. A képviselők ezek közé sorolják — egyebek mellett — a bírói függetlenséget csorbító igazságszolgáltatási reformot, az állami médiára és az NGO-kra vonatkozó jogszabályokat, a rendőrségi törvényt, a közszolgálati törvényt, a menedékjog, a gyülekezés szabadsága és a nők jogai terén bekövetkezett változásokat. Az EP határozata felszólítja a lengyelországi hatóságokat, hogy működjenek együtt az Európai Bizottsággal és vegyék figyelembe az ajánlásait.

A szavazást megelőző, olykor meglehetősen forró hangulatú és személyeskedésektől sem mentes plenáris vitában Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke megerősítette, hogy Varsó nem hajlandó a párbeszédre Brüsszellel. Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője azt mondta: Lengyelország ahelyett, hogy Európa vezető országa lenne, “lefokozta magát Orbán bandájának és az illiberális társadalmaknak a szintjére”. Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt EP-képviselője hétperces hozzászólásában megsemmisítő kritikával illette az EU intézményeit és döntéshozóit, akik szerinte nem ismerik a lengyel helyzetet, ultimátumokat intéznek Varsóhoz és kettős mércét használnak. Felszólalása után a politikus azonnal elhagyta az üléstermet, így nem hallotta azokat a felszólalókat, akik válaszoltak a vádjaira, és élesen bírálták a varsói kormányt, amiért nem ítélte el a november 11-ikén lezajlott idegengyűlölő és fasiszta felvonulást.

Halmai Katalin (Brüsszel)

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja leszögezte: nem támogatták a határozatot, ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy "Brüsszel nyomást gyakoroljon szuverén tagállamokra", és demokratikusan megválasztott kormányokat büntessenek.
"Elfogadhatatlan, hogy számos, a valóságtól elrugaszkodott képviselő abban leli örömét, hogy a szubszidiaritás elvét semmibe véve nemzeti belügyekbe avatkozik" - írták közleményükben, miszerint "a lengyel kormány egyértelmű bevándorlásellenes álláspontot képvisel, Brüsszel pedig bünteti ezért".
Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője arra figyelmeztetett, hogy a jogállamiság az EU legfontosabb alapelve, és ha ez veszélybe kerül, akkor veszélybe kerülnek az emberi jogok és a demokrácia is. "Ma mindez veszélyben van Lengyelországban és Magyarországon is" - közölte.
Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa pedig kiemelte, egyre nő azon országok száma, amelyek kapcsán vitát kell folytatni a jogállamiságról. Aláhúzta: Magyarországon és Lengyelországban például "kormányzatilag monopolizálják a médiapiacot, szimpla propagandaeszközzé degradálva a sajtó meghatározó részét".