Előfizetés

Indul a sebészeti gyorsszolgálat

Publikálás dátuma
2017.11.16. 06:03
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az egynapos sebészeti szolgáltatások műtőüzemeinek kialakítására költ nyolcmilliárdot néhány nagyvárosban a kormányzat. A cél, hogy olyan gyógyító helyeket hozzanak a létre, amelyek szervezetileg külön egységként működnek az adott kórházban. A budapesti Szent Rókus Kórházban tartott tegnapi sajtótájékoztatón Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy ezt az ellátási formát mindenképpen külön kell kezelni a „kórházi nagyüzemtől”.

Szürkehályog, terhességmegszakítás, visszérműtétek, térdízület-tükrözés, mandulaeltávolítás – néhány példa a 300 műtétfajtából, amelyet a jövőben az új "műtőüzemekben" végeznek. A szakemberek szerint az egynapos ellátáson a rendszer minden szereplője csak nyerhet – a beteg gyorsan gyógyul, az ellátónak nyereséges, a biztosító pénzt takarít meg –, itthon mégsem elég gyakori ez az orvosi eljárás. Míg Dániában vagy Angliában az összes műtétes beavatkozás nagyobb hányadát egynapos sebészet keretében végzik, nálunk ez az arány alig 15-20 százalék. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelő (NEAK) adatai szerint tavaly mintegy 238 ezer egynapos beavatkozást végeztek a hazai intézményekben és további 350 ezer esetet lehetett volna még így ellátni.

Ahhoz, hogy az ilyen műtétekből több legyen - Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint - fejlesztésekre, és új szemléletre is szükség van. Például, hogy az egynapos műtőben dolgozó orvost nem szabad elvinni, más sürgős műtétre, vagy egyéb feladatra. Amikor egynaposokat operál, akkor csak azt szabad majd végeznie. Hozzátette: a most rendelkezésre álló nyolcmilliárdból 12 ezer - ehhez az ellátási formához tartozó - modern eszközt vásárolnak, valamint a szükséges átalakításokat, felújításokat fizetik. Egy helyen, Kecskeméten pedig vadonatúj épületet is fölhúznak.

Az új egynapos sebészeteken hagyományos értelemben sem kórterem, sem betegágyak nem lesznek. A pácienseket a műtét előtt úgy nevezett trollyra fektetik, ez a szállítóeszköz, a műtőasztal és egyben a lábadozás óráira a beteg fekhelye is. A beavatkozás után valamennyi beteg egy olyan nagy terembe kerül, amelynek közepén nővérpult van, az ápolónő közvetlenül rálát valamennyi betegre, ha probléma van azonnal beavatkozhat. Gamal Eldin Mohamed szerint nem minden beteg alkalmas az egynapos beavatkozásra, de akinél nincs kizáró ok, annak gyorsabb a gyógyulása, minimális az esélye a kórházi fertőzésre. Az orvos beszélt arról is, hogy az ilyen betegek mielőtt távoznak megkapják az operáló orvos, és az ügyletes nővér számát is. Probléma, kérdés esetén ezeket a számokat bármikor hívhatják.

Tanóráról hívták ki, hogy felmondjanak neki

Publikálás dátuma
2017.11.16. 06:00
Fotó: Molnár Ádám
Trenddé vált az öregségi korhatárt elérő tanárok közalkalmazotti jogviszonyának azonnali megszüntetése.

Volt olyan ügyfelem, akit tanóráról hívott ki az intézményvezető, hogy közölje vele: hónapokkal korábban elérte az öregségi korhatárt, ezért már nem taníthat tovább, sőt már rég nem dolgozhatna az iskolában. Ott helyben, közös megállapodással meg is szüntették közalkalmazotti jogviszonyát - mesélte lapunknak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédje. Nyitrai Károly szerint ez nemcsak jogilag vet fel aggályokat, de méltatlan is egy 30-40 évet a pályán dolgozó pedagógussal szemben.

A konkrét ügy még 2016 januárjában történt; mint utólag kiderült, az érintett pedagógus már 2015 őszén elérte a nyugdíjkorhatárt, ám erről sem az intézményvezetés, sem az iskolafenntartó nem tájékoztatta, ahogyan nyugdíjazásának és esetleges továbbfoglalkoztatásának szükségességéről sem. Miután kihívták óráról és az orra alá nyomták a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésről szóló nyilatkozatot, azt is megemlítették neki, ha nem írja alá azonnal, arra a hónapra járó fizetését sem kapja meg.

Az üggyel kapcsolatban Nyitrai Károly ügyvédi levelet küldött az akkor még Klebelsberg Intézményfenntartó Központ néven futó állami iskolafenntartónak. Válaszra sem méltatták. Az idős pedagógus végül nem akart bírósághoz fordulni. Egyik nap még tanított, másnap mehetett a nyugdíjazását intézni. A PDSZ ügyvédje szerint a tankerületekben egyre elterjedtebb gyakorlat az öregségi korhatárt elért tanárok jogviszonyának azonnali, automatikus megszüntetése, pedig a közalkalmazotti törvény szerint azt csak felmentéssel lehetne megszüntetni.

- Ehelyett megpróbálják rávenni őket, hogy közös megegyezéssel vagy akár lemondással távozzanak. A pedagógusok többségét nem tájékoztatják megfelelően, sem nyugdíjazásuk közeledtéről, sem pedig arról, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk. Ha a munkáltató akarja megszüntetni a jogviszonyt, azt csak felmentéssel lehet - hangsúlyozta Nyitrai Károly. Felmentés esetén még nyolc hónap felmentési idő áll az érintett pedagógus rendelkezésére, aminek első négy hónapját ledolgozhatja. Azzal, hogy az idős tanárokat közös megegyezési nyilatkozat aláírására vagy a jogviszonyról történő önkéntes lemondásra kényszerítik, a felmentési időre járó bér- és munkalehetőségtől fosztják meg őket.

- Akár közös megegyezéssel, akár lemondással szűnik meg nyugdíjazás előtt a jogviszony, az egyedül csak a munkáltatónak jó - erről már Galló Istvánné beszélt lapunknak. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az idős tanároknak arra is joguk van, hogy továbbfoglalkoztatásukat kérvényezzék, ám ehhez az intézményvezető támogatására és az oktatási kormányzat jóváhagyására van szükség. Sokszor csak külsős óraadóként, heti tíz órában alkalmazzák tovább a nyugdíjas pedagógusokat.

Mindezt úgy, hogy egyre súlyosabb a tanárhiány és a pedagógusközösség is elöregedőben van. A PSZ adatai szerint csak a tavalyi tanévben mintegy ötezer tanárnak szűnt meg a jogviszonya, közülük legalább 1400-an vonultak nyugdíjba. A java még hátravan: a PDSZ becslései szerint a következő nyolc évben mintegy 40 ezer tanár éri el az öregségi korhatárt, ami jóval meghaladja a várható pályakezdők számát. Noha a kormány szerint nem gond a pedagógushiány, az Európai Bizottság friss oktatási jelentésének hazánkra vonatkozó fejezetében az komoly problémaként szerepel. Az EB szerint a pálya azért sem túl vonzó a fiatalok számára, mert a fizetések még mindig 30 százalékkal alacsonyabbak más felsőfokú végzettséggel rendelkezők bérénél.

Hajnali fagy, kevés napsütés

Publikálás dátuma
2017.11.15. 22:54
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Csütörtökön északkeleten lehet több napsütés, máshol erősen felhős, borult lesz az ég.  Kisebb eső, szitálás délen, délnyugaton fordulhat elő. A légmozgás nem lesz jelentős. Hajnali fagy északon, északkeleten várható, délen enyhébb, 3-5 fokos lesz a hajnal. Napközben 5-11 fokot mérhetünk - írja előrejelzésében az Időkép.

Péntek hajnalban helyenként pára, köd képződhet, majd napközben északkeleten változóan felhős, máshol erősen felhős, borult időre számíthatunk. A felhőkből gyenge csapadék többfelé előfordulhat. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. 6-11 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton egy hidegfront átvonulását követően a Dunántúlon és északkeleten feltámad az észaias szél. Sokfelé lehet gyenge eső, magasabb hegycsúcsainkon havas eső, kisebb havazás is előfordulhat. A csúcshőmérséklet 5-10 fok között alakul.

Vasárnap többfelé megerősödik az északnyugati szél. A Dunántúlon több, keleten kevesebb napsütés ígérkezik, néhol kisebb eső, zápor, a magasabb tájakon hózápor is előfordulhat. Napközben 4-8 fok valószínű. A jövő hét első napjaiban is hideg, szeles időre van kilátás.