Orbán aggódhat

Mostantól minden másképp van. Legalábbis ha lehet hinni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. De miért ne lehetne, hiszen ő áll oda majdnem minden héten az újságírók elé, hogy őszintén, kertelés nélkül elmondja az igazságot. Pontosabban: amit egy-egy ügyről a legfelső vezetés közölni kíván a szélesebb közvéleménnyel.

Csütörtökön azonban támadt egy kis zavar. Némi ellentmondás. Mondhatni apróság, ami azonban megkérdőjelezheti a kormányzati kampányokat. Ami idézőjelbe teheti a sorosozást, a migránsozást, a brüsszelezést, a kedves vezető és legkitűnőbb famulusai állításait. Lázár János ugyanis kijelentette, "amit a kormány mond, nem befolyásolja az embereket".

Feltehetően nem véletlenül, vagy tévedésből hangzott el így. Éppen arról volt szó, hogy Perbálon rendőrt hívtak három Sri Lanka-i egyetemistára. Migránsnak nézték őket. Pedig csak olyan önkéntesek, akik fogyatékosok ápolására érkeztek a helyi lakóotthonba. A dolog egyébként jól végződött, mert a kivezényelt rendőrök rendben találták a papírokat.

Erre az esetre reagált a miniszter, aki elsőre úgy fogalmazott, hogy a történethez nincs köze a kormánypropagandának. Aztán gyorsan ki is igazította magát, mert kiderült, a nemzeti konzultációra gondolt. Amelynek persze alaptétele, hogy erősítse az emberek félelmeit. Sorostól, a bevándorlóktól, az uniótól. Minden rossztól. És akkor már logikus is, hogy ha valahol meglátnak három idegent, ráadásul világosbarna bőrűt és fekete hajút, akkor rettegni kezdenek és rendőrt hívnak.

De aggodalomra nincs ok, hiszen Lázár szerint a kormány állításai nem befolyásolják az embereket. Bár ha ez igaz, akkor meg minek milliárdokat költeni az állandó propagandára, a kérdőívekre, a nép - a választók - meggyőzésére?

Orbán Viktor azonban alighanem így is, úgy is aggódhat. Vagy Lázár, vagy a kampányok miatt.

Szerző
2017.11.18 07:07

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08