Előfizetés

Visszaadja a Lendvai-díját a Vona-Rangos interjú miatt

Publikálás dátuma
2017.11.18. 12:13
Paul Lendvai a kitüntetett Tódor Jánossal FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A Spinoza Színházban jobbikos politikusokkal rendezett beszélgetés elleni tiltakozásként visszaadja az épületben múlt évben átvett Lendvai-díját az ismert újságíró, Tódor János - írja a RomNet.

A magyar Pulitzer- emlékdíjas újságíró, szociográfus a RomNet-hez is eljuttatott, a Spinóza Ház igazgatójának címzett nyílt levelében úgy fogalmazott, megütközéssel értesült arról, hogy ugyanabban a teremben, ahol a megtisztelő díjat átvehette, „egy szélsőjobboldali, újnáci párt elnöke volt a vendége a Kádár-rendszer egyik preferált újságírójának, Rangos Katalinnak.”

Tódor János felháborítónak tartja, hogy „a Spinoza Ház - ki tudja milyen megfontolásból - egy rasszista, homofób, szélsőjobboldali pártvezetővel és csapatával kokettál”. Hozzátette: „Megdöbbentett, hogy erre a nyilvános rendezvényre nem engedték be a jobboldali médiumokat, ezáltal alkotmány (alaptörvény) sértő módon önkényesen korlátozva a sajtószabadságot”.

Az újságíró nyílt levelében tudatta, mindezek elleni tiltakozásul visszaadja a Spinoza Házban átvett elismerését, és döntéséről a díjat odaítélő kuratóriumot is értesítette. Paul Lendvai, Ausztriában élő újságíró 2012-ben alapította sajtódíját, amelyet évente egy olyan újságíró kaphat meg, aki a magyar nyomtatott és internetes médiában kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkeket publikált. A díjat odaítélő kuratórium elnöke Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője, tagjai Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője és Aczél Endre publicista. Az elismeréssel nettó ezereurós jutalom is jár. Tódor János a díjról lemondó nyílt levelében megjegyezte, hogy 2016 novemberében átvett elismerésével járó pénzjutalmat az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlotta fel, de amennyiben a Lendvai-díj Alapítvány kuratóriuma úgy rendelkezik, az összeget is hajlandó visszafizetni.

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke, roma polgárjogi aktivista a Facebookon fakadt ki, hogy az ismert újságíró, Rangos Katalin a másfél órás beszélgetés során mindössze két alaklommal említette meg Vona Gábornak a Jobbik és a Magyar Gárda cigányok elleni fellépéseit, és azt is olyan összefüggésben, hogy az egyenruhás alakulatok „fegyelmezték” a cigányokat, miközben jogerős bírósági ítélet is kimondta, hogy félelmet keltettek a népcsoportban felvonulásaikkal, és ennek oka volt, hogy a hatóság feloszlatta a szervezetet. Tódor János a napokban mutatta be Vadászjelenetek című könyvét, amelyben a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságokról, és a 2008-2009-es években történt etnikai alapú gyűlöletbűncselekményekről ír.

 A nyílt levél: 

Dr. Sándor Anna
igazgató
Spinoza Ház

Kedves Igazgató Asszony!

Kedves Anna!

Tavaly ilyenkor találkoztunk a Lendvai-díj átadón, amikor is én kaptam a díjat.

Megütközéssel értesültem róla, hogy ugyanabban a teremben, ahol a megtisztelő díjat átvehettem egy szélsőjobboldali, újnáci párt elnöke volt a vendége a Kádár-rendszer egyik preferált újságírójának, Rangos Katalinnak.

Jómagam újságíróként-szociográfusként közel 40 éve írok a hazai rasszista, cigány -és zsidóellenes mozgalmakról, paramilitáns, félkatonai szervezetekről, amelyek többsége a Jobbik Magyarország Mozgalomból serkent ki. Cikkeim miatt rendszeresen fenyegetnek meg, jelentenek föl - rágalmazásra becsületsértésre hivatkozva - a magyar újnyilasok és az őket nyíltan pártfogásukba vevő hatóságok. A rendőrségen a feljelentések nyomán ilyenkor rabosítanak, holott nem vagyok köztörvényes bűnöző, szemben az Ön színházában pódiumot kapott Vona Gábor pártjának több tagjával, egyebek közt a jelenleg az Országgyűlés alelnöki tisztét betöltő Sneider Tamással, akit köztörvényes erőszakos cselekmény miatt jogerősen elítéltek.

Felháborítónak tartom, hogy a Spinoza Ház - ki tudja milyen megfontolásból - egy rasszista, homofób,szélsőjobboldali pártvezetővel és csapatával kokettál.

Megdöbbentett, hogy erre a nyilvános rendezvényre nem engedték be a jobboldali médiumokat, ezáltal alkotmány (alaptörvény) sértő módon önkényesen korlátozva a sajtószabadságot.

Tiltakozásul visszaadom a Spinoza Házban kézhez vett Lendvai-díjamat, és elhatározásomat a díj kuratóriumának is bejelentem.

A díjjal járó pénzjutalmat az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlottam föl, és átvételét követően azonnal átadtam az alapítvány képviselőjének. Amennyiben a díj visszaadása miatt a Lendvai-díj Alapítvány kuratóriuma úgy rendelkezik, természetesen a pénzjutalmat visszafizetem.

Balatonboglár, 2017. november 18.

Tódor János
Radnóti Miklós Antirasszista-díjas,
Wallenberg-díjas,
magyar Pulitzer- emlékdíjas
újságíró, szociográfus

Mi lesz veled csepeli HÉV? - Levél a polgármesternek

A Párbeszéd helyi képviselője írt nyílt levelet Borbély Lénárdnak, arra sürgetve a kerület vezetőjét, adjon érdemi tájékoztatást Csepel lakosságának. 

Tisztelt Borbély Lénárd Polgármester Úr!

A csepeli HÉV jövőjével kapcsolatban kérem Önt, hogy adjon tájékoztatást a csepeli lakosságnak. 2017 márciusában jelent meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pályázati felhívása, amely keretében a csepeli HÉV kötöttpályás hálózatba történő integrálására kellett kidolgozni tervet. A hírek akkor arról szóltak, hogy a metróhálózatba történő integrálás megtervezéséről van szó, a helyi csepel.info hírportál is erről számolt be. Ennek ellenére egy június 29-ei NFM rendelet (22/2017.) megfogalmazása szerint "a csepeli HÉV fővárosi villamoshálózatba történő integrálásá"-ra biztosít forrást a kormány. 

Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez, amelyben arról érdeklődött, hogy milyen hatástanulmány, előzetes terv alapján született döntés a villamoshálózatba történő integrálásról. Dr. Fónagy János államtitkár válaszában viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem történt döntés ezzel kapcsolatban.

Tisztelt Polgármester Úr!

Azt kérem Öntől, hogy tájékoztassa a csepeli közvéleményt arról, hogy Önnek, mint a kerület vezetőjének van-e információja arról: a csepeli HÉV jövőjével kapcsolatban született-e bármilyen döntés, ha nem, mikorra várható annak meghozatala. Kérem továbbá, hogy amennyiben a kérdéssel kapcsolatban elkészültek a szükséges tanulmányok, tervek, úgy azok tényéről, illetve tartalmáról is informálja a csepelieket.

2016-ban komolyan foglalkoztatta a kerület és a déli agglomeráció lakosságát, amikor szóba került a HÉV villamoshálózatba történő integrálása. Úgy vélem, az emberek joggal várják el, hogy a felmerülő alternatívákról, illetve a döntésekről a lehető leghamarabb tájékoztatást kapjanak.

Üdvözlettel,

Hudák János, önkormányzati képviselő, Párbeszéd Magyarországért

Rogán Antal mélyre süllyedt a "Mélymagyar" c. műsorban

LBJ
Publikálás dátuma
2017.11.18. 10:07
Népszava fotó
És azt megfigyelték már, hogy amikor érkeznek a "hurrá-jelentések" épülő, szépülő országunkról, akkor Európai Uniós pénzekről esik szó, amikor meg a csúnya, gonosz Unióról, akkor Brüsszelnek neveztetik? Mintha két külön...?  Na de nézzük, miket is mondott az Orbán-kabinet egyik legszimpatikusabb ( vagy nem ) minisztere. 

MTI "hír:" 

Soros György megtartotta az eligazítást Brüsszelben és az Európai Parlament ennek megfelelően viselkedett, amikor szavazott a felső korlát nélküli kötelező betelepítési kvótáról - erről Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt péntek este az Echo Tv Mélymagyar című műsorában. Rogán Antal úgy fogalmazott: "a gazda nem hagyta magára az Európai Parlamentet". Hozzátette: néhány nappal a szavazás előtt Soros György Brüsszelbe látogatott és találkozott az EP azon képviselőjével, aki a bevándorlásügyekért felelős, és aki a kötelező betelepítési kvóta legnagyobb harcosa. Az Európai Parlament ennek megfelelően viselkedett, amikor nagy többséggel megszavazta a felső korlát nélküli kötelező betelepítéseket, azt, hogy ennek állandó mechanizmusnak kell lennie, a betelepítéseket el kell indítani, a családegyesítést meg kell könnyíteni, valamint a nem kormányzati szervezeteket (NGO-kat) a menekültügyi eljárásokba be kell vonni. A miniszter kitért arra is, hogy az Európai Bizottság ezt még meg is fejelte egy másik döntéssel. Eszerint azt javasolják, most, hogy a téli időszakban a tengeri útvonalon keresztül a bevándorlás lelassult, 50 ezer bevándorlót Törökországból "hozzanak be" és osszák szét. (sic! )

Rogán Antal kitért arra is, hisz abban, és szerinte érdemes ebben minden magyar polgárnak hinnie, hogy az Európai Unió nem Brüsszel Európája, hanem a nemzetek Európája. Brüsszelben bárhogy ügyeskednek, végső soron nem fogják tudni az unió alkotmányos alapelveit rögzítő szerződéses eljárásokat megváltoztatni. Megjegyezte: 2019-ben európai parlamenti választások lesznek, és azon az emberek döntenek, s a bevándorlás - meglátása szerint - megkerülhetetlen kérdés lesz. Kiemelte: az uniós intézményekben képviselt álláspontok megváltoztathatók.

A tárcavezető arra a felvetésre (?) , hogy óriási erők mozdultak meg azért, hogy a visegrádi országcsoportot (V4) szétverjék, azt mondta: szerinte erre nincs esély. Kifejtette: mindenkinek vannak külön szempontjai, de a négy ország esetében számtalan terület van, ahol közösek az érdekek. Egyik példaként említette, hogy a V4-ek együtt Németországgal nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le, mint bárki más a világon. Meglepően erős az összetartás a baloldali és a jobboldali gondolkodású kormányfők között a V4-eknél. Arról, hogy az Európai Parlament az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást készíti elő Lengyelországgal szemben, azt mondta: nevetséges, nonszensz és elképzelhetetlen, hogy belpolitikai okok miatt olyan eljárást folytassanak le egy tagállam ellen, mint Lengyelország esetében, s ennek semmi köze a az unió valós értékeihez.

Rogán Antal a Jobbikról azt mondta: a hatalomért és a pénzért mindenre képes. Amikor pénzre volt szükség, megállapodtak Simicska Lajossal, amikor hatalomra van szükség, minden további nélkül megállapodnak Gyurcsány Ferenc pártjával és a baloldallal, akiket korábban teli szájjal, fröcsögve szidtak. Ha a szövetségkötéseket nézik, akkor nem elképzelhetetlen, hogy Gyurcsány-Vona kormány alakuljon - jegyezte meg a miniszter, aki szerint az élet azonban egyáltalán nem így működik, s a szavazók egyáltalán nem biztos, hogy így gondolkodnak.

Kitért arra is: a napokban nyilvánosságra került idézetek azt bizonyítják, hogy a Jobbik olyan radikális párt, amelytől az antiszemitizmus egyáltalán nem áll távol. Emellett ugyanúgy gondolkodnak a cigányságról, mint a zsidóságról - mondta. Mi úgy gondoljuk, Magyarországon az összes kisebbség védelmet érdemel, a magyar zsidóság és a magyar cigányság értéket képvisel, ki kell mellettük állni, meg kell a kultúrájukat védeni - jelentette ki Rogán Antal, aki szerint a Jobbik ennek az ellenkezőjét képviseli.  

( a pávatáncot jól ropja minden kormánytag, de azért okulásul: Soros, raus! )

Azon is el kell gondolkodni valójában milyen elveket, érdekeket képviselnek - mondta és utalt a Soros-terv 7. pontjára, miszerint mindenáron el kell takarítani azt a kormányt, amelyik az útjában áll az európai bevándorláspolitika megvalósításának. Eszerint ennek érdekében az ördöggel is össze kell fogni - közölte. Kifejtette: a baloldali értelmiség megkapta a tanácsot azoktól, akik eddig finanszírozták őket, a Soros-szervezetektől, azaz, hogy a Jobbikot is tisztára kell mosni, mert az a lényeg, hogy együtt közösen próbáljanak megalakítani egy olyan kormányt, amely megnyitja a határokat - közölte Rogán Antal, aki szerint azt tűzték ki célul, hogy a végén mindannyian összefognak, Gyurcsánytól Vonáig.

Úgy látta: a baloldalon Botka László távozásával Gyurcsány Ferenc már a kapuk előtt áll, és alig várják, hogy belépjen. Megint ő fújja passzátszelet, s diktálja, hogy mi történjen - vélte. Szólt arról is, hogy az országot egyrészt meg kell védeni a külső erőktől, és azon eredményeket is meg kell védeni, amiket elértek. Ma abban a helyzetben vannak, hogy visszaszerezték a közműszektort, megvolt a rezsicsökkentés, tudják tartani az eredményeket. Az ország pénzügyei rendben vannak, a munkanélküliség az unióban az egyik legalacsonyabb, s a bérek is lassan, folyamatosan emelkednek - sorolta Rogán Antal.

Hát így. 2017 novemberében, "napokra" a választástól.