Putyin helyére tör az orosz Paris Hilton

Publikálás dátuma
2017.11.20. 06:32
Sztárok a politikában - Kszenyija Szobcsak elnökjelöltsége beleillene ebbe a trendbe Fotó: AFP/Valya Egorshin
A Kreml ura egykori mentorának lánya is indul a jövő évi államfőválasztáson.  Ő nem jelent veszélyt az elnök számára, de személyében megjelent a populizmus és a sztárság is az orosz politika kirakatában.

Több nő is arra készül, hogy a jövő évi választáson ledöntse a trónról Vlagyimir Putyint és elfoglalja a helyét. A legérdekesebb kihívó a 35 éves Kszenyija Szobcsak, aki annak a szentpétervári polgármesternek a lánya, aki valaha egyengette egykori helyettese, Vlagyimir Putyin útját a hatalomba. Korábban Kszenyiát gyakran orosz Paris Hiltonként emlegették, mivel népszerű tv-szerepléseivel, egész megjelenésével, divat-teremtő képességével az amerikai sztár stílusát követte.

Kszenyija Szobcsak indulása, a Vedomosztyi orosz hírportál elemzője szerint, beleillik abba a trendbe, amely a vérbeli, profi politikusok helyére lépő, az ifjúság számára népszerűbb, populistább hírességeknek nyit az eddiginél nagyobb teret. A grúz futballistát Kaha Kaladzét Tbiliszi polgármesterévé választották, a világhírű bokszolót, Vitalij Klicskót pedig a ringből az ukrán főváros polgármesteri hivatalának élére repítették rajongói.

Kszenyija Szobcsak, a Vedomosztyi hírportálnak írott terjedelmes levelében meggyőződését fejezte ki, hogy a jövő márciusi választásokon részt kell venni, még akkor is, ha azok tisztességtelenek. Meg kell törni azt a trendet, amelyben mindig ugyanazok a nevek szerepelnek. Élni kell a lehetőséggel, hogy legálisan és békésen kimondjuk: „Elég volt!” A baloldaliak és a jobboldaliak üzeneteivel akar agitálni a korrupció, a hatalom ellenőrizhetetlensége és változatlansága ellen. Nem titkolja, ő kívül áll a szigorú ideológiai kereteken, nem tartozik egyetlen párthoz sem, ezért nem köti a pártfegyelem. Egyszerűen azt akarja, hogy megszűnjön a totális rablás, megjelenjen az igazi politika. Ellenzi a forradalmat, mindenkivel szót akar érteni. És azt gondolja, hogy mint népszerű újságírónak, erre minden lehetősége meg van.

Oroszországot demokratikus országnak tartja, ugyanakkor számos dolgot megváltoztatna. Minden nagy állami korporációt privatizálna monopolellenes megkötöttségekkel. A magántulajdont törvénnyel védené. Csökkentené az állam befolyását a médiára. Eltörölné a cenzúrát. Reformokat vezetne be számos területen, például az oktatásban. Megszüntetné az egyház állami pénzelését. Az emberi jogokat sértő törvényeket hatályon kívül helyezné. Egy nyilatkozatában kijelentette, első elnöki cselekedete az lesz, hogy eltávolítja Lenint a Mauzóleumból.

Kényesebb mezökre tévedt, amikor külpolitikai kérdéseket érintett néhány legutóbbi megnyilvánulásában. Oroszországot felelősnek tartja a kialakult szörnyű nemzetközi viszonyokért. „Megsértettük a nemzetközi jog normáit, amelyek szerint a Krím – ukrán.” Ezért támogatja az Oroszország elleni szankciókat. A támadások kereszttüzébe kerülve enyhített a véleményén: a hivatalnokok és az oligarchák elleni szankciókat támogatja.

40 millió rubelt áldoz saját pénzéből a választási kampányra. Éves jövedelme alapján a Forbes magazin a toplistáján a leggazdagabb orosz nők között tartotta számon. Természetesen, vannak anyagi támogatói, azonban nevüket nem fedte fel. Aki viszont megszólalt, az a külföldön élő, börtönt megjárt Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz birodalom egykori feje. Kijelentette, nem támogatja Szobcsakot, mivel ezeken a választásokon választási lehetőség nem lesz, akárki is indul Putyin ellenében. „Szobcsak azt a politikai játszmát adja elő, amelyet megengednek neki, mint ahogy minden politikus a mai orosz politikai szintéren.” Alekszej Navalnij ellenzéki politikus is hasonló véleményen van.

Putyinnak nincs kitől félnie. A Levada központ közvéleménykutatása szerint Kszenyija Szobcsak támogatóinak száma az 1 százalékot sem éri el, a megkérdezettek 9 százaléka azonban nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy végül rá szavazzon. Alekszej Navalnij ellenzéki politikust 1,8 százalék, Gennyagyij Zjuganov kommunista vezetőt 1,7, a populista Zsirinovszkijt 3 százalék támogatja, míg Putyint 53 százalék. Navalnijt nem engedik a választások színpadára, Kszenyiát igen. Rajta kívül a fiatal és hasonlóan csinos Jekatyerina Gordon emberjogi aktivista, újságíró is bejelentette szándékát az indulásra.

Szerző

Szlovákia külföldi munkavállalókra vár

Enyhítene az unión kívüli munkavállalók foglalkoztatásához szükséges engedélyek megszerzésének feltételein és a felgyorsítaná kiadásukat a szlovák kormányzó párt egy . A hvg.hu által idézett Hospodárské Noviny cikk szerint a májustól érvénybe lépő módosítások csak bizonyos hiányszakmákra vonatkoznak majd, illetve csak az öt százaléknál alacsonyabb munkanélküliséget kimutató járásokban lehet majd érvényesíteni azokat.

Szerző

Szlovákia külföldi munkavállalókra vár

Enyhítene az unión kívüli munkavállalók foglalkoztatásához szükséges engedélyek megszerzésének feltételein és a felgyorsítaná kiadásukat a szlovák kormányzó párt egy . A hvg.hu által idézett Hospodárské Noviny cikk szerint a májustól érvénybe lépő módosítások csak bizonyos hiányszakmákra vonatkoznak majd, illetve csak az öt százaléknál alacsonyabb munkanélküliséget kimutató járásokban lehet majd érvényesíteni azokat.

Szerző