A második forduló dönt Chilében

Második fordulót rendeznek Chilében. Az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában ugyanis egyik jelöltnek sem sikerült abszolút többségre szert tennie. A konzervatív vállalkozó, Sebastian Pinera az első felmérések szerint biztosan győzött, 36,6 százalékkal végzett az élen. A szocialisták, a szociáldemokraták és a kommunisták által támogatott szenátor, Aljandro Guillier 22,7 százalékos eredményt ért el – közölte a választási bizottság. December 17-én, a második fordulóban dől majd el, melyikük lesz a dél-amerikai állam elnöke. Pinera már 2011-2014 között már ellátta Chile államfői tisztségét.

Meglepetésre Beatriz Sánchez újságíró alig marat le a baloldali jelölt mögött: 20,3 százalékot szerzett. A rá szavazókat arra kérte, hogy a második fordulóban Guillierre adják a voksukat. „Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy Pinera megválasztása visszalépés lenne az ország számára” – jelentette ki.

A szélsőjobboldali José Antonio Kast, aki rendre Pinochet kormányzatát dicsőíti, 7,9 százalékot kapott, ezzel negyedik lett. Kast Pinerát támogatja a második körben. Utóbbi kijelentette, „szövetséget kötött” a szélsőjobboldali politikussal.  

Szerző
2017.11.20 10:58

Villogtatott a határ mellett, megbüntették a horvát aktivistát

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:02
Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Fotó: /
A menekülteket segítő önkéntes állítólag reflektorral mutatott utat a határsértő migránsoknak, egy megyei bíróság több mint kétmillió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtotta.
Jelentős, 60 ezer kunás (2,6 millió forint) pénzbírságra ítélte a kelet-horvátországi Zupanja megye szabálysértési bírósága első fokon az Are You Syrious (Komolyan mondja?- vagy: Szíriuszi vagy, szójáték) önkéntes mozgalom egyik aktivistáját, amiért segített migránsoknak a szerb-horvát határ illegális átlépésében - írta az Index.hr című hírportál kedden. Horvátországban először szabtak ki pénzbírságot migránsokat segítő aktivistára.
Dragan Umicevicet bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy április 21-én éjjel Strosinci településnél fényjelekkel segített egy 14 fős afgán csoportot abban, hogy illegálisan Szerbiából Horvátországba jusson. Az ítélet szerint a kocsijában ülve, annak reflektorát használva irányította a migránsokat, hogy hol és mikor léphetik át a szerb-horvát zöldhatárt, idézi az ítéletet az MTI. A horvát törvények értelmében büntetendő a tiltott határátlépésben való közreműködés, illetve az illegálisan belépett külföldiek átszállítása az országon. Kivételt képez ez alól, ha az illető életmentésre szorul. A kihágásért 60 nap börtönbüntetés, valamint 23 ezer kuna pénzbírság szabható ki minden egyes személy után, aki illegálisan lépte át a határt. Az  Are You Syrious ugyanakkor gyakran tudósít olyan esetekről amikor horvát rendőrök menekülteket bántalmaznak – Facebook-oldalukon pedig arról is beszámoltak, amikor irodájukat érte támadás.
A Magyarországon elfogadott „Stop Soros”- törvénycsomag a horvát szabályozásnál is szigorúbb büntetéseket tesz lehetővé; a pontatlanul megfogalmazott, és épp ezért gumiszabályként alkalmazható szabályozás elviekben azt is megtorolja, ha valaki jogsegélyt nyújt menekülteknek, de akár egy szendvics átadása miatt is 5-90 napos elzárással sújthatja a bevándorlók támogatóit. Hogy a magyar hatóságok ezért konkrétan bírságoltak, büntetettek is volna, egyelőre nem ismert – a Népszava a NAV-nak küldött a témában kérdéseket. Az adóhatóság még nem válaszolt, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.
2018.09.25 20:02

Paradicsommá vált: kitiltották az autókat egy spanyol kisvárosból

Publikálás dátuma
2018.09.25 18:05

Fotó: AFP/
A szokásos városi zajok helyett madarak csivitelése, kávéskanalak csörgése és emberi beszéd hallható Pontevedrában. A spanyol kisvárosból ugyanis kitiltották a járműveket. Az utcákon se autók, se motorok, se buszok nem közlekedhetnek.
A település polgármestere szerint azért, mert autónk van, még nem kell elfoglalnunk a közösségi tereket. Mint Miquel Anxo Lores elmondta, 1999-es megválasztása előtt több autó járt a város útjain, mint amennyien a városban összesen élnek. Győzelme után egy hónappal sétálóövezetté tette az óváros 300 ezer négyzetméteres területét - írja a The Guardian.
"A történelmi központ halott volt. Drogosokkal és autókkal volt tele. A város egyre szennyezettebb lett és túl sok volt a közlekedési baleset. Aki csak tehette, elköltözött. Úgy döntöttünk, visszaadjuk a közterületet a lakosságnak, és megszabadulunk az autóktól."
Onnantól kezdve a járművek nem haladhatnak át a városon, a belvárosban megszüntették a felszíni parkolókat, a külvárosban föld alattiakat létesítettek. Az autómentesség határát kiszélesítették és eltüntették a közlekedési lámpákat is. A külső zónákban 30 kilométer/órára csökkentették a sebességhatárt.

Következmények

Azon az utcán, ahol 1996 és 2006 között 30 ember halt meg közlekedési balesetben, a következő tíz évben három, 2009 óta pedig senki. Megszűntek a dugók, a parkolási és a tömegközlekedési nehézségek. Az emberek gyalog vagy biciklivel közlekednek, így a széndioxid-kibocsátás 70 százalékkal csökkent, a lélekszám pedig 12 ezerrel nőtt. 
A gyalog 25 perc alatt bejárható településen nagy bevásárlóközpont sincs, így az országban tapasztalható válság ellenére a helyi kisvállalkozások életben maradtak. 
"Éltem már Madridban és sok más helyen, de számomra ez a paradicsom. Ha esik is az eső, gyalogolok. Nagyszerű hely a gyermekvállalásra is."
- mondta a város egy lakója, Raquel García.
2018.09.25 18:05
Frissítve: 2018.09.25 18:05