Előfizetés

Kell-e nekünk euró? - Megkérdezték a népet

Publikálás dátuma
2017.11.20. 17:08
Illusztráció/AFP
Készen áll-e az ország az euró bevezetésére? A polgárok az ahhoz szükséges költségvetési hiány csökkentését vagy az oktatásba, egészségügybe történő beruházásokat tartják fontosabbnak? Miután az utóbbi hetekben szakmai és politikai körökben ismét megindult a vita az euró bevezetésének realitásáról és lehetőségéről, az IDEA Intézet - az ATV által publikált kutatása  - felmérte a lakosok, a pártprefrenciáktól sem független álláspontját a kérdésben.  

E szerint a megkérdezettek többsége (45%) szerint Magyarország még nem áll készen az euró bevezetésére. Negyvenegy százalék gondolja viszont azt, hogy hazánk megfelel a bevezetés feltételeinek. A „készen állók” a programjukban is erőteljesen az euró bevezetésének pártján álló Moma- és DK-szavazók körében vannak a legtöbben (79-79%), de ez utóbbi a Jobbikot (30%) és a Fidesz-KDNP-t (28%) leszámítva az, egyébként retorikájukban és programjukban szintén erőteljes uniós elkötelezettségű baloldali-liberális pártok szavazóira is jellemző. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP- (64%) és a Jobbik szavazóinak (49%) többsége szerint Magyarország még nem áll készen az új pénznem bevezetésére. 

Ami az iskolázottságot illeti, leginkább a felsőfokú végzettségűek körében tapasztalható az  „euróelkötelezettség” (41%), míg az alap- és középfokú végzettségűek körében a „türelmesebbek” vannak többségben (44%, illetve 48%). 

Pártpreferenciától, illetve iskolázottságtól, életkortól függetlenül, meggyőző többségben vannak azok, akik szerint az euró esetleges bevezetésénél ( illetve az ezzel járó költségvetési hiány csökkentésénél, ami megszorításokkal járhat ) lényegesen fontosabb lenne befektetni az egészségügybe és az oktatásba.

Leginkább a MoMa és a DK szavazói körében találhatók azok, akik az euróbevezetéséhez szükséges költségvetési szigor pártján állnak. ( MoMa-szavazók 80%, DK-szavazók 70%)  A Fidesz-KDNP (83%) és a Jobbik (54%) szavazói utasítják el legmarkánsabban azt a véleményt, hogy az euró mielőbbi bevezetése érdekében fel kell áldozni az önálló pénzügypolitikát.

A teljes cikk a diagramokkal itt olvasható. 

Jelenleg 19 uniós ország tagja az eurózónának, és a lényeges döntések bizony az euró klubban dőlnek el. Aki nem ül az asztalnál, az nem is szólhat bele a dolgok alakulásába. Bárki kerüljön is hatalomra 2018-ban, érdemben el kell azon gondolkodnia, hogy Magyarországnak hol a helye, az eurózónában vagy azon kívül. Ilyen hangok érdekes módon kormányzati és ellenzéki oldalon egyaránt elhangzanak - ezt Vértes András mondta a Népszavának adott interjújában.

Hűha - Amikor László Petra és a Jobbik összecsap

Hogy ki László Petra, megvan?  A "dicső" tett után a Jobbik-közeli N1TV elbocsátotta, de a hírhedtté vált magyar asszony képességeire szükség mutatkozott egy kormányközeli bulvárlapnál. Most tehát a Pesti Srácok nevű képződménynél operatőrösködik, és a hírek szerint megint nem bírt magával. Ezúttal a parlament folyosóján nem rugdosott, hanem anyázott. Legalábbis ezt állítja sértődött közleményében a Jobbik. 

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője írja: 

A mai napon példátlan eset történt a Parlament folyosóján. Szilágyi György képviselőtársam édesanyját keresetlen, nyomdafestéket nem tűrő módon illette a Pesti Srácok című kormányzati bulvárlap operatőre, a migráns-rugdosás kapcsán "hírnevet" szerzett László Petra. A Jobbik nem hagyja következmények nélkül ezt az alpári stílust, ezért a mai napon frakcióvezetőként kezdeményezem Kövér László házelnöknél, hogy a fent említett sajtónak nem minősíthető bulvárpropagandát, azaz a Pesti Srácokat zárják ki a Parlament épületéből. Mint ismeretes korábban az Index és a 444 újságíróit ehhez nem hasonlítható, pitiáner okok miatt tiltották ki például, hogy nem megengedett helyen forgattak. Bízom benne, hogy ebben a példátlan és felháborító esetben mi is számíthatunk a házelnöki szigorra. Továbbá a Jobbik képviselői a Pesti Srácok című kormányzati bulvárlapnak a mai naptól kezdve sem írásban, sem szóban nem fognak nyilatkozni. A Jobbikról rendszeresen hazudozó fideszes médiákkal szemben a Jobbik politikusai eddig mintegy nyolcvan sajtópert nyertek. 

Hát így.

"Az illiberális állam legfőbb vesztesei a gyermekek"

Publikálás dátuma
2017.11.20. 16:33
Illusztráció/Shutterstock
A Magyar Liberális Párt a gyermekszegénység felszámolására és a családon belüli erőszakkal szembeni határozott fellépésre szólítja fel a kormányt a gyermekek jogainak világnapja alkalmából- írja közleményében a párt.

A Liberálisok felhívják a figyelmet arra, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon a hét év alatti gyermekek 42,2 százaléka szegénységben él. 130 ezer gyermeknek állandó nélkülözéssel kell szembenéznie, miközben legalább 50 ezren rendszeresen éheznek. 110 ezer gyermek fürdőszoba nélküli és 150 ezer gyerek WC nélküli házban él, 200 ezer gyerek otthonában pedig nincsen áram. Ehhez képest az Orbán-kormány azt állítja, hogy Magyarországon felszámolták a gyermekéhezést és a nyomort. A Fidesz kormányzásának hatására a gyermekszegénység aránya közel 4 százalékkal magasabb nálunk, mint az uniós országok átlaga.

A Magyar Liberális Párt szerint tovább rontja a gyermekek helyzetét, hogy a gyermekvédelmi rendszer még a nagyvárosokban is súlyosan alulfinanszírozott, a kisebb településeken viszont lényegében nincs ellátás. Magyarországon a hivatalos adatok szerint 180 ezer veszélyeztetett gyermek van, a tényleges szám azonban ennél jóval nagyobb lehet. Az ellátórendszer viszont képtelen megvédeni őket az erőszaktól a súlyos forrásáhiány miatt. A gyermekvédelmi törvény szigorítása önmagában nem elég ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, azonnali támogatásra lenne szüksége a szektornak a gyermekek védelme érdekében.

A Liberálisok a gyermekek jogainak világnapján arra kérik a kormányt, hogy az értelmetlen stadionépítések és presztízsberuházások helyett tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy semelyik gyereknek ne kelljen nélkülöznie, és minden gyermek egyenlő eséllyel és biztonságban készülhessen az életre - zárul a párt közleménye.