Fucsovics jövőre is megőrizné pozícióját

Publikálás dátuma
2017.11.22. 06:51

Nagyot fordult a világ Fucsovics Mártonnal, aki ahelyett, hogy visszavonult volna, ott van a férfi világranglista 85. helyén.

Fucsovics Márton rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. A 25 éves játékos tegnap egy sajtótájékoztató keretében, majd pedig az újságírókkal egyesével elvonulva is értékelte szezonját.

A Népszava érdeklődésére felelevenítette, hogy mennyire is döcögősen indult a közös munka azzal a Sávolt Attilával, aki korábban szintén top százas játékos volt. "Két éve kezdtünk el együtt dolgozni, akkor kb. 250. voltam a világranglistán. Korábban még sosem edzettem ennyit, négy-öt órákat készültünk. Fizikálisan ez sokat jelentett, idén pedig már inkább a mentális felkészülés került előtérbe, így a teniszhez való hozzáállásban, a meccsen történő gondolkodásban fejlődtem a legtöbbet – mondta a 25 éves teniszező. – Sokat változtattunk a szervámon, a fonákom sokkal stabilabb lett, de a védekezésemen is javítottunk, míg támadásban több szerva-röptét kell játszanom.

Idei legnagyobb sikerének az oroszok ellen megnyert szeptemberi Davis Kupa-párharcot – melynek révén a magyarok 1996 után visszakerültek a világcsoportba –, illetve a top 100-ba való bekerülést tartja. Mint mondta, maximálisan elégedett a szezonjával, különösen annak fényében, hogy nehezen indult az év számára.

– Már korábban is nagyon jól játszottam, de nem jöttek ki a jó eredmények, nem volt szerencsém a sorsolásokon, illetve a mérkőzéseken. Ez a második félévre teljesen megfordult. Attila a közös munka kezdetén megjósolta, hogy 2017 közepére fogom megközelíteni az első százat, én pedig minden nap úgy keltem fel, hogy hiszek ebben.

Fucsovics kiemelte, a magyar szövetség akkor is kiállt mellette, amikor a világranglista 250. helyen állt, és már-már a visszavonuláson gondolkodott. Megemlítette, hogy a keresett pénzdíjának egy részét "visszaforgatja" a sportágba, és a juniorok felkészülését kívánja segíteni.

Sávolt Attila 2018-as célként azt jelölte meg, hogy megszilárduljon tanítványának top 100-as pozíciója. – Az én szememben az ő pályafutása csak most kezdődik, amúgy is van még 8-10 éve a legjobbak között.

A tréner az elmúlt egy évből három időszakot emelt ki: amikor egy éve Stan Wawrinkánál edzettek, és a nagyjából tíz lejátszott szettjükből Fucsovics hetet-nyolcat megnyert. Ezt követően nagy lökést adott neki, hogy áprilisban felépült csaknem tíz hónapos térdsérüléséből, végül pedig sokat jelentett a stuttgarti korai búcsút követő megbeszélésük, melynek révén túljutott bizonyos mentális problémákon.

Fucsovicsnak az elkövetkezendő idényben már sok pontot kell megvédenie, de mint mondta, azzal hogy ATP-versenyeken, illetve az év első három Grand Slam-tornáján főtábláról indul, jó eséllyel őrizheti meg pozícióját. – Ha ezeken a nagy versenyeken egy-két meccset meg tudok nyerni, akkor már lesz annyi pontom, hogy nem eshetek ki az első százból - vélekedett a teniszező.

Szerző

Meggyőző idegenbeli sikerek

Publikálás dátuma
2017.11.21. 21:40
Fotó: Molnár Ádám

A címvédő Telekom Veszprém a Dabas vendégeként nyert 39-21-re, míg a szintén Bajnokok Ligája résztvevő tavalyi magyar ezüstérmes, a MOL-Pick Szeged a Ceglédet győzte le 30-26-ra az élvonalbeli férfi kézilabda-bajnokság keddi játéknapján. A bakonyiak tíz, a szegediek 11 találkozó alatt gyűjtöttek 20 pontot, ám az egymás elleni eredmény miatt jelenleg a Veszprém vezeti a tabellát.

Szerző

Berki Krisztiánnak már alig fáj

Szeptemberi vállműtéte után jól halad a felépülése Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásznak, s már csak minimális fájdalmai vannak. "Egészen jól haladok a gyógytornával, lazul a vállam, egyre nagyobb mozgástartománya van. A legutóbbi orvosi konzultáció is ezt erősítette meg. Sokat kell nyújtani, és már komolyabb feladatokat is végezhetek" - idézi az UTE sportolóját a magyar szövetség keddi sajtóközleménye.

Berki terápiás kezelésében már szerepel a masszázs is, illetve heti egy alkalommal vizes gyógytornát is végez, ami "elég fárasztó, de nagyon hasznos". A lólengés-specialista elárulta, minimális fájdalmai még vannak gyógytorna közben, de a hétköznapi dolgok során egyre kevésbé jönnek elő ezek. Ha az operált testrész továbbra is ilyen ütemben fejlődik, Berki akár már januárban visszatérhet a tornaterembe, és megkezdheti az erősítéseket.

"Nagyon várom már, hiányzik a tornatermi rész, de türelmesnek kell lennem. Be kell tartanom minden utasítást, nagyon oda kell figyelnem, nehogy rásérüljek, és még nagyobb legyen a probléma" - fogalmazott London olimpiai bajnoka. (MTI)

Szerző