Drágább lesz az orvosi engedély

Publikálás dátuma
2017.11.22 06:01
A Magyar Orvosi Kamara székhelye a Szondi utcában - Google Street View
Fotó: /
Jövőre majdnem duplájára nőhet az orvosok kötelező kamarai tagdíja, miközben a gyógyszerészek öt-tíz százalékos díjcsökkenésre számíthatnak, a szakdolgozóknál pedig lényegében nem változik az éves tarifa – tudta meg a Népszava.

Az, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jelenlegi 27600-ról 48 ezer forintra akarja emelni januártól a doktorok éves tagdíját, először néhány hete a kamara Győr-Moson Sopron megyei vezetőségi ülésén hangzott el – számolt be egy orvos lapunknak, hozzátéve, hogy azóta több területi testület is tárgyalt arról. Az emelés szorgalmazói a háborgókat azzal „nyugtatták”: miután a kamarának volt némi szerepe abban, hogy az orvosok jelentős béremelést kaptak, jogosan tarthat igényt a szervezet némi „visszacsorgatásra”. A köztestület enélkül pénzügyileg ellehetetlenül – érveltek. – Arra a kérdésemre, hogy mit kapunk érte, hallgatás volt a válasz – mondta forrásunk, majd megjegyezte, mindez azért övön aluli, mert ha valaki nem akar, vagy nem tud ekkora összeget fizetni, nem dolgozhat orvosként. Erre egy vállrándítás volt a válasz – sorolta a történteket.

A Magyar Orvosi Kamara székhelye a Szondi utcában - Google Street View

A Magyar Orvosi Kamara székhelye a Szondi utcában - Google Street View

Egy másik orvos azt kifogásolta, hogy a közel nyolcvan százalékos díjemeléshez nem járna új szolgáltatás. Mások arról is panaszkodtak, hogy míg a tagdíjemelésről csak folyosói pletykákból értesültek, ha pár napot késnek a tagdíj befizetésével, azonnal jön az elektronikus felszólítás tartozásuk rendezésére.

Az extra-emelésről szóló hírek óriási fölzúdulást váltottak ki az orvosok körében. Sokan úgy érzik: a jelenleg befizetett összegért sem kapnak semmit. Sőt, a kamara gazdálkodásáról szóló adatok megismeréséért is perelniük kell. Kunetz Zsombor orvos a minap nyerte meg első fokon azt az eljárást, melyben kérésére a bíróság arra kötelezte az orvosi kamarát, hogy adja ki gazdálkodási adatait a tagja számára. Szerinte a tagdíjért cserébe az orvosok semmiféle értéket nem kapnak, számára a tagdíj semmi másról nem szól, mint a megélhetési vezetők fizetéséről.

– Mélységesen fölháborít az emelés mértéke! – kommentálta a történteket Lénárd Rita belgyógyász, az 1001 orvos hálapénz nélkül orvoscsoport tagja. – Miközben az orvosi kamara gazdálkodásáról a tagság szinte semmit nem tud, különös annak ellehetetlenülésére hivatkozva emelni a díjat. Most, a bírósági ítélet ismeretében inkább elszámolnia kellene végre a MOK gazdálkodásával az elnöknek – tette hozzá. Úgy látja, a köztestület semmi olyat nem tesz, ami a dolga lenne. Utalt annak a veszprémi orvosnak a közfelháborodást keltő ügyére, aki pénzt kért a közszolgáltatásokért, de a kamara akkor sem lépett fel kellő eréllyel a szakma tisztaságának védelmében. Úgy véli: a köztestületnek a szakmai eljárásrendek kidolgozásában, és a továbbképzésekben is a mostaninál hangsúlyosabban kellene részt venni. Hozzátette, „ráadásul úgy kell a kötelező tagság miatt fizetnem a tagdíjat, hogy a kamara elnökének szinte egyetlen megnyilvánulásával sem tudok azonosulni.”.

Lotz Gábor patológus részben jogosnak tartja a díjemelést, de annak tervezett mértékét ő is sokallja. Elfogadja az érvet, hogy az orvosi kamarának van része az ágazat jövedelmi viszonyainak javulásában, de úgy látja, a fiatal orvosoknak túl magas ez a teher.

A durva díjemelés tervéről a Népszavának nem nyilatkozott a MOK elnöke, pedig a terület minisztere tegnapi parlamenti bizottsági meghallgatásán a jobbikos Rig Lajos érdeklődésére reagálva a kérdést egyértelműen a kamarára bízta.

A kamarai tagdíj emeléséből legutóbb 2013-ban lett botrány, amikor 20 ezerről 27 ezer forintra emelték. Az eljárás jogszerűtlensége miatt az emelés összegét akkor vissza kellett fizetnie a kamarának, végül tavaly rendezték az alapszabályában is az emelést, azóta 27500 forint a tagdíj.

Mások nem emelnek
Az egészségügy más szakmai kamaráit is megkerestük, hogy kiderüljön, a társszakmák mekkora emelésre készülnek. Meglepetésünkre Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt felelte: ők most öt-tíz százalékos tagdíjcsökkentési javaslatot visznek saját közgyűlésük elé. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán arra emlékeztetett, alapszabályuk a garantált bérminimum 0,65 százalékban határozza meg a tagdíjat. S miután a bérminimum évről-évre változik, a tagdíj összege is ennek megfelelően nő.Szerző
2017.11.22 06:01

Itt a bűvös hatos: nézze meg lottószelvényét!

Publikálás dátuma
2019.02.17 16:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 6 (hat) 15 (tizenöt) 34 (harmindnégy) 35 (harmincöt) 39 (harminckilenc) 44 (negyvennégy) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 469 315; a 4 találatos szelvényekre 9620; a 3 találatos szelvényekre 1990 forintot fizetnek.
Szerző
2019.02.17 16:37

Meghalt Györgyi Kálmán

Publikálás dátuma
2019.02.17 15:42

Fotó: Shutterstock/
A volt legfőbb ügyész életének 80. évében hunyt el.
Életének 80. évében vasárnap meghalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya az MTI-vel. Györgyi Kálmán 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1964-ben, utána ott kezdett oktatni. 1979 és 1985 között a kar dékánhelyettese, 1989 és 1990 között a dékánja volt. A rendszerváltástól, 1990-től újraválasztását követően, 2000 tavaszáig töltötte be a legfőbb ügyészi posztot. Később az igazságügyi tárcánál az új büntető törvénykönyv előkészítésének miniszteri biztosává, majd miniszteri főtanácsadóvá nevezték ki. Györgyi Kálmán az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) felügyelőbizottsági tagja is volt. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal, emellett magas állami kitüntetésben részesült Németországban és Ausztriában is. Györgyi Kálmánt az ügyészi szervezet saját halottjának tekinti – áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.
Szerző
2019.02.17 15:42