Most derült ki: 57 millió ügyfél adatait lopták el az Uber-től

Publikálás dátuma
2017.11.22. 09:53
Fotó: Shutterstock
Az Uber globális személyszállító vállalat csak kedden közölte, hogy tavaly 57 millió ügyfél adatait ellopták tőle hackerek.

Az adatlopás áldozatai között volt az Uber 600 ezer amerikai sofőrje is. A hackerek neveket, email-címeket, telefonszámokat loptak el, és eltulajdonították a sofőrök jogosítványainak adatait is. A cég már tavaly felfedezte az adatlopást, de nem értesítette róla sem az érintetteket, sem az illetékes felügyeleti szervet.

A cég új elnök-vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi közleményben tudatta, hogy ő csak nemrégiben szerzett tudomást az adatlopásról. Khosrowshahi, aki augusztusban vette át a vállalat vezetését, azonnal vizsgálatot indíttatott, hogy kiderüljön, a cég miért nem értesítette sem a felügyeleti szervet, sem az adatlopások áldozatait a hackertámadásról.

Kedden este közzétett kommünikéjében leszögezte: az a két ember, aki az adatlopással foglalkozott, már nem dolgozik a vállalatnál. Khosrowshahi nem nevezte meg a volt munkatársakat, de a Bloomberg hírügynökség arról tudósított, hogy a felelősök egyike Joe Sullivan, az Uber biztonsági vezetője lehet, aki nem dolgozik már a cégnél.

Közleményében Khosrowshahi azt is bejelentette: azonosították a hackereket, és biztosítékokat kaptak tőlük arra, hogy a lementett lopott adatokat megsemmisítik. Az elnök-vezérigazgató azonban nem közölt részleteket arról, hogy milyen biztosítékokat kapott és mit adott ezért cserébe. A Bloomberg tudni vélte, hogy a hackerek 100 ezer dollárt kaptak az Ubertől, ezt azonban a cég nem erősítette meg.

Dara Khosrowshahi igyekezett megnyugtatni a kárvallottakat, mondván, hogy a hackerek nem mentettek le társadalombiztosítási számokat, vagy hitelkártya-adatokat.

New York állam főállamügyésze, Eric Schneiderman nyomozást indított a hackertámadás és az Uber által állítólag a hackereknek kifizetett összeg ügyében. A főállamügyész ezt a TechCrunch című szaklapnak adott interjújában kedden este megerősítette.

Szerző

Lázadnak a szakadárok Luhanszkban

Fegyveresek foglalták el kedden a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaság”, Luhanszk fővárosának központját, jelentette az AFP. A hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva azt írta, nem zárható ki, hogy puccs történt. A felfegyverzett katonák felségjelet nem viselnek, nem tudni, kik ők. Puccsra utal az is, hogy a szakadár „elnök”, Igor Plotnyickij és volt belügyminisztere, Igor Kornet között feszültség robbant ki. A menesztett miniszter Plotnyickij megbuktatására tör.

Szerző

Aszad ünnepel, az ellenzék szervezkedik

Publikálás dátuma
2017.11.22. 06:38
Fotó: AFP/Mikhail Klimentyev/Sputnik

A háború utáni politikai rendezés és a jövő héten kezdődő genfi béketárgyalások kapcsán egyeztetett Szocsiban Vlagyimir Putyinnal Bashar el-Aszad szír elnök. Az előre be nem jelentetett hétfő esti találkozóról a Kreml adott ki szűkszavú közleményt. Eszerint az orosz elnök gratulált Aszadnak a terrorizmus elleni harcban elért eredményeiért, sürgette a tárgyalásos rendezést, s azt hangsúlyozta, hogy bár az Iszlám Államot legyőzték, a terroristák fölötti győzelem még nem teljes Szíriában.

Putyin szerdán ugyancsak Szocsiban Hasszán Rohani iráni és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyal Szíriáról, telefonon pedig Donald Trump amerikai elnökkel, a katari emírrel és más közel-keleti vezetőkkel is egyeztet. Előzetes közlések szerint a hármas csúcstalálkozó célja annak az elősegítése, hogy a szír kormány és az ellenzék képviselői ezúttal közvetlenül tárgyaljanak Genfben.

Ugyancsak ma ülnek tárgyalóasztalhoz Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban a különböző szíriai ellenzéki csoportok képviselői is, akik megpróbálnak közös álláspontot kialakítani a jövő héten sorra kerülő genfi béketárgyalásokra. Az ENSZ közvetítésével zajló genfi béketárgyalások mindeddig nem hoztak eredményt, több okból is. Többek között azért, mert a nyugati országok képviselői Aszad elnök nélkül képzelik el a békés politikai átmenetet Szíriában, míg Oroszország és Irán támogatja Aszadot e téren is. Korábban Törökország is azon az állásponton volt, hogy Aszadnak mennie kell, de mivel már közel egy éve Ankara szorosan együttműködik az orosz és az iráni vezetéssel, közösen felügyelik a tűzszünetet és a feszültségmentesítési zónákat, nem elképzelhetetlen, hogy kompromisszumot köt. A sikertelenség másik oka a szír ellenzék belső megosztottsága, közös álláspontjának hiánya, valamint az, hogy nem hajlandók közvetlenül tárgyalni a damaszkuszi rezsim képviselőivel.

Hasszán Rohani iráni elnök tegnap élő televíziós adásban jelentette be az Iszlám Állam fölötti végső győzelmet Szíriában.

Szerző