Előfizetés

Balog: vicc a pedagógushiány

J.D.
Publikálás dátuma
2017.11.22. 16:47
Balog Zoltán egy díjátadón. FOTÓ: Molnár Ádám

"Komolytalan szirénhangoknak" nevezte a kormány oktatáspolitikájával kapcsolatos ellenzéki kifogásokat Balog Zoltán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője az Országgyűlés Kulturális bizottságának szerdai ülésén - ahol az elmúlt évek eredményeiről számolt be - az országos pedagógushiányról szóló híreket egyenesen "vicckategóriába" sorolta. Szerinte a kormány intézkedéseinek hála ma nem kevesebb, hanem több pedagógus dolgozik a köznevelésben, mint korábban.

Az iskolák központosítását sikernek nevezte, ahogy a kancellári rendszer bevezetését is a felsőoktatásban: szerinte mindkét intézkedéssel stabil gazdasági hátterű intézményrendszer jött létre. Balog úgy látja, a jövő évi költségvetésben az oktatás, a kultúra és a sport területére továbbra is "komoly többletforrásokat" biztosítanak.

A Független Diákparlament (FDP) képviselője, Bradánovics Bendegúz is részt vett a miniszter meghallgatásán, hogy átadja Balognak az FDP nyolcvan pontos programját. Lapunknak Bradánovics hétfőn úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy a programról érdemben is beszélgethet a miniszterrel. Utóbbira végül nem kerülhetett sor, a miniszter szélsebesen távozott az ülésről, de ígéretet tett arra, hogy a diákok programját elolvassa.

„Nem veszítette el a Fidesz az alapértékeit, csak nagyobb lett”

Nem tudtuk meg Gulyás Gergelytől, hogy milyen kilátásai vannak a liberalizmusnak Magyarországon. Pedig a Fidesz-frakcióvezetője eredetileg erről vitázott Fodor Gáborral, a Liberálisok elnökével az Európai Liberális Fórum, a Republikon Intézet és a Liberális Magyarországért Alapítvány közös konferenciáján szerdán. Gulyás a liberalizmusra nem sok időt vesztegetett. Épp csak annyit állapított meg: az, hogy ma a liberalizmus szinte teljesen megszűnt létezni Magyarországon kizárólag az SZDSZ felelőssége. Bővebben beszélt viszont a szélsőségesekről. Azt mondta például, hogy nincs sok olyan állítás, amely a magyar jobboldal és a szélsőjobboldal közötti közösséget támasztaná alá, ráadásul sokkal több közösség van a mai baloldal és a szélsőjobb között. A Fidesz-frakcióvezetője ezt a vitát is pártja céljaira használta fel: a kormányzati propaganda igazolására, illetve a Jobbik ütésére.

Az európai uniós bevándorlás és menekültpolitika közötti feszültségpontról, a nemzeti szuverenitásról és a politikai korrektségről szólva azt fejtegette: szerinte az uniós liberális eszmét képviselők azok, akik a politikai korrektséggel szemben nem viselik el, hogy a konzervatívnak nevezett oldalnak – amelyhez persze Gulyás a Fideszt sorolja – lehet más a véleménye. A Fidesz-frakcióvezetője – miután kijelentette, hogy nem kívánja minősíteni az ellenzéki pártokat, mert ezt csak visszásan tehetné meg kormánypárti képviselőként – rögtön nekiment a Jobbiknak. Vona Gábor pártja szerinte megszűnt, hiszen elvesztették az identitásukat. Gulyás a Fidesz identitásváltozásáról azt mondta: a radikális párttól eltérően az egyáltalán nem hiteltelen, hiszen „a Fidesz nem veszítette el alapértékeit, így a konzervatív szabadelvűséget sem, csupán nagyobb lett.”

Nem sok olyan pontja volt a beszélgetésnek, ahol a kormánypárti résztvevő zavarba jött, az egyik ilyen a közönség soraiból érkezett. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója felvetette a kabinet túlzott oroszbarátságát. Gulyás először elismert szoros gazdasági és energetikai viszonyt, majd hosszasan érvelt amellett, hogy semmiféle orosz befolyás nincs Magyarországon.

– Ez nem igaz – reagált már lapunknak Krekó. – Amikor a legfőbb ügyész Moszkvába utazik, és megállapodást köt orosz kollégájával, azt nem lehet gazdasági alapon magyarázni. Ahogy azt sem, hogy Putyin egyik látogatáshoz közeledve kiemelt támogatást kap a pravoszláv egyház.

Gulyás szerint egyébként az alaptörvény biztosítja a liberalizmus alapelveit. Természetesen szó esett Orbán Viktor kormányfő hírhedt tusnádfürdői megszólalásáról is az illiberalizmusról – Lehet egy demokrácia keresztény demokrácia is, nemcsak liberális – védte meg főnökét Gulyás, aki szerint ez nem a liberalizmus megtagadása, csak kritikája volt. A beszélgetés moderátora, Somos András ekkor felolvasta Orbánnak a liberalizmust elutasító kijelentéseit, amelyekre reagálva Fodor Gábor kijelentette, hogy „ami ma Magyarországon zajlik, az a liberális demokrácia nagyon sok alapértékével, alapeszméjével szembemegy.”

Fidesz: Soros György rombol, kárt okoz

Soros György rombol, kárt okoz, és magyar családok százezreit sodorta nehéz helyzetbe - jelentette ki Puskás Imre, a Fidesz szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus értékelése szerint Soros György az elmúlt napokban frontális támadást intézett Magyarország ellen, amiért az nem kíván bevándorlóországgá válni, s már nemcsak az általa finanszírozott civil szervezetek és a vele szövetséges EP-képviselőkön keresztül teszi azt, hanem személyesen is.

A szóvivő az üzletember RTL Klubnak adott nyilatkozatára úgy reagált: Soros György igyekszik magát a magyar nép nagy barátjának feltüntetni, miközben kárt okoz, rombol és magyar családok százezreit hozta nehéz helyzetbe.

Azt mondta: a "milliárdos spekuláns" egész életében mások tönkretételével szerezte vagyonát. Példaként hozta, hogy a gazdasági válság mélypontján intézett támadást a legnagyobb hazai bank, az OTP ellen, amelyet tőzsdei manőverekkel igyekezett gyengíteni arra játszva, hogy jelentős haszonra tegyen szert.

Ezzel a spekulációval több száz milliós hasznot ért el, miközben óriási kárt okozott a pénzintézetnek és veszélybe sodorta a devizahiteles családokat - tette hozzá Puskás Imre, jelezve: a pénzügyi felügyelet is megállapította a szándékos károkozást és közel 500 millió forint bírságra kötelezte őt. A milliárdos minden vagyonát, hatalmát, befolyását népek és országok meggyengítésével, tönkretételével érte el - hangoztatta a szóvivő.

A Soros-terv és Soros György "nyílt társadalma" megint mások tönkretételéről szól - vont párhuzamot Puskás Imre, kifejtve: el akarják árasztani migránsokkal Európát, hogy legyengítsék a nemzetállamokat. Ha az elképzelés sikerül, akkor olyan központi politikai-gazdasági hatalom jön létre Európában, amely támogatni tudná a spekulánsokat, Soros György pedig tovább növelné vagyonát.

Ennek jelei már látszanak Európában - mondta a kormánypárti politikus, megemlítve a közbiztonság és az életminőség romlását, a terrorveszélyt és az európai emberek hétköznapjait nehezítő kulturális és együttélési problémákat.

Puskás Imre a Soros-terv megakadályozását sürgette és azt kérte, aki még nem tette, töltse ki a nemzeti konzultációs kérdőívet, hogy a kormány minél nagyobb támogatás érezhessen maga mögött a Soros-tervvel szemben.

A szóvivőt kérdezték arról, hogy Soros György szerint a kormány félrevezeti az embereket. Az erre vonatkozó nyilatkozatot a valóság tagadásának minősítette, jelezve: éppen az Európai Parlament múlt heti fejleményei igazolják, amit a kormány állít. A konzultációban felvetett kérdések valóban megtörténnek, e mentén születnek a döntések az EU-ban - tette hozzá.

Arra a kérdésre pedig, hogy Soros György azt állítja, felülvizsgálta korábbi megnyilvánulásait, Puskás Imre azt válaszolta: leginkább maga a milliárdos erősítette meg, hogy állításokat tett a migránsok betelepítésével kapcsolatban, csak most nem évi 1 millió, hanem 300 ezer ember befogadásáról beszél.