Előfizetés

Jean Todtnak nincs ellenjelöltje

Publikálás dátuma
2017.11.22. 18:49
FOTÓ: LUIZ RAMPELOTTO / EUROPANEWSWIRE / EUROPANEWSWIRE / DPA
Nincsen másik jelölt Jean Todt mellett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki tisztségéért, így várhatóan harmadik ciklusát kezdheti meg a szervezet élén.

A FIA honlapján jelentette be, hogy a 71 éves francia szakember adta be egyedüliként érvényes pályázatát a határidő lejártáig.
A Ferrari korábbi főnöke 2010 óta tölti be a tisztséget, második időszakát újraválasztását követően 2014-ben kezdte meg. A FIA december 8-án, párizsi ülésén dönt majd az elnöki pozícióról.

Szobrot kapott az újpesti futball-legenda (fotók)

Publikálás dátuma
2017.11.22. 17:29
MTI Fotó: Illyés Tibor

Wintermantel Zsolt, a IV. kerület polgármestere a szerdai ünnepségen felidézte azt a találatot, amelyet Bene a braziloknak lőtt az 1966-os világbajnokság csoportkörében. "A következő ilyen magyar vb-gól nem jövőre lesz, de azért kell nekünk ez a szobor, mert hinni akarunk abban, hogy lesz még ilyen. A szobrokkal, emlékművekkel ugyanis sosem a múltnak adózunk, hanem a jövőnek" - fogalmazott a Szusza Ferenc Stadionnál található mellszobor leleplezését megelőzően Wintermantel Zsolt. "Bene Ferenc legenda volt, magyar és újpesti legenda" - hangsúlyozta a polgármester.

"Ma sokszor felvetődik a játékosoknál a mentális felkészültség kérdése. Neki nem kellett semmit mondani, ő mindig készen állt, és mindenáron győzni akart" - emlékezett csapattársa, Dunai Antal a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében. Felidézte, még a mérkőzések utáni egymás közötti játékban sem tudott veszíteni. Kitért rá, az 1964-es olimpia után Bene beszélte rá, hogy Újpestre igazoljon.

"Bene olyan játékostárs és ellenfél volt, akire mindig büszke leszek. Főként neki köszönhetem életem legnagyobb sporteredményét, hogy olimpiai bajnok lehettem" - mondta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében megemlékező Ihász Kálmán. - "Az a játék, amit az 1964-es tokiói olimpia döntő mérkőzésén nyújtott, életem végéig megmarad. Pótolhatatlan és utánozhatatlan játékos volt."

Somos András, az UTE elnökségi tagja megemlékezett Bene újpesti bemutatkozó mérkőzéséről, amikor a 16 éves támadó góllal debütált a Megyeri úton. Kiemelte, a csatár rendkívül sportszerű játékos is volt.

Papp György Zoltán szobrászművész alkotását Bene Ferenc testvére és fia leplezték le, majd a résztvevők megkoszorúzták a szobrot.

Bene a lila-fehérek színeiben 1961-től 1978-ig 418 bajnoki mérkőzésén 303 gólt szerzett, ötszörös gólkirály lett, nyolcszor nyert bajnoki címet, háromszor Magyar Népköztársasági Kupát. Az Újpesttel 1974-ben BEK-elődöntőt játszott a Bayern München ellen, 1975-ben a nyolcaddöntőben a Benfica ellen szerzett gólját a kupaforduló legszebb találatának választották. 1964-ben és 1969-ben ő lett Magyarországon az év labdarúgója, s kétszer szerepelt az Európa-válogatottban. A magyar nemzeti csapatban 76 mérkőzésen 36-szor talált be.

1984-től 1991-ig sportvezetőként és edzőként folytatta az Újpesti Dózsa ifjúsági csapatánál. A klub felnőtt csapatával 1992-ben Szuperkupát és Magyar Kupát nyert.

Bene Ferenc 1944. december 17-én született Balatonújlakon, és 2006. február 27-én, életének hatvankettedik évében hunyt el.

Dunai Antal is jelen volt az ünnepségen. MTI Fotó: Illyés Tibor

Dunai Antal is jelen volt az ünnepségen. MTI Fotó: Illyés TiborDakar-rali - Útnak indultak Szalay Balázsék

Publikálás dátuma
2017.11.22. 15:43
MTI Fotó: Illyés Tibor
Útnak indult a Dakar-ralira szerdán Szalay Balázs az Opel Dakar Teammel.

A negyvenedik viadalra készülő csapat szerdán a Hősök teréről indult, hogy a világ legjobb tereprali-versenyzőivel száguldjon januárban Dél-Amerikában. "A Dakarig az út jelenleg hat hét, holnapután be kell csekkolnunk Le Havre-ban, és elindul a hajó Limába, Peruba" - mondta az Opel Crossland X terepjáróval szereplő Szalay Balázs. Hozzátette: a kocsi teljesen kész, s jól sikerült a keddi teszt is.

"Nagyon várom a perui részt, amikor a sivatagban kell menni, ez lesz a legnehezebb része a versenynek" - hangsúlyozta. Kiemelte, tavaly óriási eső és sár nehezítette a versenyzők életét.

A pilótának ez lesz a 13. Dakarja - ami Magyarországon rekordnak számít -, Bunkoczi Lászlóval közösen pedig a nyolcadik. Amikor a páros együtt állt rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén, mindig célba ért. Szalay 33 országban versenyzett eddig, s mivel Bolíviában még nem autózott, januárban meglesz neki a 34. is.

"Négy év után térünk vissza Dél-Amerikába, vannak még emlékeink, nagyjából tudjuk, mire számíthatunk" - fogalmazott az MTI-nek Bunkoczi László, aki kiemelte, átrendeződött a mezőny, amelyben több mint harminc gyári autó indul majd. Kitért rá, komoly fejlesztést hajtottak végre az autón, amely kétszáz kilóval könnyebb a réginél. - "Minden nap új verseny van, és én jó érzéssel szeretnék hazajönni, hogy mindent megtettünk a sikerért." - fogalmazott.

A 2018-as Dakar-ralin január 6-án Limából startol el a mezőny, és tizennégy szakaszt teljesítve - egy pihenőnap beiktatásával - 20-án az argentínai Córdobában ér célba. A versenyzők három országot érintenek, Perun és Argentínán kívül Bolívián haladnak át. Ismét lesznek a viadalon sivatagi szakaszok, de a helyszíni adottságokat kihasználva komoly magaslatokat is megjárnak - 4000 méter fölött is jelöltek ki szakaszokat -, a szünnapot pedig 3500 méter fölött tartják meg.