Kubica sokat kockáztatna visszatérésével

Publikálás dátuma
2017.11.23. 06:55
Fotó: Molnár Ádám
Massa autója a tét - Robert Kubica visszatérése a biztosításán is múlhat Fotó: AFP

Massa autója a tét - Robert Kubica visszatérése a biztosításán is múlhat Fotó: AFP

A Williams-istálló bejelentette, hogy Robert Kubicát is autóba ülteti a vasárnapi idényzárót követő F1-es teszten. A 32 éves lengyel pilóta jövő héten kedden délelőtt, majd szerda délután vezethet, mindez újabb jele annak, hogy a legfőbb esélyes a 2018-as versenyzői állásra.

A Williams tegnapi közleményében úgy fogalmaz, Kubica mellett az orosz Szergej Szirotkin is pályára viszi idei versenygépüket, rajtuk kívül pedig az egyetlen 2018-as szerződéssel rendelkező versenyzőjük, Lance Stroll is kigurul az aszfaltra Abu-Dzabiban.

A teszt célja, hogy kiértékeljék és véleményezzék a 2018-ra tervezett gumikeverékeket, ugyanakkor a Williams számára újabb lehetőség, hogy feltérképezze a lengyel versenyző állapotát.

Kubica jobb karja olyan mértékben roncsolódott 2011 februárjában elszenvedett balesetét követően, hogy azzal csak korlátozott mozgásra képes. A motorsportmagazine.com ennek kapcsán úgy értesült, a rutinos pilóta nem írhatja alá kontraktusát anélkül, hogy vissza ne fizetné a biztosítónak azt az összeget, amelyet balesete után kapott. Ha visszatér, az a baleset mégsem tett pontot F1-es pálya futása végére, így a pénz sem jár.

A lengyel pilóta a Forma-1-ben 2006 és 2010 között 76 GP-n állt rajthoz, 2008-ben egyetlen futamgyőzelmét a Kanadai Nagydíjon ünnepelte.

Szerző

Jean Todtnak nincs ellenjelöltje

Publikálás dátuma
2017.11.22. 18:49
FOTÓ: LUIZ RAMPELOTTO / EUROPANEWSWIRE / EUROPANEWSWIRE / DPA
Nincsen másik jelölt Jean Todt mellett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki tisztségéért, így várhatóan harmadik ciklusát kezdheti meg a szervezet élén.

A FIA honlapján jelentette be, hogy a 71 éves francia szakember adta be egyedüliként érvényes pályázatát a határidő lejártáig.
A Ferrari korábbi főnöke 2010 óta tölti be a tisztséget, második időszakát újraválasztását követően 2014-ben kezdte meg. A FIA december 8-án, párizsi ülésén dönt majd az elnöki pozícióról.

Szerző

Szobrot kapott az újpesti futball-legenda (fotók)

Publikálás dátuma
2017.11.22. 17:29
MTI Fotó: Illyés Tibor

Wintermantel Zsolt, a IV. kerület polgármestere a szerdai ünnepségen felidézte azt a találatot, amelyet Bene a braziloknak lőtt az 1966-os világbajnokság csoportkörében. "A következő ilyen magyar vb-gól nem jövőre lesz, de azért kell nekünk ez a szobor, mert hinni akarunk abban, hogy lesz még ilyen. A szobrokkal, emlékművekkel ugyanis sosem a múltnak adózunk, hanem a jövőnek" - fogalmazott a Szusza Ferenc Stadionnál található mellszobor leleplezését megelőzően Wintermantel Zsolt. "Bene Ferenc legenda volt, magyar és újpesti legenda" - hangsúlyozta a polgármester.

"Ma sokszor felvetődik a játékosoknál a mentális felkészültség kérdése. Neki nem kellett semmit mondani, ő mindig készen állt, és mindenáron győzni akart" - emlékezett csapattársa, Dunai Antal a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében. Felidézte, még a mérkőzések utáni egymás közötti játékban sem tudott veszíteni. Kitért rá, az 1964-es olimpia után Bene beszélte rá, hogy Újpestre igazoljon.

"Bene olyan játékostárs és ellenfél volt, akire mindig büszke leszek. Főként neki köszönhetem életem legnagyobb sporteredményét, hogy olimpiai bajnok lehettem" - mondta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében megemlékező Ihász Kálmán. - "Az a játék, amit az 1964-es tokiói olimpia döntő mérkőzésén nyújtott, életem végéig megmarad. Pótolhatatlan és utánozhatatlan játékos volt."

Somos András, az UTE elnökségi tagja megemlékezett Bene újpesti bemutatkozó mérkőzéséről, amikor a 16 éves támadó góllal debütált a Megyeri úton. Kiemelte, a csatár rendkívül sportszerű játékos is volt.

Papp György Zoltán szobrászművész alkotását Bene Ferenc testvére és fia leplezték le, majd a résztvevők megkoszorúzták a szobrot.

Bene a lila-fehérek színeiben 1961-től 1978-ig 418 bajnoki mérkőzésén 303 gólt szerzett, ötszörös gólkirály lett, nyolcszor nyert bajnoki címet, háromszor Magyar Népköztársasági Kupát. Az Újpesttel 1974-ben BEK-elődöntőt játszott a Bayern München ellen, 1975-ben a nyolcaddöntőben a Benfica ellen szerzett gólját a kupaforduló legszebb találatának választották. 1964-ben és 1969-ben ő lett Magyarországon az év labdarúgója, s kétszer szerepelt az Európa-válogatottban. A magyar nemzeti csapatban 76 mérkőzésen 36-szor talált be.

1984-től 1991-ig sportvezetőként és edzőként folytatta az Újpesti Dózsa ifjúsági csapatánál. A klub felnőtt csapatával 1992-ben Szuperkupát és Magyar Kupát nyert.

Bene Ferenc 1944. december 17-én született Balatonújlakon, és 2006. február 27-én, életének hatvankettedik évében hunyt el.

Dunai Antal is jelen volt az ünnepségen. MTI Fotó: Illyés Tibor

Dunai Antal is jelen volt az ünnepségen. MTI Fotó: Illyés TiborSzerző
Témák
Bene Ferenc