A jövőbe tekint az állami közmű

Publikálás dátuma
2017.11.24 06:28

Fotó: /

Futurisztikus rendezvényen ismertette tegnap a jövő energetikai megoldásait az állami Nemzeti Közművek (NKM). A magyar kormány 2010-2013-ban hitet tett a fogyasztóközpontúság mellett a rezsicsökkentéssel és az NKM megalapításával – fogalmazott Bártfai-Mager Andrea postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos. Üdvözölte, hogy az EU tavaly megjelentetett „téli csomagja” szintén a lakossági igényeket állítja a központba az úgynevezett tiszta energiaforrások használata mellett. Kérdés, az atomenergia ezek közé tartozik-e – vetette fel. Kóbor György, a – lakosságnak országosan gázt, illetve Dél-Magyarországon áramot szolgáltató - NKM elnök-vezérigazgatója szemléletváltást sürgetett: az ügyfél nem adat-, hanem kényelmi szolgáltatásokra, "élményre" vágyik. Nehézségként említette, hogy a változó jövőképek fejlesztéseit a múlt századi alaprendszer fékezi. Az eseményen tucatnyi magyar és külföldi előadó mutatta be a napenergia-hasznosítás, az elektromos autók, az energiatárolás és az informatikai fejlesztések helyzetét. Carlo van de Weijer specialista felhívta a figyelmet: a napelemek ára olyannyira zuhan, hogy belátható közelségbe került az ingyenáram is. Ma már inkább az a kérdés, miként vessenek gátat az e-autók túlzott elterjedésének.

Az Orbán-kabinet által legolcsóbbnak nevezett atomenergiáról a kormánybiztos megjegyzésén kívül egyetlen szó se esett. Ezt Kóbor György lapunknak úgy indokolta: a rendezvény nem energetikai, hanem ökológiai alapon szólt a fenntartható jövőn alapuló új világról.

Szerző
2017.11.24 06:28

"Okos" kormány-multi-kézfogás

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:08

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Teljes immáron az összhang az Orbán-kabinet és az Elmű-ÉMÁSZ között – derült ki a Fidesz által korábban oly sokat támadott, német hátterű áramcsoport öt fővárosi „okososzlopának” keddi átadása során. 
Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, illetve Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ elnöke egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés illeszkedik a kormányzat innovációs, környezetvédelmi és vállalkozásfejlesztési elképzeléseihez. A ferencvárosi Lechner Ödön fasorra telepített oszlopok a közvilágítás mellett alkalmasak többek között e-autók – egyelőre ingyenes – gyorstöltésére, tér- és forgalomfigyelésre, időjárás-, levegőminőség- és napsugárzásmérésre, sugároznak wifit, van rajtuk vészjelzőgomb és egy, akár hirdetések elhelyezésére alkalmas ledtábla is. Az oszlop a fővárosi hátterű BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tulajdona, a beruházó az Elmű-ÉMÁSZ, a szállító a magyar Hofeka, közreműködött a Netvisor és a Vodafone. Az öt oszlop ára körülbelül ötvenmillió forint, a megtérülési lehetőségeket még vizsgálják – tudtuk meg Jászay Tamás vállalatfejlesztési igazgatótól. A sok dicséretbe rejtve Kaderják Péter bejelentette: az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) belül létrehozzák az Energetikai Innovációs Tanácsot, ahhoz kapcsolódó pedig innovációs alprogramokat alkotnak, többek között az áramtárolás, a napenergia-, biomassza- és földhő-erőforrások hasznosítása, az energetikai ügyintézés informatikája, illetve a fogyasztók „piaci részvétele” ösztönzése témakörében. Az okososzlopok telepítése a BDK 7 ezer fővárosi lámpa ledesítését célzó programjának része – jelentette be Papp Zoltán, a BDK ügyvezetője. Az elektromos autók töltésének jövőbeni költségére vonatkozó kérdés kapcsán Marie-Theres Thiell megjegyezte: várják az erre vonatkozó törvényt, amit az ITM az ősz végére ígért. Addig töltőállomásaikon várhatóan továbbra is ingyenes lesz a töltést, amire egy fajta befektetésként tekintenek. Kaderják Péter szintén nem tartotta fenntarthatónak az elektromos töltéssel kapcsolatos jelenlegi, tisztázatlan helyzetet, amin a maguk részéről a szabályozás eszközeivel igyekeznek változtatni. Céljuk az átlátható, kiszámítható, a befektetők számára kiszámítható jogi környezet kialakítása – fogalmazott. (E megjegyzéseket akár megszokottnak is nevezhetnénk, ha nem mutatnának hangsúlyaikban éles ellentétet a Fidesz korábbi rezsikampányaival.) Az Elmű-ÉMÁSZ országszerte immáron közel száz, nyilvános ,illetve bárki által megközelíthető elektromosautó-töltőt üzemeltet – közölte kérdésünkre Jászay Tamástól.
2018.08.21 21:08
Frissítve: 2018.08.21 21:10

323,22 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:38

Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,22 forintra csökkent este hét órára a reggel nyolc óra előtt jegyzett 323,88 forintról.
Az euró kedden 322,83 és 323,98 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 283,98 forintról 283,50 forintra, a dolláré pedig 280,78 forintról 279,40 forintra csökkent.
Szerző
2018.08.21 19:38