Nyerő lapot adtak Orbánék a Paks-perben az ellenfélnek

Publikálás dátuma
2017.11.24. 18:47
A paksi atomerőmű blokkvezénylő terme. FOTÓ: Molnár Ádám
Kulcselem lehet a paksi bővítés állami támogatása ügyében az Európai Bíróság előtt induló perben az a dokumentumcsomag, amely egy másik (a bővítési tender elmaradása miatti) eljárásban keletkezett az Orbán-kormány és az Európai Bizottság tárgyalásairól. Ha Ausztria keresete nyomán a bíróság felhasználja az iratokat, a magyar álláspont érvényesítése rendkívül nehézzé válhat.

A Népszava a napokban részletesen beszámolt azokról a feljegyzésekről és más belső forrásokról, amelyek a paksi bővítési tender elmaradása miatt a magyar kormány ellen indult kötelezettségszegési eljárás során keletkeztek. Mint emlékezetes, az Európai Bizottság a csaknem kétéves procedúra végén azzal az indokkal adta áldását az Orbán-Putyin megállapodás nyomán versenyeztetés nélkül megkötött üzletre, hogy a magyar fél által előírt műszaki feltételeknek csak az orosz Roszatom felelt meg. A papírokból ugyanakkor kiderül, hogy a tárgyalásokon a Bizottság képviselői egyértelművé tették: a technológiai kizárólagosság érve egyrészt nem valós (lett volna másik megfelelő pályázó is), és még ha valós lenne, akkor sem tenné lehetővé a tender jogszerű elhagyását – vagyis végül az uniós joggal ellentétes, politikai döntés született.

Erről a fejleményről Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője – aki a tender elmaradása miatt két éve bizottsági eljárást kezdeményezett, majd a blogján nyilvánosságra hozta az adatigénylés útján megszerzett iratokat – lapunknak azt mondta: hiába támasztják alá a papírok a jogsértést, a kötelezettségszegési eljárás lezárult, és az az időszak is véget ért, amikor a döntést valamelyik piaci versenytárs megtámadhatta volna. A belső anyagok nyilvánosságra kerülésének közvetlen jogkövetkezménye tehát nem lesz, a közvetett hatás viszont akár fordulatot is hozhat a bővítés kérdésében.

- A másik, vagyis az állami támogatással kapcsolatos eljárásban a Bizottság többek között azzal a feltétellel hagyta jóvá a bővítés költségvetési finanszírozását, hogy a beruházás egyebekben teljes mértékben megfelel az uniós jognak. Ha az Európai Bíróság előtt induló perben bebizonyosodik, hogy ez a feltétel nem teljesült, azaz jogszerűen nem lehetett volna a beruházási tendert elhagyni, akkor a jogi fórum nem minősítheti jogszerűnek az állami támogatást – fogalmazott kérdésünkre Jávor.

Más forrásból úgy tudjuk, hogy Ausztria intenzív figyelemmel követte az állami támogatás jóváhagyásának körülményeit ismertető dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, ami egyrészt azt jelenti, hogy továbbra is készülnek az Európai Bíróság előtti perindításra, másrészt naprakészek az ügyben, és pontosan érzik, hogy fontos bizonyítékot jelent számukra az angol nyelvű anyag.

Fabiny Tamás az evangélikus egyház új elnök-püspöke

Fabiny Tamást választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinata az egyház új elnök-püspökévé - közölte az Evangélikus Információs Szolgálat pénteken.

Az MEE zsinata pénteki ülésén döntött erről, miután Gáncs Péter püspök, aki 2010 óta töltötte be a tisztségét, jövő májusban nyugdíjba vonul, és benyújtotta lemondását.

Fabiny Tamást a zsinati testület 32 igen, 11 nem és 3 érvénytelen szavazattal választotta meg, a tisztségre ő volt az egyedüli jelölt. Az elnök-püspök helyettese Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) evangélikus egyházkerület püspöke lett.

Az egyház 58 éves új elnök-püspöke 2006 óta az Északi evangélikus egyházkerület püspöke, elnök-püspöki megbízatása 2018 novemberéig szól, amikor általános tisztújítást tartanak az egyházban.

Az evangélikus egyházban a mindenkori elnök-püspök és az országos felügyelő - jelenleg Prőhle Gergely - képviseli hivatalos ügyekben az egyházat, ők tárgyalnak a kormánnyal, illetve más egyházakkal.

Az MEE irányítása három egyházkerületben történik, jelenleg a délit Gáncs Péter püspök, az északit Fabiny Tamás püspök, a nyugatit (dunántúlit) Szemerei János vezeti.

A zsinat a hivatalban lévő három püspök közül választ az országos egyház irányítására hat évre elnök-püspököt. (A jelenlegi választás rendkívüli, mivel a leköszönő elnök-püspök a választási ciklus közben megy nyugdíjba.) Az elnök-püspököt a zsinat plenáris ülése választja meg.

Fabiny Tamás 1959. február 5-én született Budapesten. Teológiai tanulmányait 1977 és 1982 között a budapesti Evangélikus Teológiai Akadémián folytatta. 1982-es lelkésszé szentelése után 1986-ig Siófokon Kötcsén és Balatonszárszón volt segédlelkész, majd 1986-tól Budapesten, a kőbányai evangélikus gyülekezet lelkészeként szolgált. Teológiai doktorátust 1998-ban szerzett az erlangeni egyetemen, doktori értekezését Jézus példázatairól írta. 2003-ban habilitált a Debreceni Hittudományi Egyetemen Júdás Iskariótes és az antiszemitizmus tárgykörében. 1990 és 2006 között az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatója (előbb óraadóként, majd adjunktusként, végül tanszékvezető egyetemi tanárként).
2005 decemberében, Szebik Imre nyugdíjba vonulása után az Északi evangélikus egyházkerület püspökének választották, hivatalába 2006. március 25-én iktatták be a miskolci evangélikus templomban. 2010 júliusa és 2017 júliusa között a Lutheránus Világszövetség Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöki tisztségét is ellátta. Fabiny Tamás nős, felesége Béndek Katalin gimnáziumi tanárnő, három gyermekük van.

Szerző

Bizalmatlansági indítvány a lengyel kormány ellen

Publikálás dátuma
2017.11.24. 18:13
Grzegorz Schetyna. FOTÓ: ARTUR WIDAK / NURPHOTO
Bizalmatlansági indítványt nyújtott be pénteken  a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) a kormány ellen - jelentette be parlamenti sajtóértekezletén a fő ellenzéki párt elnöke, Grzegorz Schetyna.

Schetyna indoklása szerint a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt eltűrte, hogy a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepen, a november 11-i függetlenség napján tartott varsói felvonuláson rasszista, antiszemita, idegengyűlölő jelszavak is elhangozzanak, és az ünnep után sem kezelte megfelelően a történteket.

A jobbközép liberális ellenzéki párt bejelentésére a PiS nevében Ryszard Terlecki, a szejm elnökhelyettese reagált, hazugságnak minősítve Schetynának a rasszizmusra, antiszemitizmusra és idegengyűlöletre vonatkozó kijelentéseit. Az indítvány célja Terlecki szerint az, hogy növelje a sikertelen politikát folytató PO népszerűségét.

A bizalmatlansági indítvány fő indokaként használt hagyományos függetlenség menetét idén mintegy 60 ezer ember részvételével tartották meg. A tüntetők által hordozott, rasszistaként értelmezhető transzparensek ügyében a varsói kerületi ügyészség indított nyomozást. Csütörtöki belügyminisztériumi közlés szerint a menetet rögzítő rendőrségi felvételek elemzésekor eddig összesen öt, jogsértőnek minősíthető transzparenst azonosítottak a tömegben.

Az indítványt leghamarabb a szejm december 6-án kezdődő ülésén vitatják meg.

A rasszista jelszavak hangoztatását elítélte közvetlenül a felvonulás után mások között Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke és Andrzej Duda államfő is. Kaczynski ugyanakkor lengyelországi viszonylatban "a legmarginálisabb margónak" minősítette az incidenseket, és azt sem zárta ki, hogy provokáció történhetett. A rasszista jelszavaktól a menet szervezői, a parlamenten kívüli úgynevezett nemzeti körök is elhatárolódtak.

A függetlenség napi varsói eseményekre hivatkoztak az Európai Parlament (EP) egyes képviselői is a múlt heti, a lengyel jogállamiságról rendezett vitán. Az EP liberális képviselőcsoportját vezető Guy Verhofstadt azt mondta, hogy "több ezer fasiszta, újnáci, fehér fajvédő masírozott Varsó utcáin". Verhofstadt szavai felháborodást keltettek a lengyel társadalom konzervatív részében, határozottan visszautasította őket többek között Beata Szydlo lengyel miniszterelnök is.

A PO már idén tavasszal is benyújtott egy bizalmatlansági indítványt Beata Szydlo kormányával szemben, ezt a PiS-többségű szejm idén áprilisban elutasította.

A lengyel alkotmány szerint a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány feltétele egy miniszterelnök-jelölt előterjesztése. Korábbi bejelentések szerint a PO Grzegorz Schetyna pártelnököt nevezi meg kormányfőjelöltjeként.

Szerző