Abu-Dzabi Nagydíj - Bottas nyerte a szezonzárót

Publikálás dátuma
2017.11.26. 16:48
FOTÓ: HOCH ZWEI / DPA
 Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája nyerte a vasárnapi szezonzáró Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíjat. A 28 éves versenyzőnek ez volt idén a harmadik sikere, pályafutása mindhárom futamgyőzelmét 2017-ben aratta.

A rajt-cél győzelmet arató Bottas mögött csapattársa, a brit Lewis Hamilton végzett a második helyen, aki negyedik világbajnoki címét már korábban megszerezte.

A dobogó alsó fokára a szintén négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája állhatott fel, míg a pályafutása 269., egyben utolsó versenyét teljesítő, 36 éves brazil Felipe Massa (Williams) a 10., egy pontot érő helyen fejezte be a futamot.

A rajtot egyformán jól kapta el Bottas, Hamilton és Vettel is, így az első kanyarban nem változott a dobogósok sorrendje. Egy kör után Bottas előnye valamivel több mint egy másodperc volt a második Hamiltonnal szemben, akit Vettel próbált üldözni.
Az élen száguldó három pilóta közül Vettel állt ki elsőként kerékcserére a 21. körben, egy körrel később pedig Bottas járt a boxban. Hamilton megpróbált még két gyors kört teljesíteni, ez sikerült is neki, de a 24. körben végrehajtott kerékcseréje után ennek ellenére Bottas mögött tért vissza a pályára.

Féltávhoz közeledve így Bottas egy másodperc körüli előnnyel vezetett Hamilton előtt, miközben a harmadik Vettel hátránya hozzájuk képest 10-11 másodperc volt. Hamilton néhány körön keresztül agresszívan üldözte Bottast, de nem sikerült előzési pozícióba kerülnie. A hajráig nem változott a sorrend az élen, Vettel hátránya viszont 21 másodperc fölé nőtt.

Hét körrel a leintés előtt Hamilton ismét nagyon közel került Bottashoz, de a finn pilóta nem hagyott esélyt a támadásra csapattársának.

Szerző
Frissítve: 2017.11.26. 16:59

Megérkezett a kínai kormányfő

Publikálás dátuma
2017.11.26. 16:17
MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán Viktor miniszterelnök fogadta Li Ko-csiangot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A kínai kormányfő vezetésével tartják meg november 27-én a Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködési keretének (16+1) soron következő csúcstalálkozóját a fővárosban. Másnap, november 28-án Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kétoldalú, hivatalos államközi tárgyalást is folytat egymással, illetőleg sor kerül további bilaterális egyeztetésekre több térségbeli ország kormányfőjével.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Szerző

Publicus: a megkérdezettek több mint fele kormányváltást akar

Publikálás dátuma
2017.11.26. 15:49

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, november 11 és 15 között, 1001 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságokat.  Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 27 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot csökkenve, 9 százalék, míg a Jobbik tábora változatlan, így 10 százalék. Tízből négy megkérdezett szerint a baloldali ellenzéknek civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esélye a 2018-as választásokon, és negyedannyian gondolják úgy, hogy pártpolitikussal. A megkérdezettek fele tudja elképzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon, a kormányváltást akarók háromnegyede. Tízből hat megkérdezett szerint az ország érdekében szükség lenne egy valódi, erős, baloldali együttműködésre.

A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, és ebben a hónapban újra egy pontot, így 27 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 50 százalék. A párt szavazóinak aktivitása csökkent.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban nem változott, azonban ebben a hónapban egy százalékpontot csökkenve 9 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 14 százalék. A párt szavazóinak aktivitása növekedett.

A Jobbik támogatottsága az elmúlt hónap csökkenése után most nem változott, így továbbra is 10 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 17 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása csökkent.

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága most egy százalékpontot növekedett, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék. Az Együtt és Párbeszéd együttműködése okán mostantól összesített támogatottságot közlünk - ez ebben a hónapban egy százalék. A Kétfarkú és Momentum támogatottsága változatlanul egy százalék. Az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

A bizonytalanok aránya 41 százalék.

Tízből négy megkérdezett (39 százalék) szerint a baloldali ellenzéknek civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esélye a 2018-as választásokon, és negyedannyian (12 százalék) gondolják úgy, hogy pártpolitikussal. Az MSZP, a Jobbik és a bizonytalan szavazók körében a legmagasabb (51, 49 és 38 százalék) azok aránya, akik szerint szakértő, civil miniszterelnök-jelölttel van több esélye a baloldalnak a 2018-as választásokon. A kormányváltást akarók körében ez az arány 52 százalék, míg 13 százalék szerint pártpolitikus jelölttel van nagyobb esély.

A megkérdezettek fele (42 százalék, 42 ellenében) tudja elképzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon, míg a kormányváltást akarok háromnegyede (75 százalék, 15 százalék ellenében). Az MSZP szavazók körében 95 százalék ez az arány, a Jobbik szavazók esetében pedig 54 százalék. A bizonytalan szavazók többsége (43 százalék, 25 ellenében) is el tudja képzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon.

Tízből hat megkérdezett (61 százalék) szerint az ország érdekében szükség lenne egy valódi, erős, baloldali együttműködésre. Ezzel az állítással minden vizsgált társadalmi csoport egyetért, leginkább az MSZP és a Jobbik szavazók (95, illetve 65 százalék), de a bizonytalan és a Fidesz szavazók is (59 és 50 százalék). A kormányváltást akarók körében tízből nyolc megkérdezett gondolkodik így (81 százalék).

A megkérdezettek többsége, 47 százalék 30 ellenében, úgy gondolja, hogy a baloldali ellenzék egy civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel érdemben tudja növelni a támogatottságát. Ebben minden társadalmi csoport így gondolkodik, kivéve a Fidesz- és a kormányváltást nem akaró szavazókat (32, 32 százalék). Leginkább az MSZP és a Jobbik szavazók (72 és 56 százalék), valamint a bizonytalanok (48 százalék, 16 ellenében) gondolkodnak így.

Az összes megkérdezett körében enyhe kisebbségben (35 százalék 45 ellenében) vannak azok, akik szerint egy igazi baloldali együttműködés képes lenne 2018-ban megnyerni a választásokat. Azonban az MSZP és a bizonytalan szavazók körében többségben van ez az álláspont (69 és 33 százalék), míg a Jobbik szavazók körében szintén enyhe kisebbségben (44 százalék, 52 ellenében).

Szerző
Frissítve: 2017.11.27. 13:32