Előfizetés

Nem járnak a vonatok Budaörs és Biatorbágy között

Műszaki hiba miatt nem járnak a vonatok Budaörs és Biatorbágy között, emiatt jelentősen hosszabb a menetidő a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Győr-Sopron és a Győr-Szombathely vasútvonalon - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint reggel fél kilenckor Budaörs és Biatorbágy között megrongálódott a felsővezeték, emiatt ideiglenesen nem közlekednek a vonatok.  A MÁV-START vonatpótló buszokkal tervezi az utasok elszállítását, azonban a buszok beállítása időbe telik - tették hozzá.

Szennyvízben fuldoklik a település

Az utcákra, udvarokba folyik a szennyvíz Verpeléten, ugyanis a településen továbbra is komoly problémák vannak a szennyvízelvezetéssel – írja a heol.hu. Februárban kereste meg a lapot először néhány olvasó, de nem történt változás az ügyben.

A településen vákuumos szennyvízelvezető rendszer működik, amelyet az 1990-es években nem megfelelően alakítottak ki, ennek pedig jelenleg a lakosok látják a kárát. Szinte mindennapos, hogy a rendszer valamelyik kültéri tartályából szivárog a szennyvíz, de olyan is előfordult már, hogy a fekália télen visszaömlött a lakásokba.

– Nyáron nem lehet szellőztetni, olyan bűz árad a tartályokból, és nem tudunk semmit tenni ellene. Van, ahol az utcákon szivárog keresztbe a szennyvíz, szerencsésebb helyzetben az árokba csorog, de például a szomszédomnak sokáig az udvarában volt a tartály, akkor oda folyt – sorolta a kellemetlenségeket egy neve elhallgatását kérő férfi.

Farkas Sándor, a város polgármestere szerint óriási összegre lenne szükség a megoldáshoz.

– Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szolgáltatóval, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-vel, sokszor kijönnek a szakembereik, de az egész rendszer átalakítására lenne szükség. Keressük a pályázati forrásokat, de mindeddig sajnos nem jutottunk eredményre – mondta.

A településen egy ideje attól is félnek, hogy a szennyvíz valamilyen módon bekerülhet az ivóvízrendszerbe, ezért már abból sem mernek inni, többen csak palackozott vizet hajlandóak fogyasztani. Olyan is előfordult már, hogy egy vécé lehúzáskor a lakásba ömlött vissza a szennyvíz, a csapból pedig néha barnás, zavaros víz folyik.

Ha dohányzik, szokjon le! A telefonálásról is

A dohányzásellenes törvény 2011-es szigorítása óta minden cigarettásdobozra kötelező rányomtatni egy leszokást segítő telefonvonal számát, a 06 40 200 493-at. Csakhogy. 

Az Index azt írja: a vonal másik végén egy automata üzenetrögzítő ezt mondja be: „tisztelt telefonáló! A szolgáltatás jelenleg nem üzemel. A hiba kijavítása folyamatban van.”

Augusztus végén a 444.hu írt ugyanerről. A cikkükből az derül ki, hogy a vonal már azelőtt hónapokkal is elérhetetlen volt. Ezt a központi telefonvonalat eredetileg az Országos Egészségfejlesztési Intézet hozta létre, amit később Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetté neveztek át, majd idén április 1-én megszűnt, jogutódja az Emberi Erőforrások Minisztériuma lett.
A lap kérdéseket tett fel a tárca illetékeseinek, de egy hét elteltével sem érkezett semmilyen válasz.

Ennek a telefonvonalnak a száma szerepel abban a kormányrendeletben, ami a dohányzásellenes törvény végrehajtásához szükséges részletes szabályokat ismerteti.

Ez a nem működő és így teljesen felesleges telefonszám a hamarosan az egységes csomagolású cigarettákra is rákerül.