Előfizetés

Varázsütésre - Szerbiában megkezdték a "kínai vasútfelújítást"

Megkezdődött a Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszának felújítása, a korszerűsítés befejezését követően a két főváros közötti nyolc órás menetidő 3 órára rövidül. A beruházás kínai finanszírozással valósul meg.    

Az építkezés hivatalos kezdőeseményén a Belgrád melletti Zimonyban Ana Brnabic szerb miniszterelnök kiemelte, a vasútvonal kiépítése több szempontból is jelentős; ez az első határon átnyúló projekt, amely Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország együttműködésének keretében valósul meg; ez az első háromoldalú megállapodás, amelyet aláírtak, és már meg is kezdődött a megvalósítása, valamint azért is egyedülálló, mert Kína, egy EU-tagország és egy nem EU-tag együttesen vesz részt benne.

Vang Hsziao-tao, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság alelnöke rámutatott, a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal fontos része annak az útvonalnak, amely a Keletet köti össze a Nyugattal, illetve összeköti egymással Európa országait. Emlékeztetett arra, hogy a kínai, a szerb és a magyar miniszterelnök 2013 novemberében jelentette be a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását, és ez a projekt a bejelentéstől számítva tíz éven belül meg is valósulhat.

A munkálatok kedden szimbolikusan az egyik sínpár eltávolításával kezdődtek meg.

A vasútvonal szerbiai szakaszának kiépítése mintegy 2 milliárd dollárba kerül. Kedden a Belgrád központját és a vajdasági Ópázovát összekötő 34,5 kilométeres szakasz munkálatai kezdődtek meg. A szakasz felújításának összértéke 350,1 millió dollár, a kivitelezést a China Railways International és a China Communications Construction Company végzi, a munkálatok a tervek szerint három éven belül befejeződnek.

A felújítás után a vonatok a szakasz első 20 kilométerén akár óránkénti 200 kilométeres sebességgel is haladni tudnak majd, míg a fennmaradó részen 120 kilométeres sebességgel közlekedhetnek - hangsúlyozta a helyszínen Zorana Mihajlovic közlekedésügyi miniszter.

A teljes szerbiai szakaszon az átlagsebesség óránként 120-180 kilométer között alakul majd. Az eddigi sebesség alig érte el az óránkénti 70 kilométert. Elhangzott, a gyorsvasút útvonalán nem lesznek átkelők, a közlekedés zavartalanságát alul- és felüljárók biztosítják.

A Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, ebből 166 kilométer Magyarországon, 184 pedig Szerbián halad át. A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani. A tervek szerint a teljes felújítás és a korszerűsítés 2023-ra fejeződhet be.

A magyarországi szakaszra - a Soroksár és Kelebia közötti, 152 kilométer hosszú vasútvonalra - vonatkozó tervezés-kivitelezés beszerzési eljárás részvételi felhívása hétfőn jelent meg a MÁV honlapján, valamint a hirdetményt feladták az Európai Unió Hivatalos Lapjában - közölte a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. 

Kazah kenőpénzek - Házkutatás az Airbusnál

Házkutatást tartott a francia rendőrség kedden az Airbusnak a Párizshoz közeli Suresnes-ben található központjában a Kazahsztánnak 2010-ben, Nicolas Sarkozy elnöksége idején eladott helikopterek ügyében - közölte a repülőgépgyártó nagyvállalat.

A kétmilliárd eurós értékű szerződés az egykori Eurocopter, jelenlegi Airbus Helicopters által gyártott 45 helikopter eladásáról szólt. A gyanú szerint az eladást követően törvénytelen módon utaltak vissza közvetítői pénzeket Franciaországba. Az ügyben 2013-ban indult nyomozás bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosás, valamint külföldi köztisztviselők korrumpálásának gyanúja miatt.

"Megerősítjük, hogy az Airbus irodáiban házkutatás volt a Kazahsztánnal kapcsolatos nyomozás keretében. Miután az eljárás folyamatban van, nem kívánjuk kommentálni. Az Airbus teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal" - közölte a vállalat. A rendőrség októberben kihallgatta Tom Enderst, az Airbus csoport elnökét, valamint két másik vezetőjét és a vállalat ügyvédjét, Noelle Lenoirt, aki Jacques Chirac államfősége idején miniszter volt.

A nyomozás a Le Monde című napilap szerint azt követően indult meg, hogy a francia pénzügyminisztérium pénzmosás elleni részlege 2012. áprilisban gyanús, több mint 300 ezer eurós átutalást észlelt Nicolas Sarkozy tanácsadójának, Jean-Francois Etienne des Rosaies-nek a számláján, amely feltételezhetően egy kazah származású belga üzletembertől, Pathok Chodievtől származik, aki Nurszultan Nazarbajev kazah elnök köréhez tartozik.

Új szabályok kártyás fizetésre

Publikálás dátuma
2017.11.28. 06:28
FOTÓ: AFP/LLUIS GENE

Az Európai Bizottság új szabályokat fogadott el a bankkártyával és az online végrehajtott elektronikus fizetések biztonságosabbá tételére. Az új szabályok szerint az elektronikus fizetést megelőző hitelesítést legalább két, egymástól független elem használatával kell végezni, például egy fizikai tárgy - kártya vagy mobiltelefon - és egy jelszó vagy biometrikus azonosító (például ujjlenyomat) kombinációjával. Pusztán egy jelszó vagy a hitelkártyán feltüntetett adatok megadása ezentúl az esetek zömében már nem lesz elegendő a fizetés végrehajtásához. A szabályok szintén rögzítik a bankok, valamint az innovatív fizetési megoldásokat és számlainformációs eszközöket kínáló szolgáltatók (fintech cégek) kötelezettségeit is. Az ez utóbbiakra vonatkozó magyar szabályok január közepén lépnek hatályba.