Hollywoodi színésznőből királyi hercegné lesz

Publikálás dátuma
2017.11.30. 06:17
FOTÓ: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
A brit napilapok továbbra is oldalakat szentelnek Harry herceg és amerikai színésznő-emberi jogi és környezetvédelmi aktivista párja, Meghan Markle hétfőn nyilvánosságra hozott eljegyzésének.

II. Erzsébet és a família vezető tagjai egymást túlharsogva fejezték ki "túláradó boldogságukat", Harry eljegyzése azonban a közvélemény rokonszenvét is kiváltotta. A The Times napilap által rendelt YouGov közvélemény-kutatás szerint az emberek 81 százaléka pozitívan tekint Harry hercegre, 49 százalékuk pedig Markle kisasszonyt is kedveli, ami magasabb arány, mint Károly walesi herceg hitvese, Camilla 33 százalékos mutatója. A közvélemény csaknem 80 százalékos arányban nem bánja, hogy az egykori "kis herceg" választottja nem brit, nem fehér, nem anglikán, három évvel idősebb jegyesénél és elvált asszony. A társadalmi haladást jelzi, hogy az anglikán egyház feje, Justin Welby, Canterbury érseke hajlandónak mutatkozik az egyházi esküvő celebrálására. A korábban érvényes szabályoknak megfelelően addig, amíg Meghan Markle 2011-2013 közötti férje, Trevor Engelson életben van, nem kerülhetett volna erre sor.

Ha a királyi esküvő pontos dátumát nem is hozták még nyilvánosságra, tudjuk, hogy a hónap jövő május, a helyszín pedig a windsori kastély részét képező varázslatos Szt. György kápolna, a gótikus építészet egyik remeke lesz. A Szt. György kápolna kapacitása 800 fő, jóval szerényebb, mint a westminsteri apátságé, ahol Vilmos vagy a Szt. Pál katedrálisé, ahol Károly és Diana kötött házasságot.

Az esküvő időpontjának mérlegelésében II. Erzsébet április 21-i 92. születésnapja éppúgy szerepet játszik, mint Harry sógornője, Katalin, Cambridge hercegnéjének ugyancsak áprilisra várt harmadik szülése. Ami egyébként azt jelenti, hogy Harry a még szerényebb hatodik helyről várja a trónutódlást.

Fotó: Profimédia

Fotó: Profimédia

Meghan Markle egyébként a korábbi értesülésekkel ellentétben nem katolikus, hanem anyai oldalon protestáns, apai ágon az episzkopális egyház tagja. Az esküvőt megelőzően keresztelőn, konfirmáción és anglikán egyházi oktatáson is átesik. Markle vallási feladatain kívül minden más elvárásnak igyekszik eleget tenni. Kész végigmenni a brit állampolgárság megszerzéséhez szükséges folyamaton és letenni az országismereti vizsgát. A házasságkötés után találgatások szerint a Sussex hercegnéje címre esélyes ara színésznői pályafutása felhagyásával brit emberi jogi célok szolgálatába kívánja állítani az életét.

Az analógia alapján II. Erzsébet ugyanúgy lehetővé teszi Harry és Meghan számára, hogy először a hozzájuk legközelebb álló családtagokat és barátokat hívják meg és csak azután gondoljanak a politikai és protokolláris kötelezettségekre. Brit és külföldi királyi hozzátartozókon, hollywoodi színészeken és a pár kiterjedt jótékonysági körén kívül elképzelhető, hogy a Harryvel kiváló személyes kapcsolatot kialakított volt amerikai elnöki házaspár, Barack és Michelle Obama is részt vesz 2018 várhatóan legfényesebb esküvőjén.

Eseménydús tavasz vár a brit uralkodóházra:

Április: Harry sógornője, Katalin hercegné harmadik gyermekének megszületése

Április 21.: II. Erzsébet 92. születésnapja

Május: hercegi esküvő