Szétrobbanthatja az orvosi kamarát a tagdíjbotrány

Publikálás dátuma
2017.11.30 06:00
FOTÓ: Vajda József
Önálló szakmai kamarát szeretnének az alapellátó fogorvosok – tudta meg a Népszava. Az orvosi kamara tagdíjemelési terve ugyanis „kiverte a biztosítékot” az alapellátó fogorvosoknál is.

Társaik nevében Kárász Anikó és Karászi Zsolt András nyílt levelet írt Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara elnökének. Ebben azt sérelmezték: a kamara elhanyagolta az érdekeik védelmét, ezért semmiképpen nem indokolt, hogy az érdekvédelemre hivatkozva az állítólagos többletjövedelem egy részének visszacsorgatását várja tőlük.

Levelükben azt írták: „Ma egy, a közfinanszírozásban több évtizede dolgozó fogszakorvos és szakdolgozó bruttó fizetése a szakdolgozói minimálbérnek megfelelő összeg. Ezt mi nem eredménynek, sokkal inkább kudarcnak neveznénk. Ha szeretne részt venni benne, tekintse a saját, személyes kudarcának. Érthetetlen, hogy miként jutottunk ide, az alapellátás többi részét érintő évi 130.000 forintos emelésekből miért maradtak ki rendre a fogászatok?!”

Számításaik szerint mára mintegy 28 milliárd forint hiányzik a területi ellátók büdzséjéből, ezért hónapok óta kérik a kormánytól: emelje a körzetekre, a kezelésekre jutó támogatást. A most rendelkezésükre álló havi átlagosan 800 ezer forintból nem gazdálkodható ki a praxisok működtetése, de az állam által biztosított térítésmentes ellátások anyagköltsége sem.

A levélírók szerint felháborító, hogy a szeptemberi háromnapos munkalassító akciójukkal elért eredményeket Éger István a kamara hivatalos lapjában a vezetőség és saját érdemeiként tüntette fel, ez számukra is, de az akcióban részt vállalók számára is sértő és elfogadhatatlan. Hiszen akkor a kamara elhatárolódott a tiltakozástól. Végül arra kérték Éger Istvánt értékelje át nyilatkozatait, és érdemi eredmény híján a fogorvosoktól ne próbáljon meg még több pénzt kicsikarni!

Éger István szinte postafordultával válaszolt. Megismételte: szerinte abban, hogy a fogorvosok még idén kapnak egyszeri 3 millió forintot, szerény része volt a demonstrációjuknak. Hozzátette: „Ez akkor is így van, ha a megszámlálhatatlan mennyiségű háttértárgyalás és alkudozás minden részlete nem hozható nyilvánosságra.”

Már azt sem értem az elnök úr levelében, hogy mit lehet, kell titkolni egy háttértárgyalásról azok előtt, akikről éppen szó van – mondta lapunknak Kárász Anikó fogorvos, a levél egyik írója. – Ezzel szemben azt mondom, az ő „kabátujja vastagon benne van”, abban, hogy nekünk nem emelkedett a bérünk, és hogy öt év alatt mindössze 110 ezer forinttal nőtt a praxis finanszírozása. „Hol van a mi érdekképviseletünk?” – kérdezte. Hozzátette: úgy gondolják, hogy éppen a gyenge érdekképviselet miatt megfontolandó egy önálló fogorvosi kamara létrehozása. Erről már – jegyezte meg – el is kezdtek beszélgetni belső fórumaikon.

Karácsonyi pénz a kórházak
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rendezi a kormány a kórházak adósságait – derül ki a szerdai Magyar Közlönyből. Erre a kabinet mintegy 49 milliárd forintot hagyott jóvá.
Az összegből főként az augusztus végén több mint 30 nappal lejárt számlák fizethetők ki, illetve a pénz kisebb hányadából az ellátás biztonságát segítő szolgáltatásokat kell megvalósítaniuk az intézményeknek.
A támogatást a kórházak legkésőbb december 22-ig megkapják. A Magyar Államkincstár adatai szerint az egészségügyi intézmények – beleértve kórházakat, a járó- és fekvőbeteg-szakellátást, az egészségügyi háttérintézményeket és a klinikai központokat – október végén 45,4 milliárd forint tartozást halmoztak fel.
 
Szerző

Kis bank, hatalmas kedvezményekkel - Budapesten keresztül így tölthetné fel Putyin kémekkel Európát

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:21

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Nem csak diplomáciai fedést, de pénzmozgásokat is álcázhat a meglepően csekély tőkével bíró IIB, az embereit pedig a magyar kormány segíti a schengeni övezeten belülre.
Alaposan feladhatja a leckét a magyar kémelhárításnak, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapesten teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban, írja az Index.hu, ugyanis
a kémek többsége éppen hogy diplomáciai fedésben érkezik a célországba, és diplomáciai mentességet élvezve dolgozik.
Amikor egy ország jelzi, hogy kiket küld diplomáciai képviselőként, a fogadó állam kémelhárítása - Magyarországon az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai - ellenőrzi a listán szereplő neveket. A listát elküldik a NATO-tagállamok partnerszolgálatainak is a, a partnerek pedig ha van mit, akkor visszajeleznek, hogy kivel, hol volt már dolguk. Ha valaki gyanús, arra aztán a kémelhárítás odafigyel, de az, hogy mit lépnek vele szemben, függ a diplomata tevékenységétől is.
a budapesti bázist építő orosz Nemzetközi Beruházási Bank azért kockázatos nemzetbiztonsági szempontból, mert az ott dolgozók ugyanolyan mentességben részesülnek majd, mint azok, akiket az orosz külképviseletekre telepítenek.
A bank elsősorban fedést biztosíthat a kémeknek, írja a portál. Méghozzá egy külképviselettel szemben nem csak diplomáciai fedést, de a pénzmozgások elfedését is biztosíthatja, elrejtve ezzel ellenséges üzleti felvásárlást, de használhatja a pénzt kivédhetetlen versenyhelyzet teremtésére, vagy hitelek útján tehet függővé kulcspozícióban lévő személyeket. Ráadásul az orosz titkosszolgálatok embereinek él-személyazonosságát is biztosíthatja a pénzintézet, mivel 
a kormánnyal kötött megállapodás értelmében nemcsak a bank személyzetének, azok eltartott rokonainak, ide járogató tanácsadóknak, de voltaképpen bárkinek az utazását meg kell könnyítenie a magyar államnak, akit a bank meghív.
A kémek a bank embereiként érkezhetnek Magyarországra, ahonnan - ismét identitást váltva - bárhova könnyedén eljuthatnak a schengeni övezetben. Mindezeken túl a beruházási bank vállalatfinanszírozásban való részvétele elképesztően jó információszerzési, tippkutatási és befolyásolási pozíciót is biztosít.
Az IIB a fejlesztési bankok viszonylatában nagyon kicsi, 1,3 milliárd eurós tőkéje olyan – szemben például a luxemburgi EIB-vel, melynek 243 milliárd euró a tőkéje. Mindez kémelhárítási szakemberek szerint csak erősíti a gyanút, hogy budapesti megjelenésében nem a névleges, hivatalos tevékenysége a döntő. Az már csak hab a tortán, hogy a beruházási bank igazgatója, a korábbi diplomata Nyikolaj Koszov szovjet hírszerző családból származik. Apja – a KGB vezérőrnagyaként – Magyarországon is dolgozott, és neki magának is köze lehet a KGB-utód Külföldi Hírszerző Szolgálathoz.
A magyar kormány lépése, azaz a bank befogadása és a mentességek biztosítása azért is meglepő, mert Magyarországot 2000-ben éppen az első Orbán-kormány idején léptették ki az IIB-ből, azzal az indokkal, hogy nem elég átlátható a ténykedése. Azaz már akkor nemzetbiztonsági kockázatot láttak benne. A szakítás 2014-ig tartott.
Önmagában persze nem szokatlan és nem rendszeridegen, hogy egy nemzetközi pénzintézet olyan mentességeket kapjon, mint amiket Magyarországon a Nemzetközi Beruházási Bank kaphat. De mindezek fényében egyáltalán nem földtől elrugaszkodott állítást fogalmazott meg egy biztonsági szakértő a New York Timesnak, amikor azt mondta: a magyar kormány és az IIB között létrejött "megállapodás lehetőséget nyújt Vlagyimir Putyinnak, hogy feltöltse kémhadtestét Európában, miután innen és az Egyesült Államokból is orosz diplomatákat utasítottak ki a Szkripal-ügy megtorlásaként".

Kiakadt az állambiztonság: a Soros Alapítvány demokratikus mozgalmakat akar támogatni

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:00

Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A gyanús formációk egyike, amiért a szocialista szolgálat prüszkölt, a Fidesz volt.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tette ki azt a napi operatív információs jelentést, amelyet majdnem napra pontosan 30 éve írt le a Belső elhárítás (BM III/III. Csoportfőnökség): a Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni - írja a hvg.hu. A Soros Alapítvány honlapjáról kiderül, hogy 1989-ben "Demokratikus szervezetek támogatására" 16 804 000 forintot fordítottak.  A támogatási lista is elérhető, ebből kiderült, hogy a Fidesz helyi csoportjai százezreket kaptak fénymásolóra, a központi pártszervezet pedig 3,2 milliót az infrastruktúra kiépítésére. Ebből lett 5 számítógép szövegszerkesztő programmal, 6 fénymásoló, 6 üzenetrögzítő, 6 telefax és egy lézerprinter.