Szétrobbanthatja az orvosi kamarát a tagdíjbotrány

Publikálás dátuma
2017.11.30 06:00
FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Önálló szakmai kamarát szeretnének az alapellátó fogorvosok – tudta meg a Népszava. Az orvosi kamara tagdíjemelési terve ugyanis „kiverte a biztosítékot” az alapellátó fogorvosoknál is.

Társaik nevében Kárász Anikó és Karászi Zsolt András nyílt levelet írt Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara elnökének. Ebben azt sérelmezték: a kamara elhanyagolta az érdekeik védelmét, ezért semmiképpen nem indokolt, hogy az érdekvédelemre hivatkozva az állítólagos többletjövedelem egy részének visszacsorgatását várja tőlük.

Levelükben azt írták: „Ma egy, a közfinanszírozásban több évtizede dolgozó fogszakorvos és szakdolgozó bruttó fizetése a szakdolgozói minimálbérnek megfelelő összeg. Ezt mi nem eredménynek, sokkal inkább kudarcnak neveznénk. Ha szeretne részt venni benne, tekintse a saját, személyes kudarcának. Érthetetlen, hogy miként jutottunk ide, az alapellátás többi részét érintő évi 130.000 forintos emelésekből miért maradtak ki rendre a fogászatok?!”

Számításaik szerint mára mintegy 28 milliárd forint hiányzik a területi ellátók büdzséjéből, ezért hónapok óta kérik a kormánytól: emelje a körzetekre, a kezelésekre jutó támogatást. A most rendelkezésükre álló havi átlagosan 800 ezer forintból nem gazdálkodható ki a praxisok működtetése, de az állam által biztosított térítésmentes ellátások anyagköltsége sem.

A levélírók szerint felháborító, hogy a szeptemberi háromnapos munkalassító akciójukkal elért eredményeket Éger István a kamara hivatalos lapjában a vezetőség és saját érdemeiként tüntette fel, ez számukra is, de az akcióban részt vállalók számára is sértő és elfogadhatatlan. Hiszen akkor a kamara elhatárolódott a tiltakozástól. Végül arra kérték Éger Istvánt értékelje át nyilatkozatait, és érdemi eredmény híján a fogorvosoktól ne próbáljon meg még több pénzt kicsikarni!

Éger István szinte postafordultával válaszolt. Megismételte: szerinte abban, hogy a fogorvosok még idén kapnak egyszeri 3 millió forintot, szerény része volt a demonstrációjuknak. Hozzátette: „Ez akkor is így van, ha a megszámlálhatatlan mennyiségű háttértárgyalás és alkudozás minden részlete nem hozható nyilvánosságra.”

Már azt sem értem az elnök úr levelében, hogy mit lehet, kell titkolni egy háttértárgyalásról azok előtt, akikről éppen szó van – mondta lapunknak Kárász Anikó fogorvos, a levél egyik írója. – Ezzel szemben azt mondom, az ő „kabátujja vastagon benne van”, abban, hogy nekünk nem emelkedett a bérünk, és hogy öt év alatt mindössze 110 ezer forinttal nőtt a praxis finanszírozása. „Hol van a mi érdekképviseletünk?” – kérdezte. Hozzátette: úgy gondolják, hogy éppen a gyenge érdekképviselet miatt megfontolandó egy önálló fogorvosi kamara létrehozása. Erről már – jegyezte meg – el is kezdtek beszélgetni belső fórumaikon.

Karácsonyi pénz a kórházak
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rendezi a kormány a kórházak adósságait – derül ki a szerdai Magyar Közlönyből. Erre a kabinet mintegy 49 milliárd forintot hagyott jóvá.
Az összegből főként az augusztus végén több mint 30 nappal lejárt számlák fizethetők ki, illetve a pénz kisebb hányadából az ellátás biztonságát segítő szolgáltatásokat kell megvalósítaniuk az intézményeknek.
A támogatást a kórházak legkésőbb december 22-ig megkapják. A Magyar Államkincstár adatai szerint az egészségügyi intézmények – beleértve kórházakat, a járó- és fekvőbeteg-szakellátást, az egészségügyi háttérintézményeket és a klinikai központokat – október végén 45,4 milliárd forint tartozást halmoztak fel.
 
Szerző
2017.11.30 06:00

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42