Kamion az árokban - Zárlat az M1-esen Ausztria felé

Szalagkorlátnak ütközött, majd árokba hajtott egy kamion az M1-es autópályán Nagyszentjános térségében az Ausztria felé vezető oldalon, a kamionon szállított több tonnás betonelemek a pályára estek - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtök reggel az MTI-t. Az autópályát Ausztria felé lezárták.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a 103-as és a 104-es kilométerek között történt balesetben senki sem sérült meg. Smuk Ferenc, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte, hogy a helyszínelés és a műszaki mentés idejére a forgalmat a nagyszentjánosi lehajtónál terelik le a sztrádáról. A járművek a 112-es kilométernél hajthatnak vissza az autópályára.

Szerző

Havazás - Elakadt kamionok Nógrád megyében

Publikálás dátuma
2017.11.30. 09:04
Illusztráció/AFP fotó

A kora reggeli órákban a 2-es úton, Szendehely és Katalinpuszta között a kapaszkodósávba lehúzódva több kamion áll, amely a havazás miatt csúszóssá vált úttesten elakadt. A 2-es út teljes Nógrád megyei szakaszán korlátozzák a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek közlekedését - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.Nágel Tamás elmondta: az intenzív havazás miatt csúszóssá váltak az utak, ezért rendelték el a korlátozást. A tehergépjárművek a kijelölt parkolókban várhatják meg a tilalom feloldását.

update:

Csütörtökön negyed 12 tájban jött a hír, hogy  újra közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek a 2-es főúton Nógrád megyében.

Szerző
Frissítve: 2017.11.30. 12:32

Vörösiszap-per - Nyert a MÁV a Mal ellen

Publikálás dátuma
2017.11.29. 19:00
Fotó: Népszava

A MÁV Zrt. 96 százalékban megnyerte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. elleni kártérítési pert a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának szerdán kihirdetett ítélete szerint. A bíróság arra kötelezte az alperes Mal Zrt.-t, hogy 15 napon belül fizessen ki a felperes MÁV-nak 382 167 742 forint főkövetelést, a számlák keletkezésétől törvényesen járó késedelmi kamatot, és perköltséget. Ezt meghaladóan a bíróság a MÁV keresetét elutasította. A vasúttársaság kártérítési igénye 380 millió 793 ezer 665 forint volt.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap elmosta a vasúttársaság Székesfehérvár-Szombathely vonalán az Ajka-Devecser közötti 1,5 kilométeres vasúti szakaszt, emiatt a MÁV-nak kára keletkezett.

Újraindul a per

December 11-én kezdődik a vörösiszapper megismételt elsőfokú tárgyalása különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla idén február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a per összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokot. Az indoklása szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan a felülbírálatra, ezért megismételt eljárásra van szükség.

A kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Szerző