Nem adja fegyvereit a Hamász

Publikálás dátuma
2017.12.01. 06:36
A szeptemberben aláírt Fatah-Hamasz egyezség nehezen valósul meg Fotó: AFP/Khaled Desouki

A jövő hét végére halasztotta a hatalomátadás véglegesítését a Gázát 2007 óta uraló Hamász. A palesztin terrorcsoportnak egy szeptemberi megállapodás szerint mára kellett volna átadnia az enklávé teljes irányítását és felügyeletét a Ciszjordániát is irányító Palesztin Hatóságnak (PH). A PH főereje, a Fatah és a Hamász szerdán, két nappal a december elsejei határidő lejárta előtt fordult halasztási kérelemmel a palesztin egységet célzó egyezményt tető alá hozó és végrehajtását felügyelő Egyiptomhoz.

A két rivális szervezet közös közleménye szerint „maradtak még rendezetlen kérdések”. A felek egymást vádolják a kötelezettségek be nem tartása miatt. A szeptember 12-én Kairóban aláírt Fatah-Hamász megállapodás három legkényesebb pontja a gázai terrorszervezet fegyverarzenáljának kérdése, a Hamász-közigazgatás alkalmazottainak sorsa, illetve a határátkelők felügyelete.

Mindeddig tervszerűen haladt a megállapodás végrehajtása, de az várható volt, hogy a lefegyverzés nem lesz zökkenőmentes. A Hamász november 1-én még átadta a PH-nak a határátkelők ellenőrzését, de november 27-én kategorikusan visszautasította „az ellenállás fegyvereinek" átadását. A Hamász elnökhelyettese, Khalil al-Hayya azt nyilatkozta, a fegyverek azt a vörös vonalat jelentik, amelyet nem lép át a Hamász és nem tekint tárgyalási témának. „Ciszjordániába visszük ezeket a fegyvereket, a megszállás leküzdésére. Jogunk van szembeszállni a megszállókkal, mindaddig míg le nem győzzük”, fogalmazott a gázai vezető.

A Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddin el-Kasszám Brigádok mintegy 25 ezer harcossal és több ezer rakétával rendelkezik. A Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság az egységkormány felállításának feltételeként ragaszkodik a Gázai övezet teljes biztonsági kontrolljához és a Brigádok lefegyverzéséhez.

Szerző

Határvadászok miatt vágják a fát Kaposváron

Publikálás dátuma
2017.12.01. 06:17
A határvadász-laktanyát a város legnagyobb zöld területén építik Fotó: Népszava

„Szita Károly polgármester megköszönve az észrevételeket azt mondta: a beruházás csak 7 százalékát érintené a park területének, s egyetlen fát sem kell kivágni, ekkor épülhet futópálya, játszótér”. „Volt, aki a parkot, a fákat féltette, ám L. Balogh Krisztina városi főépítész állította: nem tervezik a fák kivágását.”

A helyi hírportálokon a mai napig olvasható az a két idézet, melyek június elején hangzottak el egy kaposvári fórumon, amit a Somogyi megyeszékhely legnagyobb parkjába – akkor még csak – tervezett határvadász-laktanya építése kapcsán hívott össze a város vezetése.

A határvadászok Kaposvárra költözésének híre tavasszal terjedt el a városban, s bár az alakulat ellen nem volt kifogása a helyieknek, a laktanya helyszínét sokan kifogásolták, ugyanis a Cseri park a település legnagyobb, a szakemberek szerint országosan egyedülálló adottságokkal rendelkező belterületi zöldövezete. A közgyűlés végül megszavazta, hogy a város négyzetméterenként ötezer forintért adja át a Készenléti Rendőrségnek a húszhektáros park 1,3 hektáros részét. A beruházás – melyet a Strabag nyert el - meg is kezdődött, ám a helyiek a napokban meglepve tapasztalták, hogy az ígéretekkel ellentétben meglehetősen sok fát kivágtak a park egy részében.

Megkerestük a kaposvári önkormányzatot, kért-e engedélyt a kivitelező a fák kivágására, s ha igen és kapott is, akkor miért ígérték néhány hónapja, hogy a laktanya építése nem jár természeti károkkal, ám kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

MSZP: Kunhalmi lehet a listavezető

Publikálás dátuma
2017.12.01. 06:08
Ő lehet a párt arca. FOTÓ: Népszava

Amíg a szövetségi politika a többi párt miatt kiszámíthatatlan, addig nincs értelme listaállításról és jelöltekről tanácskozni – így hangzik a hivatalos indoklása annak, hogy jelen állás szerint az MSZP elnapolja a december 9-re összehívott kongresszusát. (A Népszava már szerdán írt arról, hogy valószínűleg elmarad a kongresszus.) És ugyan hivatalos indoklás van, hivatalos döntés egyelőre nincs. A végső szót a mai elnökségi ülés mondja ki – ami mindenképp lesz, ha nem az elnök hívja össze, akkor a testület kétharmada teszi ezt meg. Mindez azt jelzi, komoly indulatok feszítik a vezérkart.

Nem véletlenül, a péntek duplán fontos: ekkor lehet utoljára módosítani a kongresszus napirendjét (vagy teljesen törölni), továbbá ezen a napon egyeztet az MSZP delegációja Gyurcsány Ferenccel. Mint azt lapunk jelezte, úgy volt, hogy a két párt be is jelenti, miszerint sikerült megegyezni, melyik választókerület kié, ám erre lapzártánkkor semmi esély nem mutatkozott. (Már csak azért sem, mert a legtöbb elnökségi tag úgy gondolja, hogy a választások előtt nem lehet azt üzenni a baloldali szavazóknak, hogy itt egy 10 százalékos párt, amelyik a választókerületek 45 százalékában nem akar és nem is indít jelöltet. Emlékeztetőül: egy kiszivárgott tervezet szerint az MSZP jelöltjei a körzetek 55 százalékában indulnának, a fennmaradó 45 százalék a DK-t illetné.) Úgyhogy valószínűleg kongresszus helyett annyi történik, hogy a választmány elfogadja a programot.

Azt azonban az MSZP vezérkara is pontosan tudja, hogy ha nincs egyezség a DK-val, nyoma sincs a közös jelöltnek, a kongresszusnak is elmarad, akkor tovább csökken a párt népszerűsége, és a tagság is apátiába zuhan. Épp ezért valószínűsíthető, hogy az MSZP legalább egy új arcot címerfigurát megpróbál felmutatni.Több háttérbeszélgetés után úgy tűnik, Kunhalmi Ágnes budapesti elnököt emelhetik ki listavezetőnek. Ami gyakorlatilag két dolgot jelent: amíg nincs valamiféle miniszterelnök-jelölt, addig ő a párt arca, illetve ezzel párhuzamosan hátrébb vonják Molnár Gyula pártelnököt. Kunhalmi listavezetői szerepéről további részeteket a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírek közöl majd.

Szerző