Robbanószerkezet a potsdami karácsonyi vásáron - Videó

Publikálás dátuma
2017.12.01. 18:42
Kiürítették a környéket. JULIAN STÄHLE / DPA / AFP
Robbanószerkezetet találtak pénteken egy karácsonyi vásáron a németországi Potsdamban.

A Berlin melletti város rendőrségének tájékoztatása szerint a tűzszerészek úgynevezett nemkonvencionális robbanó- és gyújtószerkezetet találtak Potsdam központjában, ahol egy szabadtéri adventi vásár is működik. A rendőrség elrendelte a környék kiürítését és lezárását.

A kiürítés után röviddel a Twitteren közölték, hogy "a gyanús tárgy ellenőrzött hatástalanítása sikeresen megtörtént".

A Potsdamer Neueste Nachrichten című helyi lap értesülése szerint a szerkezet egy 40-szer 50 centiméter méretű postai küldeményben volt, amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek. A rendőrséget a gyógyszertárból riasztották, kora délután, miután egy munkatárs felnyitotta a csomagot, és gyanús drótokat és berendezéseket látott meg benne.

Szerző
Frissítve: 2017.12.01. 19:09

Martin Schulz nem zárta ki a nagykoalíciót

Publikálás dátuma
2017.12.01. 16:42
FOTÓ: MAURIZIO GAMBARINI / DPA
A német szociáldemokratákat vezető Martin Schulz pénteken Berlinben kijelentette: pártjában egyetértés van arról, hogy nem zárnak ki semmilyen lehetőséget az új kormány összetételét illetően.

Schulz ugyanakkor cáfolta a Bild című német napilap értesülését, amely szerint már minden akadály elhárult a nagykoalíció útjából, és hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások. A politikus tagadta, hogy beleegyezését adta volna az elmúlt négy évre jellemző szövetség felélesztéséhez, és nyomatékosította: egy újabb nagykoalíció létrejötte nem automatikus.

Még minden lehetőség nyitva áll - utalt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke arra, hogy pártja szerint akár az előrehozott választások kiírása, vagy egy kisebbségi - a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége által vezetett - kormány külső támogatása is megoldást jelenthet a kormányalakítási folyamat elakadására.
Hozzátette: az SPD hétfői elnökségi ülésén azt javasolja majd, hogy valamennyi lehetőséget tekintsék át.

A szociáldemokraták vezetője berlini tájékoztatóján a Bild értesülésével kapcsolatban elmondta, hogy felhívta Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét, és elmondta neki, hogy az alaptalan hírek terjesztése rombolja a pártok közötti bizalmat.

Martin Schulz az esetleges koalíciós tárgyalásokon képviselendő szociáldemokrata álláspontról a Der Spiegel című hírmagazinnak elmondta, hogy a kormányzati felelősség vállalásának alapvető feltétele a német EU-politika átalakítása.
Németországnak "pozitív választ" kell adnia Emmanuel Macron európai uniós reformtervére - hangsúlyozta a hírmagazin szombati számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint.

A CDU/CSU részéről jelezték, hogy készen állnak feltétel nélkül tárgyalni a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásáról. Klaus Schüler, a CDU ügyvezetője Berlinben elmondta: pártja bevárja az SPD december 7-én kezdődő háromnapos kongresszusát, és a vezető testületek december 10-11. ülésén dönt majd a következő lépésekről.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-választás) után a győztes CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról, de a pártok színe alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormányról folytatott tárgyalások november 20-án kudarcba fulladtak.

Azóta Frank-Walter Steinemier államfő igyekszik új lendületet adni a kormányalakításnak. Csütörtök este a nagykoalíció pártjainak vezetőivel, Angela Merkellel, Martin Schulz-cal és Horst Seehofer bajor kormányfővel, a CSU elnökével egyeztetett. A megbeszélés a tervezett 90 percnél jóval hosszabb volt, 135 percig tartott. Részletek nem szivárogtak ki.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint majdnem minden második német, a lakosság 48 százaléka arra számít, hogy ismét a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU és az SPD alakít kormányt. Ez lenne a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

Szerző

Halál vár a Force India csapatfőnökére?

Publikálás dátuma
2017.12.01. 15:55
FOTÓ: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A Force India tulajdonos-főnöke, Vijay Mallya attól tart, hogy kínzások és halál vár rá, ha az Egyesült Királyság kiadja őt hazájának, Indiának - írja a vezess.hu.

Az egykor italgyáraival és légitársaságával gazdaggá és híressé vált Vijay Mallya ma már messze nem olyan gazdag, viszont annál hírhedtebb hazájában, hiszen birodalma nagyjából összeomlott, az indiai üzletember pedig a gyanú szerint komoly pénzügyi visszaéléseket követett el menet közben.

Mallya két éve az Egyesült Királyságban él, ám India szeretné elérni a kiadatását, hogy otthon bíróság elé állíthassák. Jogi képviselői egy júniusi börtönhalállal példálózva azt mondják, az üzletemberre kínzás várhat otthon, joggal féltheti az életét is.

Szerző