Előfizetés

Molnár Gyula: a szocialista párt tudja, mi a feladata

Publikálás dátuma
2017.12.02. 18:08
Molnár Gyula pártelnök az MSZP májusi kongresszusán. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Az MSZP szerint kizárólag közös listán alapuló ellenzéki szövetségben lehet győzelmet aratni a jövő évi parlamenti választáson - írja az MTI tudósításában.

Molnár Gyula, a szocialisták elnöke szombaton, pártja budapesti választási koordinációs ülését követően úgy fogalmazott, az ellenzéki pártok szétaprózódott választási indulása "pártszépségversenyhez" vezetne, amelyben nem szeretnének részt venni.

Az MSZP kritikus két hónapot zárt le, ami után azt üzeni, hogy él és tudja, mi a feladata - mondta a párt vezetője, hozzátéve, az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a szocialista szavazók "nem pártolnak át oda, ahova értelmiségi műhelyek gondolják".

Molnár Gyula később kérdésre sem kívánt erről részletesebben beszélni, de szerinte az biztos, hogy szavazóik tőlük várják az egyértelmű baloldali alternatíva felmutatását.

A pártelnök hamisnak nevezte azokat a híreket, hogy az MSZP vezetésében stratégiaváltás történt volna, hiszen szerinte továbbra is le akarják váltani a kormányt. Kiemelte, ennek érdekében készek tárgyalni mindenkivel, aki nyitott a közös lista- és egyéni jelöltállításra, valamint a közös miniszterelnök-jelölt megnevezésére.

Molnár Gyula szólt arról is, hogy a jövő hétre tervezett kongresszusokat "átalakították" egy programbemutató választmányi üléssé, a kongresszust pedig majd akkor tartják meg, amikor ahhoz minden személyi feltétel adott lesz. Kérdésre válaszolva ezt vízkeresztre valószínűsítette.

Az MSZP elnöke megerősítette, pénteken felkérte Kunhalmi Ágnest, hogy legyen a párt arca, vagyis a nyilvánosság előtt ő beszéljen arról, mit ajánlanak az országnak és a társadalmi csoportoknak.

A jövő héten bemutatásra szánt, Tegyünk igazságot! című programról Hiller István, az MSZP választmányi elnöke beszélt, olyan karakteres, baloldali programnak nevezve a dokumentumot, amely szerinte büszkén vállalható mindenkinek, aki igazságos, demokratikus és európai Magyarországot szeretne.

Hangsúlyozta, a program nem politikusokról, pártokról, "az egymás közötti kavarásokról" szól, hanem a magyar embereket érintő olyan kérdésekről, mint az egészségügy, az oktatás, a lakhatás, továbbá a modern és fenntartható ország jövőkének ötvözése a hagyományokkal.

Molnár Gyula kérdésekre válaszolva elmondta, pénteken egy olyan listát küldtek a DK-nak, amely lefedi az egyik legnagyobb közvélemény-kutató cég elmúlt havi támogatottsági adatait. Kitért arra is, hogy közös lista melletti koordinált indulást félmegoldásnak tartanák, annak ugyanis szerinte megvan az a veszélye, hogy sok választó nem értené.

Összeállt az LMP és az Új Kezdet

Publikálás dátuma
2017.12.02. 17:03
Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje (k) érkezik a párt kongresszusára a Kecskeméten. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Együttműködésről állapodott meg a kampányidőszakra az LMP és az Új Kezdet nevű párt, korszakváltásra szerződtek - jelentette be az LMP miniszterelnök-jelöltje szombaton Kecskeméten, sajtótájékoztatón.

Szél Bernadett a Kossuth-szobor lábánál, a két párt több mint száz tagja és szimpatizánsa előtt azt mondta: nem tekintik lezártnak a két párt szövetségét, együtt tudnak működni mindazon pártokkal, közösségekkel és emberekkel, akik a kormányváltáson túl korszakváltásban is érdekeltek Magyarországon. Úgy fogalmazott: a teljes korszakváltás érdekében megfeszített tempóban dolgoznak majd a következő hónapokban, a két párt egymást erősítve fog küzdeni Magyarországért.

Az LMP és az Új Kezdet kialakította szövetségi politikáját az elmúlt hónapokban és letette az asztalra azt az együttes programot is, amely egy zöldpárt és egy vállaltan jobbközép párt "házasságából született" - közölte.

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke hangsúlyozta: míg az LMP-nek országos frakciója, pártja van, az Új Kezdet a lokalitást, a helyi tapasztalatokat, a lendületet adja az együttműködéshez. A legfontosabb az, hogy a két párt együtt erősebb - hangoztatta.

Szél Bernadett elmondta: az együttműködési megállapodást december közepén, ünnepélyes keretek között írják alá Budapesten.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje megerősítette: rendelkeznek 106 jelölttel, akiket majd be is mutatnak. Szerinte nő a támogatottságuk, és ha az emberek bizalmát szavazatokra tudják váltani, kormány- és korszakváltás lesz 2018-ban. Az ellenzéki párt a 2018-as országgyűlési választási listájának első harminc helyéről is dönt szombaton kezdődött kétnapos kecskeméti kongresszusán.

Lásd még: Itt az LMP országos listájának első harminc helyezettje

Elbukott az orvosi kamara tagdíjemelési terve

Publikálás dátuma
2017.12.02. 16:30
A csütörtöki sajtótájékoztató, ahonnan Éger István sietősen távozott. Fotó: Tóth Gergő

Mindenki győzött, s az orvosok spóroltak évi 20 ezer forintot – így foglalható össze a Magyar Orvosi Kamara szombati közgyűlésének eredménye.

A rendes évi küldöttgyűlés témái közül egyetlen volt amely előzetesen is komolyabb izgalmat keltett a tagok és küldöttek körében, a havi tagdíj 2300 forintról 4000 forintra emelése. A hivatalban lévő elnökség avval érvelt, hogy van akkora szerepük az orvosok mostanában tapasztalható jövedelemnövekedésében, hogy méltányos lehet egy ilyen „visszacsorgatás”. És egyébként szükség van erre a több mint 500 millió forintos többletre a szervezet stabil gazdálkodásához. A javaslat ellen három területi szervezet is formálisan tiltakozott és számos csoport, és orvos adott hangot nem tetszésének a közösségi fórumokon. A legtöbben úgy érveltek, hogy a kamara gazdálkodását korábban sem tudták áttekinteni, s megítélésük szerint eddig sem kaptak semmit a befizetett pénzükért. A felforrósodott hangulat hatására Éger István elnök kevéssel a közgyűlés előtt külön sajtótájékoztatót is tartott, ahol azt igyekezett bizonyítani, hogy minden rendben, szabályosan gazdálkodnak.

A fogorvosok közül, akik különösen is elégedetlenek a kamara értük tett erőfeszítéseivel, egy csoport a kilépését is kilátásba helyezte arra az esetre, ha a közgyűlés megszavazza a tagdíjemelést. Ilyen előzmények után került sor a szombati öt órás tanácskozásra, melynek egyetlen izgalmas pontja a tagdíj kérdése volt. Végül a küldöttek 51 százaléka támogatta az emelést, ám ez kevés volt a kétharmadot igénylő döntéshez. Éger István számára, akinek elnöki beszámolóját nagy többséggel fogadták el, évek óta ez volt az első komoly közgyűlési presztízs veszteség, egy vereséggel felérő győzelem.