Előfizetés

Beolvasott Orbánéknak Pittella

Publikálás dátuma
2017.12.03. 22:56
FOTÓ: WIKTOR DABKOWSKI / DPA
Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője szerint nem a magyar nép, hanem a magyar kormány a felelős, amiért megbuktatott egy 160 ezer menedékkérő áthelyezésére vonatkozó tervet, pusztán azért, mert nem volt hajlandó ezer menedékkérőt befogadni. Az olasz politikus az M1 aktuális csatornának adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak szolidaritást kell vállalnia az Európai Unió (EU) többi tagországával.

Gianni Pittella felidézte: Olaszország több ezer bevándorlót, menekültet fogadott be anélkül, hogy bizonyos európai országok részéről a szükséges szolidaritásban részesült volna. Ezzel szemben bizonyos kormányok, mint a magyar kormány, nem voltak hajlandók ezer menekültet befogadni. Nagyon alacsony számról beszélünk, ha összevetjük azzal a több százezer bevándorlóval, menekülttel, akiket Olaszország, Franciaország és Németország befogadott - fogalmazott.

Az olasz politikus szerint külön kell kezelni a menedékkérők és a gazdasági bevándorlók helyzetét. Azokra, akik háború elől menekülnek, a befogadás elve vonatkozik - szögezte le. A gazdasági migránsok érkezését szerinte meg kell tervezni, meg kell nyitni a jogszerű csatornákat számukra, figyelembe véve, hogy milyen szakmai képesítésekre van szükség egy olyan Európában, ahol egyre kevesebb gyermek születik, ahol kedvezőtlen a demográfiai helyzetet jellemző úgynevezett korfa, ahol bizonyos szakemberekből hiány alakult ki. Úgy folytatta: a gazdasági migránsok érkezése hasznos lehet az európai társadalmaknak, de tervszerűen kell őket befogadni, hogy fenntartható legyen az országok lakosaihoz mérten, akiknek változatlanul joguk van az iskolai oktatásra, a biztonságra és a tömegközlekedésre.

Gianni Pittella feltette a kérdést: "miért kellene megfosztanunk magunkat attól a lehetőségtől, hogy afrikai országokból érkezzenek olyan emberek, akik így tesznek egy lépést a saját problémájuk megoldására, és hozzájárulnak a mi problémánk megoldásához is?". Szerinte ezt ideológiai okokból vagy egy "vallási természetű előítélet miatti óvintézkedésből" elutasítani irracionális gondolkodásmódra vall, amit csak a választási logika diktál, amely egyedül a szavazatgyűjtést tartja szem előtt.
Úgy értékelt: minél inkább megnyitják a legális gazdasági migráció csatornáit, annál inkább lesznek képesek szavatolni azok hazatérését, akik nem jogosultak menekültstátuszra, és vissza kell térniük az országukba.

A kötelező kvótával kapcsolatos kérdésre válaszolva jelezte: az áthelyezés a menedékkérőket érinti, nem a gazdasági migránsokat. Úgy vélte: egy menedékkérő, ha eredetileg Belgiumba vagy Németországba akart is menni, ott marad, ahol adottak számára a méltóságteljes életkörülmények. Ezért ürügynek nevezte, hogy ha ők egy meghatározott helyre akarnak menni, de köteleznék őket, hogy máshova menjenek, úgysem maradnának ott.

Kiemelte: ahogy az olaszok szolidárisak a magyarokkal, amikor a strukturális alapok megítéléséről van szó, a magyar kormánynak ugyanúgy szolidaritást kell vállalnia Olaszországgal a menedékkérők bizonyos hányadának megosztásában.

"Nem arról van szó, hogy menedékkérők százezrei kerülnének át Magyarországra" - fogalmazott, hanem arról, hogy "kis kvótákra felosztva" kerülnének mind a 27 európai országba. "Lehetséges, hogy nem vagyunk képesek közös nevezőre jutni ebben a bölcs, ésszerű és igazságos dologban?" - tette fel a kérdést.

Mindenben helye van a vitának, kivéve, ha a parlament és a tanács megegyezésre jut valamiben, annak kötelezőnek kell lennie, különben "komolytalan az egész" - mondta a szociáldemokrata politikus.

Gianni Pittella kitért arra is: tisztában van azzal, hogy az olasz, a francia és a német hagyományok nagyon különböznek a magyar, a lengyel vagy a szlovák hagyományoktól, ezért nem mondja, hogy Magyarországnak ki kell tárnia a kapuit és be kell fogadnia százezer menedékkérőt, csupán "kis léptékű, akár szimbolikus kvótáról" beszél.

Kiemelte, bizonyítani kell, hogy nem veszítettük szem elől a szolidaritás elvét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem mondhatja: "én az Európai Unióból kiveszem, amit akarok", aztán amikor adni kellene valamit az EU-nak, arra nem hajlandó, mert az már "nem tetszik". Megjegyezte: senki sem kéri Orbán Viktortól, hogy megnyissa a kapukat "boldog-boldogtalan előtt", ha ő ilyet állít a magyar állampolgároknak, "akkor hazugságot állít" - mondta az európai parlamenti képviselő.

Hideg, szeles, csapadékos hétfő

Publikálás dátuma
2017.12.03. 22:41
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Hétfőn több helyen várható csapadék, eleinte hó formájában, majd nyugaton, északnyugaton már egyre inkább eső, havas eső lehet jellemző. A nyugati-délnyugati szél többfelé feltámad. Hajnalban 0 és -7 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas, derültebb tájakon ettől hidegebb is lehet, napközben -1, +5 fokot mérhetünk - írja az Időkép.

Kedden több napsütés ígérkezik, de a nap második felében északnyugat felől ismét megvastagszik a felhőzet és a Dunántúlon havas eső, kisebb eső kialakulhat. A helyenként szeles időben 1-7 fok valószínű. 

Szerdán és csütörtökön csapadék nem várható, sokfelé hosszabb napos időszakokra számíthatunk. Helyenként továbbra is élénk lesz a szél. Délutánonként 5-9 fokot mérhetünk, de a havasabb, ködösebb tájakon csak 0-3 fokra számíthatunk.

Pénteken marad a túlnyomóan napos, enyhe idő, délnyugaton 13 fokig melegedhet a levegő. A Nyugat-Dunántúlon több felhő lehet és estétől nyugat felől havas eső, havazás várható. Szombaton kezdetben a Dunántúlon eshet, majd a középső, este a keleti megyékbe is elérhet a csapadékzóna. A szél többfelé lesz élénk, erős. Nyugaton jelentősen visszaesik a hőmérséklet, keleten még 10 fok körül alakulnak a maximumok.

Megválasztották Tornakápolna új polgármesterét

A független Doszpoly Lórándot választották újra polgármesternek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornakápolnán megtartott időközi önkormányzati választáson vasárnap, korábban is ő töltötte be a tisztséget - közölte a település jegyzője.

Scavnyicki István elmondta, a 40 szavazásra jogosult választópolgárból harminchatan szavaztak, közülük huszonnégyen a nyertes polgármesterre, tizenketten pedig ellenfelére, a szintén független ifjabb Mató Gáborra.

A jegyző közlése szerint a kéttagú képviselő-testületbe Szőr Attila és Porcs József került be a négy indulóból, 24, illetve 23 szavazattal. Mindketten függetlenek.

Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni Tornakápolnán, mert az önkormányzat szeptemberben feloszlatta magát.