Újra megalapíthatják a marosvásárhelyi katolikus iskolát

Elfogadta a bukaresti szenátus az oktatási kerettörvény módosítását, amely jogalapot teremt arra, hogy a parlament törvény útján alapíthassa újra a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi katolikus iskolát - közölte keddi hírlevelében az RMDSZ.

A szövetség november közepén a katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet iktatott, ám ahhoz, hogy ezt a parlament elfogadhassa, az oktatási törvény módosítására volt szükség, mert ennek eddigi formája szerint csak az önkormányzatok hozhattak létre tanintézményeket - mutatott rá a szenátus előző napi döntését magyarázva Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az oktatási kerettörvény módosítását már korábban elfogadta a képviselőház, így hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

Szerző

Kampány a szószékről és a gólyabálban

A választásokhoz közeledve egyre aktívabb Ovádi Péter, a Fidesz veszprémi választókerületi elnöke, helyi frakcióvezetője: tavasszal óvodásoknak, nemrég templomban, a múlt hét végén pedig a Pannon Egyetemen, a hallgatói önkormányzat gólyabáljának fővédnökeként mondott beszédet.

Aktuális szereplése egyébként nem lóg ki a sorból, hiszen mint arról már írtunk, nemrégiben templomi szószékről mondott beszédet. A veszprémi Szent Mihály-székesegyházban, az 56-os ökumenikus templomi rendezvényen Isó Zoltán evangélikus lelkész nem tudott jelen lenni, helyettesítésére pedig Ovádi Pétert ítélte alkalmasnak, ő olvasta fel a szövegét. Tavasszal Veszprém kádártai városrészének református templomában mondott beszédet huszárcsákós óvodások előtt Ovádi.

A kormánypárti politikus fővédnöki fellépése miatt megkerestük a Pannon Egyetemet. Az intézmény rektora, Gelencsér András a Népszavának arról számolt be: Ovádi fővédnöksége valójában Porga Gyula (Fidesz) polgármesternek köszönhető. Mint kifejtette, más egyetemekhez hasonlóan, ők is szorosan együttműködnek a helyi önkormányzattal, kiemelt rendezvényeikre meghívják a város polgármesterét. „Az egyetemnek arra nincs befolyása, hogy a polgármester adott rendezvényre kit és miért delegál” – közölte a rektor, aki leszögezte, hogy politikai és kampányrendezvényeknek soha nem adnak teret.

Ovádi fővédnökségéről a hallgatói önkormányzatot is megkérdeztük, de válasz nem érkezett. Így azt sem sikerült megtudnunk, volt-e olyan hallgató, aki kifogásolta, hogy aktív politikus a fővédnök és szónok.

Az Index értesülése szerint már eldőlt, hogy a Fidesz Ovádit indítja tavasszal az országgyűlési választáson.

Tállai-csoki, Bajkai-tojás
Egyszerű szavazatvásárlás – így kommentálta a DK azt, hogy az RTL Klub szerint a VI. kerület alpolgármestere, a fideszes Bajkai István nevével ellátott tojást kaptak a rászorulók Terézvárosban.
Bajkai, akinek ügyvédi irodája látta el korábban a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel jogi képviseletét, a csatornának azt mondta: saját pénzéből vette a tojást, hogy felajánlja egy jótékonysági osztásra, de arról fogalma sincs, hogyan „keveredhetett” adománya az önkormányzat csomagjai közé.
Nem ez az első formabontó fideszes akció: mint emlékezetes októberben Tállai András NAV-elnök a nevével és Fidesz-logóval ellátott csokit osztogatott a körzetében élő nyugdíjasoknak.

Szerző

Magukfajták zendülése a Jobbikban

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:07
FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A „radikálisok” megüzenték Vona Gábornak, hogy buknia kell, ha a néppártosodás nem hoz növekedést – így értékelte a Jobbik újabb belső konfliktusát Juhász Attila, a Political Capital szakmai vezetője.

Kisebbfajta palotaforradalom tört ki a Jobbikban a hírre, hogy távozik a politikából Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke a közösségi oldalán számolt be arról, hogy felhívta Morvait telefonon, és hosszan elbeszélgettek. Toroczkai következtetése: „Sem a néppártosodás, sem a szebb jövő nem képzelhető el nélküle”.

Boldogan megyek vissza a jogi pályára – Morvai Krisztina ezt egy hónapja nyilatkozta a Népszavának, amikor arról beszélt, hogy jó eséllyel visszavonul a politikától. Pár napja tényként közölte: 2019-ben, mandátuma lejártával véget ér politikai pályafutása. Indoklása szerint az elmúlt közel tíz év bebizonyította számára, hogy a „pártokrácia” nem összeegyeztethető személyiségével és lelkiismeretével.

Lépésében meghatározó szerepe volt annak, hogy nem ért egyet a Jobbikban lezajló folyamatokkal: azzal például, hogy a párt „látványosan közeledik” a balliberális erőkhöz. Morvai csalódottságához gyaníthatóan hozzájárult, hogy értésére adták, a Jobbik nem kívánja indítani a következő EP-választáson.

A kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában Morvai közeli munkatársa, Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos parlamenti képviselő is kiosztotta a pártot. Nem volt egyedül. Azon a napon, amikor Morvai Krisztina bejelentette távozását, az elnökségből és a parlamenti frakcióból eltávolított, de párttagságát megtartó Novák Előd szintén nekiment a Jobbiknak.

„Ide süllyedtünk” – kommentálta Novák, hogy a jobbikos Alfahír nagy terjedelemben szemlézte Teplán Istvánt, a CEU korábbi rektorhelyettesét, „George Soros helytartóját”, aki a Die Presse osztrák lapban „a radikalizmusától (és radikálisaitól) megszabadult Jobbikot” méltatta. Novák Előd kitartást kívánt a Jobbikban a „magunkfajtáknak”. Szerinte sokan vannak ilyenek. Még a frakcióban is akadnak néhányan, akik egy alkalmasabb pillanatra várnak, hogy – lehetőleg Morvai Krisztinával karöltve – visszafordítsák a szekeret.

Morvai bejelentésén sajnálkozott Dúró Dóra jobbikos parlamenti képviselő, Novák Előd felesége is. Szegényebb lenne a politika Morvai Krisztina nélkül – írta Dúró facebookos bejegyzésében, és reményét fejezte ki: „Fogunk még együtt dolgozni közös elveinkért”. Dúró Dóra amúgy a Jobbik új plakátkampányában Vona Gábor mellett látható.

A konfliktus a néppártosodási stratégia és az úgynevezett radikális irányzat közötti szembenállásból fakad – állapította meg a Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője. Vona Gábor pártelnök számára azok a politikusok igazán veszélyesek, akik úgy támadják a néppártosodást, hogy közben komoly pozíciót töltenek be a Jobbikban – hangsúlyozta a politológus a Népszavának. A bírálatokkal a „radikálisok” próbálják rátolni a felelősséget a pártelnökre, másrészt jelezni akarják, hogy választási kudarc esetén Vona Gábornak buknia kell.

A Jobbik jól szerepelt a 2010-es parlamenti választáson, 2014-ben még ehhez képest is erősíteni tudott. Juhász Attila szerint kudarcnak minősülne, ha a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt maradna ugyan, de rosszabb eredményt érne el, mint előző alkalommal.

Vonának pillanatnyilag stabil a helyzete a Jobbikban. Nehézségei abból adódnak, hogy a felmérések nem igazolják vissza stratégiája sikerét: egyelőre semmi nem utal arra, hogy a néppártosodási irány növekedési többletet hozna. Pedig már csak kevesebb, mint fél év van hátra a választásig.

Kívülről nem lehet megmondani, hogy a „radikálisok” milyen támogatottságot élveznek a Jobbikban – jegyezte meg Juhász Attila. Nem számít rá, hogy a választás előtt fordulat történne a párt politikájában. Azt sem tartja valószínűnek, hogy a mostani szituáció pártszakadáshoz vezet. Minden amellett szól, hogy a „radikálisok”, ha a Jobbik viszonylag rosszul teljesít a választáson, nem egy új szervezet létrehozásával kísérleteznek majd, hanem megpróbálják leváltani Vona Gábort, és átvenni a hatalmat a pártban.

Szerző