Előfizetés

Provokálják a Soros támogatta alapítványt

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:04
FOTÓ: OLIVIER HOSLET/AFP

Tucatnyi fenyegetésízű figyelmeztetést kapott egy pécsi civil szervezet, miután kitudódott, hogy a következő hónapokban együttműködik a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvánnyal. Mint arról írtunk, Soros alapítványa a Dél-dunántúli és az Észak-alföldi civil kezdeményezések megerősödését kívánja támogatni 100-100 millió forinttal, s az ehhez szükséges pályázatok kiírását és elbírálását egy pécsi, illetve egy debreceni szervezetre bízták. Az említett pécsi szervezet az Emberség Erejével Alapítvány, amit 2006-ban alapított egy, pécsi egyetemistákból álló baráti társaság. Az alapítvány 2013 óta tanodát működtet hátrányos helyzetű gyerekeknek Pécs gyárvárosi részében. A szervezet önkéntesei előadásokat tartanak iskolákban az emberi jogokról, állampolgári ismeretekről, erkölcstanról. Az alapítvány egyike azon szervezeteknek, amelyek az Alkotmánybírósághoz fordultak a civiltörvény – szerintük – alaptörvényt sértő paragrafusai miatt.

Nyirati András, az alapítvány 35 esztendős vezetője elmondta, most, hogy kiderült, „Sorosnak dolgoznak”, a szervezet címére sorozatban érkeznek olyan üzenetek, amelyben az alapítványt és aktivistáit lehazaárulózzák, s arra szólítják fel, hogy hagyják el az országot. Az alapítvány elnöke cáfolja, hogy szervezetük bele akarna folyni a napi politikába és a kampányba, ugyanakkor ezután is szót emelnek, ha sérülnek nálunk az emberi jogok.

A következő napokban az Emberség Erejével Alapítvány Kaposváron, Pécsen és Szekszárdon tájékoztatót rendez azoknak a civil szervezeteknek, amelyek pályázni szeretnének a Soros-alapítvány által felajánlott támogatásra. A pécsi szervezet felkészült rá, hogy ezeken a találkozókon provokátorok jelenhetnek meg, de bíznak abban, hogy értelmes szóval még ők is meggyőzhetők.

Kormányválasz Brüsszelnek
Alaptalannak tartja a kormány a külföldről támogatott civilszervezetek ügyében folyó kötelezettségszegési eljárást, és ezt kedden közölte az Európai Bizottsággal a szervezetnek küldött válaszban - jelentette be tegnap az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Völner Pál ismét kifogásolta, hogy brüsszeli vezetők Sorossal találkoztak nemrég, mert szerinte veszélyes az a befolyás, amelyet egy milliárdos spekuláns gyakorol az EU-ra.

Áttáncoltak az Unióba az erdogani Törökországból

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:02
HON-LAP - Török táncegyüttes hazai színpadon

Nem ment haza – minden jel szerint az Unióba menekült az erdogani Törökországból, egy novemberi eleji budapesti fellépéséről az Ankarai Gyermek- és Ifjúsági Néptáncszövetség egyik néptánccsoportjának a zöme – erősítette meg az MTI.

Az ügyet kedden megszellőztető török ellenzéki sajtó szerint a 16 táncosból 11 Budapesten maradt és menekültstátust kért.

Az egyelőre nem derült ki, hogy politikai vagy más okokból nem tértek haza a táncosok, és részletek sem ismertek, mert a török Ifjúsági és Sportügyi Minisztérium hírzárlatot rendelt el. A Török Néptáncszövetség viszont megerősítette a hírt, egyben fájdalmát fejezte ki, hogy a táncosok a kulturális rendezvényt kihasználva kárt okoztak az országuknak. A szervezet szerint a 16 „sportoló” és a csapat vezetői „tengerentúli országok cinkosai”, és bűncselekményt követtek el, ezért feljelentést tettek, s az ankarai főügyészség nyomozást indított. 

Magyarországon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) lapunkkal közölte: a csoport tagjai nem kértek menekültstátust, nem léptek kapcsolatba menekültekkel foglalkozó civil szervezetekkel sem, egyelőre arra sincs bizonyíték, hogy itt maradtak volna. A török sajtóbeszámolók szerint a húsz év fölötti fiatalokból álló ankarai tánccsoport zöme csak nemrégiben vetette fel magát a Török Néptáncszövetségbe, ez volt ugyanis az előfeltétele a külföldi szereplésnek. Idén nyáron már egyszer voltak szerepelni, ám ekkor a nem uniós tag Bosznia-Hercegovinában léptek fel, s ekkor még hiánytalanul hazatért az együttes Törökországba. Ezt követte a novemberi budapesti fellépésük, immár uniós területen. 

Úgy tudni, a tánckar többsége most először kapott engedélyt ilyen fellépésre, amihez a török rendőrségtől szolgálati útlevelet kaptak. Ezzel november 1-jén érkeztek Budapestre, információink szerint azonban a dokumentum a schengeni övezetben való tartózkodásra jogosít fel, így az sem biztos, hogy a török táncosok egyáltalán még Magyarország területén vannak-e. 
Más bizonytalanság is van a történetben: a török sajtó szerint a táncosok november 5. és 10. között egy fesztiválon léptek fel a magyar fővárosban, ám egyelőre nem találtunk olyan rendezvényt, amely megfelelne a török sajtóban említett „nyárbúcsúztató” fesztiválnak.

Felmondólevél a karácsonyfa alá

Vas András
Publikálás dátuma
2017.12.06. 06:00
KORMÁNYABLAK - Sokak talpa alatt ott az útilapu FOTÓ: NÉPSZAVA
Egy éven belül másodszor bolygatják meg a kormányhivatalok agrártámogatásokkal foglalkozó részlegeit, sokan utcára kerülhetnek.

Álláshelyek nem szűnnek meg, de egy friss kormányrendelet értelmében a létszámot átcsoportosítják a megyék között - ez a lényege annak a rövid válasznak, amit a Somogy Megyei Kormányhivataltól kaptunk, amikor arra kerestük a választ, miért küldenek el az agrár- és vidékfejlesztést támogató főosztály 108 dolgozójából 58 embert. Hasonló a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Veszprém megyében, valamint Csongrád hódmezővásárhelyi hivatalában is.

Az átcsoportosítás most véglegesen megszünteti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) regionális kirendeltségeinek hálózatára épülő uniós agrártámogatási rendszer utolsó maradványát is. A régiós felosztás egy évig a hivatal megszüntetése után még megmaradt a kiemelt kormányhivatalok említett főosztályaiban, de január elsejétől a feladatokat szétosztják az eddig kimaradt megyei kormányhivatalok között is. A Magyar Közlönyben a napokban megjelent kormányrendelet alapján a területi kérelmek kezelését, a helyszíni ellenőrzési és a megyei ügyfélszolgálati feladatokat szórják szét, így Borsodból Hevesbe és Nógrádba, Csongrádból Békésbe és Bács-Kiskunba, Somogyból Baranyába és Tolnába, Szabolcsból Hajdú-Biharba és Jász-Nagykun-Szolnokba, Veszprémből Komárom-Esztergomba és Fejérbe, míg Zalából Vasba és Győr-Moson-Sopronba kerülnek az ügyek. Értelemszerűen az érintett dolgozók munkaviszonya a jogutód kormányhivatalokba kerül át – ezt nevezte válaszában átszervezésnek a somogyi intézmény.

Információink szerint azonban ennél többről van szó, és sokan elveszítik állásukat. Somogyban az érintett főosztály dolgozóit e-mailben értesítették, hogy főnökük jelentkezni fog náluk a jövőjükkel kapcsolatban. Nem sokkal később a vezető Budapest felé autózva hívta fel beosztottjait, s közölte velük, mi vár rájuk az új esztendőben. Úgy tudjuk, mindenkinek felajánlotta, hogy Kaposvár helyett Baranyában vagy Tolnában folytathatja a munkáját – Szekszárd bő kilencven, Pécs cirka hetven kilométer a somogyi megyeszékhelytől –, illetve, ha ez nem megfelelő, felmondhat, ám ebben az esetben értelemszerűen nem jár végkielégítés. A feladvány az ország többi pontján is ugyanígy hangzik.

Megpróbáltuk megtudni, valóban csak az ingázást vállalók maradhatnak-e, s hogy tényleg sok tucatnyi ember elveszíti-e a munkáját, ám a kormányhivatal ezekre a kérdéseinkre nem reagált, ahogy arra sem, hogyan érinti majd az illetékességi és feladat-ellátási körök megváltozása az ügyintézés rendjét. Közben olyan információk is eljutottak a Népszavához, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogató főosztályokon belül minden érintett kormányhivatalban külön osztályt hoznak létre a beruházási támogatások elbírálására. A terület szakemberei azonban azt jelezték, hogy ezt a munkát korábban a mostani kormány külső cégekbe szervezte ki, így most kérdéses, hogy pontosan mi lesz a dolga az új szervezeti egységeknek.

- Mindenképpen utánajárunk az ügynek és megtesszük a megfelelő lépéseket – mondta megkeresésünkre Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke, aki a Népszavától értesült a kormányrendeletről és annak várható hatásáról. - Nem tájékoztattak minket a változásokról, noha természetesen a kormányzatnak ez kötelessége lett volna.