Kulcsár Krisztián nem örülne az orosz bojkottnak

Publikálás dátuma
2017.12.07 06:52
Fotó: Szalmás Péter
Fotó: /
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke bízik benne, hogy Oroszország nem fogja bojkottálni a pjongcsangi téli olimpiát.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint nagyon nehéz - szinte - lehetetlen jó döntést hozni Oroszország ügyében. A sportvezető a Népszavának azt mondta, nem szívesen lett volna a döntéshozók helyében.

- A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága kedd este felfüggesztette Oroszország NOB-tagságát, az ország vétlen sportolói csak a NOB zászlaja alatt versenyezhetnek. Meglepte a döntés?

- A nemzetközi sportélet várakozásai és a közhangulat miatt nem ért váratlanul a döntés híre. A NOB kiemelt fontosságú alapelvként kezeli a tiszta sportolók védelmét és a dopping kérdésében a zéró tolerancia elvét alkalmazza, a NOB végrehajtó bizottságának a döntésében ez a következetesség érhető tetten. Ugyanakkor az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztésével vétlen sportolókat is sújtanak. Ezért nehéz megmondani, mi a helyes döntés.

- A vétlen sportolók a NOB zászlaja alatt versenyezhetnek.

- Ami nem ugyanaz, mint amikor egy sportoló a saját hazáját képviseli.

- Ha sportolóként ilyen helyzetbe került volna, vállalja az indulást a NOB színeiben?

- Nem tudjuk, nem is tudhatjuk, mit élnek most át azok az orosz sportolók, akik nem vétettek a doppingszabályok ellen. De abban volt sportolóként egészen biztos vagyok, hogy nagyon fájdalmas lehet ez a döntés. Ezért megértéssel tudom fogadni azt is, aki a saját élethelyzetét mérlegelve úgy határoz, hogy indul és azt is, aki inkább távol marad.

- Oroszország még nem döntött arról, hogy teljesen bojkottálja-e a játékokat.

- Pedig a döntés másik legfontosabb aspektusa pontosan ez. Ugyanis, ha végül az orosz sportvezetés úgy dönt, hogy a versenyzőiket nem engedi el az olimpiára, akkor az olimpiai mozgalom még jobban sérül. A kialakult helyzetet már csak ezért is borzasztónak tartom, ugyanis az olimpiai eszme a békét, a toleranciát, a különböző nemzetekhez tartozó, vagy különböző kultúrájú emberek közti ellentétek elsimítását jelenti. Ha a NOB döntésére a bojkott lenne a válasz, akkor a válság tovább mélyülne.

- Van-e hatása a döntésnek a MOB működésére? Lehet-e például szabadkártyát kérni a kizárások és esetleges visszalépések miatt felszabaduló helyekre?

- A MOB működését nem befolyásolja a NOB döntése, mégsem tudjuk függetleníteni magunkat tőle és mindjárt két dologban is megerősít minket. Egyrészt ismét bebizonyosodott, hogy helyes a részünkről prioritásként kezelni a dopping ellenes küzdelmet, másrészt a riói olimpia szervezőbizottsága körüli korrupciós ügyek kipattanása után tegnap Thomas Bach, a NOB elnöke másodszor is egyértelműsítette, hogy minden olimpiai mozgalmat érintő kérdésben az adott nemzeti olimpiai bizottságot terheli a felelősség. A mi csapatunk összetételében egyébként várhatóan nem jelent változást az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztése.

A WADA elégedett a szankciókkal
Craig Reedie, a WADA elnöke úgy fogalmazott: a NOB átgondolt döntést hozott azzal, hogy megbüntette Oroszországot egy intézményesített manipulációs rendszer kifejlesztéséért. „A WADA üdvözli azt a határozatot is, hogy egy grémium semleges zászló alatt engedélyezheti a feltételeknek megfelelő orosz sportolók indulását” – mondta.

2017.12.07 06:52

Cristiano Ronaldo színre lép a Juventusban

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:30

Fotó: NurPhoto/ Roberto Finizio
Csonka fordulóval indul az olasz labdarúgó-bajnokság szombaton, a genovai hídkatasztrófa miatt ugyanis két mérkőzést elhalasztottak. A Juventus sztárigazolása tétmérkőzésen is bemutatkozik Olaszországban.
A kedden Genovában történt súlyos baleset – amelyben 39-en vesztették életüket – miatt az olasz kormány a szombati napot nemzeti gyásznappá nyilvánította, mégsem marad el teljesen a Serie A nyitófordulója. A két genovai klub, a Sampdoria és a Genoa nem lép pályára.
Noha még el sem kezdődött az idény, sokan már előre odaadnák a győztesnek járó serleget a Juventusnak. A Chievo vendégeként kezdő torinói csapat zsinórban hetedszer lett olasz bajnok a tavasszal, a nemzetközi porondon azonban mindig hiányzott valami. A zebrák az elmúlt négy szezonban két Bajnokok Ligája-döntőt veszítettek el, az új szezonban viszont már csak a végső győzelemmel elégednének meg. Az olaszok korábban a jövő csapatát próbálták építeni, a 33 éves Cristiano Ronaldo és a 31 esztendős Leonardo Bonucci meg-, illetve visszaszerzése viszont azt jelzi: most vagy soha.
„Nehéz év vár ránk, de ebben az esztendőben az álomból végre célkitűzés lesz” – mondta Andrea Agnelli klubelnök azt követően, hogy megszerezte Ronaldót. – Az előttünk álló szezonban a Bajnokok Ligája-győzelem is a megvalósítandó céljaink között van.”
A Ronaldo-láz a szurkolók körében kézzelfogható, a Tuttosport információja szerint három hét alatt klubrekordot jelentő ötvenötezer mezt adtak el a portugál nevével. A transzfer pedig abból a szempontból is különleges, hogy a Serie A-t csupán a negyedik-ötödik legvonzóbb állomásként szokás emlegetni, az elmúlt években nem volt jellemző, hogy szupersztárok szerződjenek Itáliába. A 2006-os világbajnok Luca Toni úgy véli, Ronaldo tökéletes igazolás a Juventus számára, és a portugál érkezéséből rengeteget profitál majd az olasz bajnokság. „Ez egy olyan húzás, amely a Juventus riválisaira is nagy hatást gyakorol. Nem véletlen, hogy belehúzott az Inter és a Milan is – magyarázta Toni.
A Juventus erősödése várhatóan azt is jelenti, hogy az amúgy is egyoldalú bajnokság így egy-két évig még inkább az lesz, bár erről jelen állás szerint a magyar nézők lemaradnak, egyelőre ugyanis továbbra sem tisztázott, hogy hazánkban melyik csatorna közvetítheti a liga mérkőzéseit. Egy biztos, az első forduló összecsapásai nem lesznek magyar nyelvű adón láthatóak.

Élet a portugál után

Hiába veszítette el szerdán az Atlético Madrid elleni európai Szuperkupa-döntőt és vezérét, Cristiano Ronaldót valamint a sikeredzőt, Zinédine Zidane-t a Real Madrid, a BL-címvédőjét a két találkozóval már pénteken megkezdődő spanyol bajnokság esélyesei között illik emlegetni. A madridiak a nyitányon vasárnap 22.15-től fogadják a Getafe együttesét (tv: Spíler2). A címvédő FC Barcelona egy nappal korábban, hasonló időpontban látja vendégül a Deportivo Alavést (tv: Spíler2), míg az Atlético hétfőn, a Valencia vendégeként kezd. 

2018.08.18 09:30
Frissítve: 2018.08.18 09:30

Nyakló nélkül tankolunk, soha ennyi üzemanyag nem fogyott

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:00

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Bár ezt az autósok biztosan másként látják, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon olcsónak számít a gázolaj. Erre rátehet még egy lapáttal a forint gyengülése is, a fuvarozók inkább itthon tankolnak.
Az első félév során 8,2 százalékkal rekordszintre, közel 1,8 milliárd literre ugrott a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a nagy olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatsorából. Ezen belül a gázolaj mennyisége is most először ugrott egymilliárd liter fölé; ez egyszersmind jelentős, 9,8 százalékos forgalomugrás, ami a 2015-ös utáni második legmagasabb érték. Benzinből 676 millió liter fogyott, ami ugyan még messze áll a 2007-es csúcstól, mégis tisztes, 5,6 százalékos bővülés: eme érték szintén csak a 2016-osat haladja meg. A prémiumüzemanyagok népszerűsége szintén egyre nő: a benziné 23 százalékkal 43 millió literre emelkedett, ami már közelíti a teljes forgalom tizedét. A felturbósított dízel iránti igények ugyan csak 6,4 százalékkal fokozódtak, aránya viszont tényleg csak egy hajszállal áll a 10 százalék alatt. A márkás kutak forgalomnövekedési adata ezúttal meghaladja az összes hazai töltőállomásnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) ugyane időszakra nyilvántartott, lapunk által már korábban bemutatott 6,8 százalékát. Az emelkedés mértéke a MÁSZ-t is meglepte – közölte kérdésünkre Grád Ottó főtitkár. Korábban azt feltételezték, hogy a fél év alatt mért körülbelül 10 százalékos áremelkedés némileg visszavetheti a lényegében öt éve tartó növekedés ütemét. Ám a jelek szerint a gazdaság és a jövedelmek bővülése az üzemanyagok iránti igényeket az áremelkedés dacára se vetette vissza. Ebben szerepet játszhat a forintgyengülés is: a fuvarozók eurós bevételeikből a gyengébb forint miatt Magyarországon több gázolajat tankolhatnak, mint a környező államokban. (Mint arról korábban beszámoltunk, a Cargopedia nyilvántartása szerint jelenleg a térség nyolc állama közül Ukrajna, Románia és Ausztria után Magyarországon a negyedik legolcsóbb a dízel.) Azt, hogy a közlekedők kimutatásunk szerint egyre szívesebben fordítják kormányukat márkás kutak felé, Grád Ottó úgyszintén a javuló gazdasági körülményekkel, a minőség fokozódó megbecsülésével magyarázta.
2018.08.18 09:00
Frissítve: 2018.08.18 09:03