Kulcsár Krisztián nem örülne az orosz bojkottnak

Publikálás dátuma
2017.12.07 06:52
Fotó: Szalmás Péter
Fotó: /
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke bízik benne, hogy Oroszország nem fogja bojkottálni a pjongcsangi téli olimpiát.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint nagyon nehéz - szinte - lehetetlen jó döntést hozni Oroszország ügyében. A sportvezető a Népszavának azt mondta, nem szívesen lett volna a döntéshozók helyében.

- A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága kedd este felfüggesztette Oroszország NOB-tagságát, az ország vétlen sportolói csak a NOB zászlaja alatt versenyezhetnek. Meglepte a döntés?

- A nemzetközi sportélet várakozásai és a közhangulat miatt nem ért váratlanul a döntés híre. A NOB kiemelt fontosságú alapelvként kezeli a tiszta sportolók védelmét és a dopping kérdésében a zéró tolerancia elvét alkalmazza, a NOB végrehajtó bizottságának a döntésében ez a következetesség érhető tetten. Ugyanakkor az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztésével vétlen sportolókat is sújtanak. Ezért nehéz megmondani, mi a helyes döntés.

- A vétlen sportolók a NOB zászlaja alatt versenyezhetnek.

- Ami nem ugyanaz, mint amikor egy sportoló a saját hazáját képviseli.

- Ha sportolóként ilyen helyzetbe került volna, vállalja az indulást a NOB színeiben?

- Nem tudjuk, nem is tudhatjuk, mit élnek most át azok az orosz sportolók, akik nem vétettek a doppingszabályok ellen. De abban volt sportolóként egészen biztos vagyok, hogy nagyon fájdalmas lehet ez a döntés. Ezért megértéssel tudom fogadni azt is, aki a saját élethelyzetét mérlegelve úgy határoz, hogy indul és azt is, aki inkább távol marad.

- Oroszország még nem döntött arról, hogy teljesen bojkottálja-e a játékokat.

- Pedig a döntés másik legfontosabb aspektusa pontosan ez. Ugyanis, ha végül az orosz sportvezetés úgy dönt, hogy a versenyzőiket nem engedi el az olimpiára, akkor az olimpiai mozgalom még jobban sérül. A kialakult helyzetet már csak ezért is borzasztónak tartom, ugyanis az olimpiai eszme a békét, a toleranciát, a különböző nemzetekhez tartozó, vagy különböző kultúrájú emberek közti ellentétek elsimítását jelenti. Ha a NOB döntésére a bojkott lenne a válasz, akkor a válság tovább mélyülne.

- Van-e hatása a döntésnek a MOB működésére? Lehet-e például szabadkártyát kérni a kizárások és esetleges visszalépések miatt felszabaduló helyekre?

- A MOB működését nem befolyásolja a NOB döntése, mégsem tudjuk függetleníteni magunkat tőle és mindjárt két dologban is megerősít minket. Egyrészt ismét bebizonyosodott, hogy helyes a részünkről prioritásként kezelni a dopping ellenes küzdelmet, másrészt a riói olimpia szervezőbizottsága körüli korrupciós ügyek kipattanása után tegnap Thomas Bach, a NOB elnöke másodszor is egyértelműsítette, hogy minden olimpiai mozgalmat érintő kérdésben az adott nemzeti olimpiai bizottságot terheli a felelősség. A mi csapatunk összetételében egyébként várhatóan nem jelent változást az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztése.

A WADA elégedett a szankciókkal
Craig Reedie, a WADA elnöke úgy fogalmazott: a NOB átgondolt döntést hozott azzal, hogy megbüntette Oroszországot egy intézményesített manipulációs rendszer kifejlesztéséért. „A WADA üdvözli azt a határozatot is, hogy egy grémium semleges zászló alatt engedélyezheti a feltételeknek megfelelő orosz sportolók indulását” – mondta.

2017.12.07 06:52

Öt új légi járat indul Budapestről

Publikálás dátuma
2018.08.16 16:06
Illusztráció
Fotó: AFP/
A Wizz Air, az easyJet és a lengyel LOT is új célállomásokat tesznek elérhetővé a magyar fővárosból a 2018/2019-es téli menetrendben.
A Budapest Airport csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Wizz Air hetente kétszer Doncaster Sheffieldbe, szintén heti kétszer Eilat-Ovdába, az easyJet London-Southendre és Manchesterbe repül majd heti két alkalommal, a LOT pedig februártól heti 12 járatot üzemeltet majd London-City repülőterére. Ezek közül Doncaster Sheffield és London-City repülőtere teljesen új célállomás, a többi repülőtérre más légitársaságok is repülnek Budapestről.
A 2018-as téli menetrendben induló új, Budapestet az Egyesült Királysággal összekötő járatokkal együtt így már 8 légitársaság 10 útvonala közül választhatnak a magyar fővárosból a szigetországba indulók.
A Budapest Airport az első fél évben 6,8 millió utast kezelt, 17,2 százalékkal többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában, és várakozások szerint az utasforgalom meghaladja majd a 15 milliót.
2018.08.16 16:06

Megvan Alonso utódja

Publikálás dátuma
2018.08.16 15:08

Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
A spanyol pilóta kedden jelentette be, hogy a szezon végén befejezi pályafutását a Forma-1-ben.
A visszavonulását kedden bejelentő kétszeres világelső, Fernando Alonso helyére a szintén spanyol Carlos Sainz Jr.-t igazolta le 2019-re a Forma–1-es világbajnoki sorozatban szereplő McLaren-Renault – jelentette be hivatalos honlapján csütörtökön a brit istálló. Az idei szezonban a Toro Rosso kölcsönpilótájaként a Renault színeiben versenyző, a mezőnyt 2015 óta erősítő Sainz több évre szóló kontraktust írt alá a McLarennel, az együttműködés pontos időtartamát azonban nem hozták nyilvánosságra a felek.
„Amióta az eszemet tudom, a McLarennek drukkoltam. Elképesztő öröksége, hagyománya van a csapatnak, amelynek olyan versenyzői voltak, akik az F1 hősei közé sorolhatók. Nem kérdés, hogy Fernando is közéjük tartozik, és nekem spanyol pilótaként ezért is különleges, hogy az ő helyét vehetem át”
– idézte Sainzot a McLaren közleménye.
Jean Todt, a nemzetközi szövetség elnöke bátor döntésnek nevezte Alonso elhatározását. „Maximális tiszteletem ezért a bátor döntésért – írta közösségi oldalán Todt. - Biztos vagyok benne, hogy a két megnyert világbajnoksághoz további címek jönnek az autósport más versenyosztályaiban.” A legtöbbször, 77 versenyen a brazil Felipe Massa volt Alonso csapattársa. „Gratulálok, legyél nagyon boldog és élvezd az újabb kihívást – üzente a dél-amerikai pilóta. - Számomra Te vagy az univerzum legjobb versenyzője.” A pilóták érdekvédelmi szervezetének elnöke, Alexander Wurz szintén Twitter-üzenetben búcsúzott el a spanyol versenyzőtől. „Köszönöm barátom, hogy az elmúlt két évtizedben meghatározó alakja voltál az autósportnak! Hiányozni fogsz a Forma-1-nek, de annak örülünk, hogy más kategóriában velünk maradsz a jövőben is” - írta Wurz. A Renault istálló története két világbajnoki címét Alonsóval szerezte meg, és az utolsó futamgyőzelmét is a spanyol sztárnak köszönheti. A csapat megköszönte Alonsónak a sok szép közös emléket, sikereket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a versenyző jövőre már nem a Forma-1-ben versenyez.
2018.08.16 15:08
Frissítve: 2018.08.16 17:08