Kámforrá vált „művész” - Keresik az ismert garázdát

Publikálás dátuma
2017.12.08. 06:17

Nevetséges ügyben tehetetlenkedik egy éve a budaörsi rendőrkapitányság. Egy sértődött „művész” tavaly decemberben szétverte a budakeszi művelődési házat, el is fogták, de azóta is eredménytelen ellene a nyomozás.

A bolondját járatja a budaörsi rendőrökkel egy habókos költő. Amint arról lapunk elsőként beszámolt, sok százezres kárértékű rombolással és rendőri intézkedéssel ért véget az a fél évtizedes küzdelem, amit Budakeszi önkormányzatával és művelődési házával vívott H. Tamás önjelölt művész. A férfi – saját meghatározása szerint író-költő-festő-barlangász – 2011 óta ostromolta a várost, hogy másfél millióval támogassák könyvei megjelentetését. Erre egyetlen esetben sem szavaztak meg pénzt, de a helyi művelődési ház ingyenesen teret adott egy kiállításának.

Amint arról akkor Népszavának Ohr Alajos alpolgármester beszámolt, a kiállítást a nyár közepén – akkorra kérte az alkotó - igen kevés érdeklődőt vonzott, ezért H. Tamás már három nap után ingerülten leszedette képeit és beperelte a kultúrházat. Húszmillió forintot követelt azért, mert elmaradt képei eladásnak várt haszna. A bíróság természetesen első és másodfokon is – jogerősen – elutasította az igényt és mintegy kétmillió forintos perköltséggel sújtotta a „művészt”.

Ezt követően, tavaly decemberben a fizetendő összeg miatt feldúlt ember botrányt okozott a városházán, ahol durván inzultálta az alkalmazottakat, s ahonnan a biztonsági őrök végül kivezették. Egyebek mellett azzal fenyegetőzött, hogy barlangász barátaival leromboltatja az épületet. Kevéssel később a művelődési házban jelent meg, ahol a munkatársakkal szemben viselkedett tűrhetetlenül. Tombolni kezdett és a hivatalos helyiségekben összetörte, felborogatta a berendezést – számítógépeket, bútorzatot tett tönkre. Mire a rendőrség kiért, elmenekült.

Pár nappal később ismét megjelent a városházán, ahonnan egy dolgozó értesítette a rendőrséget, a férfit onnan vitték el a rendőrök. Garázdasággal gyanúsítják, szabadlábon védekezik. Az elmúlt egy év alatt a nyomozóknak nem sikerült megtalálniuk. A Népszava úgy tudja, közben egy alkalommal előállították ugyan, de akkor hamis lakcímet mondott be, amit a rendőrök nem ellenőriztek le, így, amikor elengedték, ismét eltűnt a hatóság elől.

Nyilvános körözés nincs érvényben ellene. Ügyét – amint arról a Pest megyei főkapitányság a lapunkat tájékoztatta – még mindig nem sikerült lezárni. Budakeszin sokan úgy látják, a rendőrség nem is törekszik különösebben, hogy megtalálja a zavaros lelkű férfit, aki bármikor újra „bekattanhat”.

Nevét nem írhatjuk le, de az, aki itt közölt verse alapján felismeri és tudja, hol található, kérjük, segítse a nyomozó hatóság munkáját.

Szerző

Olaszliszka - Reménytelen kártérítés

Publikálás dátuma
2017.12.08. 06:16
2006-ban a gyilkosság helyszínén emlékművet avattak, 2011 óta október 15-én emléknapot tartanak Fotó: Derzsi Elekes Andor

Szögi Lajos árvái és özvegye nem láttak semmit a 46 milliós kártérítésből. Tizenegy éve történt az olaszliszkai tragédia: a tiszavasvári tanárt 2006 októberében, két gyermeke szeme láttára verték agyon Olaszliszkán a felbőszült rokonok, mert azt hitték, kocsijával elgázolt egy kislányt. A gyerek a tanár előtt szaladt át, majd az út menti árokban elesett. Szögi Lajos kiszállt segíteni, mire a felbőszült rokonok agyonverték. A kislány egyébként nem is sérült meg, felpattant és elszaladt. A jogerős ítélet 2009-ben született meg, 2010-ben pedig a kártérítésről is döntött a bíróság, amelyet 46 millió forintban ítélt meg.

Pénzt a férfi árvái és özvegye azóta sem kaptak – nyilatkozta Helmeczy László, a család jogi képviselője a Blikknek. A kártérítés elmaradásának oka egyszerű: amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag vagyontalanok: ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek. Az eset iróniája, hogy a gyilkosok közül ketten már szabadlábon vannak, ketten pedig – ha kedvezményt kapnak – nemsokára letöltik a büntetésüket.

A bulvárlap szerint a Szögi családot évek óta az ügyvédjük által létrehozott alapítvány támogatja hónapról hónapra.

A Blikk arra is emlékeztetett, hogy az eset kísértetiesen hasonlít Marian Cozma halálának ügyéhez: ott 200 millió forintot ítéltek meg a meggyilkolt kézilabdázó apjának, aki Bukarestben szegénységben tengeti a napjait. Ő sem kapott egy fillért sem.

Szerző

Erőt adtak a bántalmazott nőknek

Publikálás dátuma
2017.12.08. 06:08
TÁMASZ AZ ÁLDOZATOKNAK - Az Abigél-programban két év alatt 30 nőnek adtak támogatást a traumák feldolgozásához. FOTÓ: SHUTTERSTO

"Elmentünk az Állatkertbe. Még sosem voltunk a gyerekekkel ilyen hosszú családi programon" – idézte fel a Magyar Vöröskereszt Abigél-programjának egyik résztvevője, egy édesanya, aki egyike annak a több százezer magyar nőnek, aki családon belüli erőszak áldozatává vált. A december végén záruló, dán példán alapuló Abigél-programot az ő megsegítésükre hozták létre még 2016 januárjában, az eltelt mintegy két évben 30 nő és körülbelül 60 gyermek vett részt benne. Őket 30, a Vöröskereszt által felkészített önkéntes segítette.

– A találkozókra, foglalkozásokra főként egyedülálló, többgyermekes, igen eltérő szociokulturális háttérrel rendelkező nők érkeztek – mondta Nagy Judit projekt-koordinátor a program nemrégiben tartott zárórendezvényén. Hangsúlyozta: noha a résztvevők többsége alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik, egyikük sem munkanélküli, igaz, többük is lakhatási nehézségekkel küzd.

Az uniós támogatású programot a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete viszi, így a segítséget kérők fővárosiak. Ám egy sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan a Zala megyei Vöröskereszt is hasonló projektbe kezd.

Az elmúlt két év eredményeit, tapasztalatait ismertetve Nagy Judit elmondta: az egyik legfontosabb eredmény, hogy a programban résztvevő nők önbizalma növekedett, tájékozottabbak lettek, szülői szerepükben is megerősítést kaptak, továbbá bizalmi légkör alakult ki köztük és a program szakemberei, önkéntesei között. – Először nagyon furcsának érezték, hogy itt foglalkoznak velük, megkérdezik tőlük, hogy vannak, mit szeretnének. Aztán, először a gyerekek, majd az anyukák is szép lassan feloldódtak – idézte fel a szakember.

A közös programok sokasága – például a városnézés, színház, cirkusz, állatkert, közös főzés, tánc – mind segített az összecsiszolódásban, a beszélgetésekben, végeredményben a traumák feldolgozásában. Ám akadtak nehézségek is: például az önkéntesek közül menet közben többen lemorzsolódtak, elsősorban a lelki terhelés miatt. Az egyik áldozatot olyan súlyosan bántalmazta a férje, hogy tettéért 12 év börtönre ítélték. Az asszony ráadásul terhes volt, a bántalmazások miatt sérült gyermeke született. – Az ilyen történetek nemcsak az áldozatok, de a segítők számára is súlyos lelki terhet jelentenek – mondta Nagy Judit, hozzátéve: az önkénteseknek is szerveztek külön találkozókat, foglalkozásokat.

Noha a programnak egy hónap múlva vége, a résztvevőkkel a Vöröskereszt munkatársai, önkéntesei továbbra is tartani fogják a kapcsolatot.

Szerző