Jogot sérthetett az Állami Számvevőszék

Publikálás dátuma
2017.12.07 19:46
Fotó: Népszava
Fotó: /
Igaz, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) olyan szervezet, amely ellenőrzi a pártok finanszírozásának és működésének rendjét. A szervezet ugyanakkor arról híres, hogy meghatározott rendben dolgozik, előre szokta jelezni, hogy hol végez vizsgálatot, ezek megállapításait nyilvánosságra is hozhatja. A pártnál 2015-re és -16-ra tervezték előre a vizsgálatot, amit egyszer csak 2017-re is kiterjesztettek. Ez azonban mindenféleképpen jogsértő, ami ellen kifogással lehet élni, bírósághoz lehet fordulni, akkor is, ha nincs jogorvoslat.

Ez a bírósági eljárás nem a klasszikus közigazgatási határozat megtámadására nyitva álló bírói út, hanem speciális, a Polgári perrendtartás alapján indítható, úgynevezett végrehajtás megszüntetése és korlátozása iránti peres eljárás.

Magyar György ügyvéd jogi álláspontja szerint a konkrét ügyben a Jobbiknak ilyen végrehajtási pert kell kezdeményeznie, amelynek keretében a bíróság az időközben esetleg foganatosított végrehajtás felfüggesztéséről rendelkezhet. Megjegyzi: a jelenlegi, a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló, 2013-ban módosított jogszabály meggyőződésem szerint jogsértő, Alaptörvényellenes.

A végrehajtási perben kezdeményezni kell, hogy az eljáró bíróság emiatt forduljon közvetlenül az Alkotmánybírósághoz, az alapügy felfüggesztése mellett.

Ezért mondja Magyar György azt, hogy ez az ÁSZ „felhívás” rendkívül durva támadás a demokratikus jogrenddel szemben és az ügy mindenféleképpen Alkotmánybíróságért kiált. A durva támadás ellen ezt a jogi utat tartja elfogadhatónak.

Az ÁSZ mostani döntése tehát nem azt jelenti, hogy holnaptól zárolják a párt pénzét, mert a vázolt eljárás reményt nyújthat a végrehajtás megszüntetésére, vagy felfüggesztésére.  Az ÁSZ-szal szemben azonban rendkívül nehéz jogi lépéseket tenni, korlátozottak a lehetőségek, mert nem közigazgatás-szerű határozat született, hanem úgynevezett „felhívás”. A Jobbik kérheti a végrehajtás felfüggesztését, ha ez sikertelen, akkor elképzelhető, hogy hamarosan érkeznek a végrehajtók - mondta lapunknak Magyar György ügyvéd.

Szerinte a jog malmai rendkívül lassan őrölnek, így a hatalom mindig eléri a célját. Mint mondta, hiába fordulnak a jogászok ilyenkor az Alkotmánybírósághoz vagy a strasbourgi bírósághoz, addigra  ellehetetlenítik a kérdéses szervezeteket. Hozzátette, egyértelmű, hogy azért engedték rá a az ÁSZ-t a plakátügyre, hogy legyen valamilyen kézzel fogható bizonyíték a hatalom kezében. Mint mondta, egy jogász azonnal hanyatt vágódik, ha olyat lát, hogy egy elvileg független intézményre ilyen szerepet osztanak. "Az ÁSZ is részesévé vált a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. A jogállamot már így is lebontották, ezzel pedig tovább rombolják. A kormány a jogot használja fel, hogy ellehetetlenítsen egy szervezetet, de ez hatalmas öngól, mert a másik oldalban kelt szimpátiát. Így mártírra teszik a szervezetet, amelyiket ki akarnak véreztetni"- hangsúlyozta Magyar György.

Ma a Jobbik, holnap nem tudhatjuk ki lesz célkeresztben – tette hozzá.

Szerző
2017.12.07 19:46

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08