Előfizetés

Együttműködést kötött a DK és a Szolidaritás

Publikálás dátuma
2017.12.09. 12:36
MTI Fotó: Mohai Balázs
Választási együttműködési megállapodást kötött a Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Szolidaritás Mozgalom szombaton Budapesten. Az erről szóló megállapodást Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke írta alá az ellenzéki párt összevont választókerületi elnöki és országos tanácsi ülésén - informál az MTI.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke elmondta, a Magyar Szolidaritás Mozgalom nem párt, hanem civil szervezet, ezért önállóan nem indulhatna az országgyűlési választásokon, de a DK biztosítja nekik a parlamenti képviselet lehetőségét, így a mozgalom a párt színeiben, egyéni és listás helyeken indulhat a jövő tavaszi választásokon.

Gyurcsány Ferenc azt hangoztatta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok programjában nincs olyan érdemi különbség, amely kizárná az összefogást, azonban kompromisszumok sokaságát kell megkötni. Ehhez pedig egy olyan vezetőt kell találni, aki a vitákat a végső, tisztességes egyezség képességével tudja majd rendezni.

A népi építészeti program támogatásáról döntött a kormány

A kormány határozatban foglalt állást arról, hogy a népi építészeti emlékeket és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökséget megóvja és fenntartja - közölte a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a 300 millió forint keretösszegű programban elnyerhető támogatások alsó határa 2 millió, felső értéke 20 millió forint, míg az önrész minden esetben 50 százalék. A felhívásra 69 támogatási kérelmet nyújtottak be, közel 570 millió forint értékben. A szakmai bizottság döntése alapján az igények közül 44 népi építészeti emlék nyert támogatást veszélyelhárításra, állagmegóvásra, továbbá részleges vagy teljes műemléki felújításig terjedő műszaki és építészeti munkálatokra.

A támogatott népi építészeti emlékek Magyarország minden régiójában megtalálhatók: a Dél-Dunántúl területén Bár, Csurgó, Feked, Kaposmérő, Mecseknádasd, Nagyhajmás, Ófalu, Pécsvárad; Észak-Magyarországon Bernecebaráti, Hollókő, Perőcsény, Tolmács; Nyugat-Magyarországon Sopronkövesd; az Őrségben Ispánk, Nagyrákos; a Balatont és Balaton-felvidéken Balatonfüred, Csopak, Dörgicse, Kővágóörs, Magyarpolány, Nemeshany, Tihany; Pest-környékét Biatorbágy, Dunabogdány, Ráckeve, Szentendre, Velence; az Alföldön Balmazújváros, Bácsszentgyörgy, Dabas, Kecskemét, Kiskunmajsa, Kunhegyes, Mórahalom, Nagykőrös, Szeged, Tiszaföldvár, Zsombó; a Hajdúságban Hajdúböszörmény, Hajdúnánás; a Jászságban Jászapáti, Jászberény, Jászkisér és a Felső-Tiszavidékén Tiszacsécse településein - írták. Az ingatlanok között található vályogház és falusi iskola, továbbá helyi védelem alatt álló, országos műemléki védelmet élvező, valamint a Világörökség részét képező örökségi elem is.

De, ami a kulturális örökségünk védelmét illeti, a leányzónak van másik fekvése is: Múzeummal és felügyeleti joggal gyarapszik az MMA

Elhasalt a mobilgát-trükk

Hargitai Miklós
Publikálás dátuma
2017.12.09. 11:25
Szeptemberben a közgyűlés előtt egy installációt felállítva tiltakozott az Együtt reggel a Főpolgármesteri Hivatalnál - Fotó: Kl
A sok éve húzódó mobilgát-projekt mindig akkor válik hirtelen sürgőssé, amikor valamilyen, a nyilvánosságot vagy a verseny tisztaságát biztosító szabályt kell megkerülni. Ez történt akkor is, amikor „nem volt idő” a mobilgát műszaki alternatíváinak megvizsgálására (végül a Fővárostól függetlenül mégis készült egy anyag a legnevesebb vízügyi és tájépítészeti szakértők közreműködésével, ami kimutatta, hogy a Nánási út - Királyok útja vonalában megvalósított hagyományos gátas védekezés pénzügyi és környezeti szempontból is előnyösebb lenne), meg akkor is, amikor a közbeszerzési szabályokat hagyták figyelmen kívül.

A mobilgátról – amihez minden észérv és szakmai álláspont ellenére továbbra is ragaszkodik a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat – azért nehéz érdemben állást foglalni, mert sem nyomvonala, sem engedélyezési terve nincs, miközben a politika tízmilliárdos nagyságrendben hoz róla döntéseket.

A tervek elkészítésére az önkormányzat a Fővárosi Csatornázási Műveken (FCSM) keresztül a Tér-Team Kft.-nek adott megbízást, abból kiindulva, hogy az FCSM a főváros saját cége, tehát nem kell megpályáztatni, a csatornázási vállalat pedig bárkit bevonhat alvállalkozóként. A trükk azonban nem jött be: Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szeptemberben a Közbeszerzési Hatósághoz fordult a szerinte jogsértő lépés miatt, a hatóság pedig – mint megtudtuk - osztva a politikus álláspontját, jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB). Jávor tájékoztatása szerint a KDB november 27-én indította el az eljárást.

Jávor Benedek lapunknak azt mondta: amennyiben a tervezési szerződés semmis, akkor új közbeszerzést kell kiírni, majd újra kell tervezni a projektet, az új tervek pedig azt is jelenthetik, hogy az esetleges változások miatt új engedélyezési eljárást kell lebonyolítani. Az EP-képviselő kérdésünkre hangsúlyozta: azért kell minden törvényi előírást pontosan betartani a beruházásnál, mert a kormány EU-támogatásból kívánja finanszírozni a projektet, és ha egy későbbi szakaszban derül ki valamilyen szabálytalanság, súlyos kár érheti a magyar adófizetőket, hiszen a Bizottság akár vissza is fizettetheti a Brüsszeltől kapott pénzt.

Jávor a Facebookon a következő megjegyzést fűzte az ügyhöz: „Kedves Tarlós István, nem lenne egyszerűbb most már végre normálisan nekiállni ennek az egésznek, és nem egy néhány befektető érdekeit képviselő félnáci álcivil szervezet javaslatait átnyomni a fővárosi közgyűlésen, majd törvénytelenül erőltetni a megvalósításukat, hanem érdemi szakmai elemzés és társadalmi egyeztetés nyomán megoldást találni? Idegen lenne a műfaj a Fidesztől, de egyszer talán meg lehetne próbálni.”